Coronacrisis hakt flink in portemonnee jongeren

- JIP Haaglanden

De coronacrisis heeft voor veel jongeren grote financiële gevolgen. Het aantal jongeren onder de 24 met schulden is de afgelopen vijf jaar met 70 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Schulden Monitor van het BKR, de instantie die alle kredietgegevens in Nederland bijhoudt. Inmiddels is een op de zeven mensen met betalingsproblemen jonger dan dertig jaar. Ook het Jongeren Informatie Punt (JIP) ziet de problemen.

Zichtbaar is dat het voor scholieren en studenten lastiger is om geld te verdienen, maar ook zorgen onderwijsachterstanden en gebrek aan stages voor een somberder toekomstperspectief. De crisis kan veel jongeren in de schulden duwen. “Dit is een heel zorgwekkende ontwikkeling. We weten dat het voor jongeren buitengewoon lastig is, als ze er eenmaal in zitten, om weer uit de schulden te komen. Jongeren verdienen meer aandacht nu deze crisis langer duurt” aldus jongerenadviseur Shikara Schoop van het Jongeren Informatie Punt.

 De afgelopen twee jaar hebben het JIP en Het Debatbureau het project Jouw geld, jouw toekomst uitgevoerd op onderwijsinstellingen in de regio Den Haag en Delft. Zij hebben met zo’n tweeduizend jongeren gesproken en weten wat er leeft onder jongeren. Shikara Schoop vertelt: “De meerderheid van de jongeren behoort tot de categorie die gemakkelijk in de schulden kan komen. Vaak zonder noodzaak, maar als gevolg van hoe dingen lopen kunnen zij uiteindelijk terecht komen in een situatie waarin schuldsanering onontkoombaar is. De coronacrisis is een goed voorbeeld. Het overkomt je. Maar zie er straks nog maar eens uit te komen.”

Taak voor ouders
Uit het project is gebleken dat ouders een belangrijke taak hebben. Wie op jonge leeftijd goed leert omgaan met geld lijkt een kleinere kans te hebben op problematische schulden. De financiële kennis onder jongeren is over het algemeen laag. Nu leerlingen minder naar school gaan ligt er een nog grotere taak voor ouders om actief met hun kinderen te spreken over financiën. “Maak het concreet. Kijk naar wat er is, wat er binnenkomt en wat je overhoudt. Het maken van lijstjes is heel nuttig maar bijna niemand doet het” aldus Schoop. Frits Bloemberg van Het Debatbureau heeft ook een tip voor ouders om het gesprek aan te gaan: “Zorg ervoor dat je niet oordeelt. Het is makkelijk om snel boos te worden of je verbazing uit te spreken over wat jongeren met hun geld doen. Toch is het belangrijk om vooral open het gesprek in te gaan. Stel open vragen en wees je ervan bewust dat iedereen vroeger uitgaven deed die je later zelf zou bestempelen als onnodig.”

Zeker studenten die op zichzelf wonen kunnen het snel lastig krijgen. De kosten zijn hoger en er komt bij veel jongeren nu minder binnen. De vaste lasten, waaronder de hoge huurkosten in deze regio zijn voor veel jongeren normaal al lastig te dragen, bleek de afgelopen jaren keer op keer. “Studenten die op zichzelf wonen hebben te maken met veel kosten. Wij horen bij ons aan de balie bij het JIP de verhalen van de jongeren die het overzicht kwijt zijn en rekeningen wegleggen.”

Boetes
Tijdens de gesprekken met jongeren is gebleken dat boetes funest zijn. Het JIP maakt zich dan ook zorgen over het uitdelen van boetes aan jongeren bij de handhaving van het samenscholingsverbod. “Wij begrijpen dat handhaving van de beperkende maatregelen belangrijk is. Er zit echter ook een keerzijde aan. Voor jongeren hakken boetes er flink in en drukken ze jongeren richting de schulden. Wij roepen de politiek dan ook op om deze boetes kwijt te schelden. Het handhaven is terecht, maar laten we vooral zorgen dat jongeren hiervan leren in plaats van dat zij bij de schuldhulpverlening van de gemeente aankloppen.”

Begeleiding
Het JIP roept jongeren met geldzorgen en schulden op om zich te melden als zij moeite hebben om zelf een goed beeld te krijgen van de eigen financiële situatie. Met het ‘goed met geld’ spreekuur helpt het JIP jongeren gratis en vertrouwelijk. Kijk op www.jiphaaglanden.nl/geld voor informatie en het maken van een afspraak.

Blog delen

Reactie geven