Online chatfunctie voor jongeren is hard nodig, zeker in tijden van corona

Door: Sefton

Zondag 18 oktober was het de ‘Europese Dag tegen Mensenhandel’, een dag waarop extra wordt stilgestaan bij iedereen die slachtoffer is van uitbuiting. Dat is hard nodig. Uitbuiting onder minderjarigen komt in Nederland veel vaker voor dan wij zien. Maar liefst 89% van de minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van loverboys blijven bijvoorbeeld buiten beeld. Met de campagne chattenhelpt.nl sporen we jongeren aan om op een laagdrempelige manier hun verhaal te delen door te chatten met hulpverleners. Inmiddels zijn al tientallen jongeren geholpen met hun problemen. En dat blijft hard nodig, zeker in tijden van corona.

‘Superbedankt voor het gesprek. Dit lucht echt op en had niet geweten aan wie ik het had durven vertellen.’ Zomaar één van de reacties van een jongere uit Den Haag die heeft gechat met een hulpverlener. Eind mei is de online campagne chattenhelpt.nl van start gegaan, een samenwerking tussen Fier, JIP Haaglanden, SHOP jeugd en de gemeente Den Haag. Via advertenties op social media worden jongeren gewezen op de chattool waarmee jongeren op een laagdrempelige wijze hun verhaal kunnen delen. Al tienduizenden jongeren hebben deze advertenties bekeken.

Chat extra hard nodig in tijden van corona

Veel jongeren hebben het in deze corona-tijd extra lastig omdat hun dagelijks leven is veranderd. Dat is terug te zien in de gesprekken die bij de chat worden gevoerd. “Alhoewel de campagne zich voornamelijk richt op huiselijk geweld en uitbuiting, zien we dat veel jongeren behoefte hebben om over andere zaken te praten,” aldus Johannes Dijkstra, projectleider van de Chat met Fier. “We zijn zeker ook bereikbaar om jongeren te helpen wanneer ze zich eenzaam, onzeker of depressief voelen. We bieden een luisterend oor, geven tips en verwijzen de jongere door wanneer hij/zij dat wil.”

(Online) gastles over geweld

Om jongeren op een laagdrempelige manier te bereiken hebben het JIP Haaglanden en SHOP jeugd een (online) gastles ontwikkeld over geweld in afhankelijkheidsrelaties, uitbuiting en over laagdrempelig hulp zoeken via chattenhelpt.nl. Jasmijn van Zijverden van SHOP Jeugd: ‘’Het is zo belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen en dat het zwijgen kan worden doorbroken. Met deze gastles hopen we jongeren in Den Haag nog beter te bereiken.’’ De gastles is voor iedereen toegankelijk. Het kan in het onderwijs worden ingezet en ook in buurthuizen of jeugdinstellingen. De gastles en andere video's, animaties en explainers zijn te vinden op ons YouTubekanaal

Chat is volledig anoniem, maar hulp is dichtbij

Jongeren kunnen anoniem en in vertrouwen met hulpverleners chatten, doordeweeks vanaf 16.00 uur tot diep in de nacht en in de weekenden vanaf 20.00 uur ’s avonds. Jongeren die uit de anonimiteit willen stappen en open staan voor hulp zullen middels een warme overdracht worden overgedragen aan het JIP Haaglanden of SHOP jeugd. Mocht het zijn dat een jongeren hier niet terecht kan, dan zorgen zij voor een overdracht binnen het Haagse hulpverleningsnetwerk.

Over de campagne chattenhelpt.nl

Naast de aandacht die er wordt besteed in het onderwijs worden jongeren woonachtig in Den Haag de komende weken via hun sociale media (Facebook, Instagram en Snapchat) gewezen op de chat. Ook zijn er boomerangkaarten door de stad verspreid en hangen er posters op diverse scholen in Den Haag.

Meer lezen?

Blog delen

Reactie geven