

Vapen
Vape jij wel eens? Heb je vragen over de gevaren van vapen of maak je je zorgen over jezelf of iemand anders die vapet?
Vapen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral onder jongeren. Het lijkt misschien een minder schadelijk alternatief voor sigaretten, maar vapen is allesbehalve onschuldig. In een e-sigaret zit vloeistof die je inademt, vaak met nicotine, wat verslavend kan zijn. Bovendien kunnen er gevaarlijke stoffen in de damp zitten die je longen kunnen beschadigen.
Hoewel je in Nederland pas vanaf je 18e mag vapen, zien we dat veel jongeren toch al eerder beginnen. Misschien doe je het uit nieuwsgierigheid, omdat je het bij anderen ziet, of omdat het wordt gepromoot als een trendy alternatief voor roken. Maar vergeet niet: nicotine kan je hersenen beïnvloeden, vooral op jonge leeftijd, en kan ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van de stof.
Wil jij meer weten over vapen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen hierover. Geen vraag is te gek. Maak hier meteen een afspraak
Vraag en antwoord
Gevaren van vapen
Vapes (ook wel e-sigaretten genoemd) verdampen een vloeistof die je vervolgens inhaleert. Deze vloeistof bevat vaak nicotine, smaakstoffen en andere chemische stoffen. Hoewel er bij vapen geen teer vrijkomt zoals bij sigaretten, zitten er wél schadelijke stoffen in de damp.
De belangrijkste gevaren van vapen zijn:
- Verslaving aan nicotine: meeste vapes bevatten de verslavende stof nicotine. In deze vapes zit net zoveel of zelfs meer nicotine dan in gewone sigaretten.
- Schade aan je longen: de damp bevat stoffen die je longen kunnen irriteren of beschadigen. Denk aan propyleenglycol, glycerine en geurstoffen die schadelijk zijn als je ze inademt.
- Hartklachten en hoge bloeddruk: nicotine stimuleert je zenuwstelsel, wat kan leiden tot hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk.
- Invloed op je concentratie en stemming: vapen verstoort je natuurlijke balans. Je voelt je bijvoorbeeld rusteloos zonder je vape of hebt moeite met focussen.
Wat is slechter: roken of vapen?
Zowel roken als vapen zijn schadelijk voor je gezondheid. Maar wat is slechter?
In legale vapes mag maximaal 40 mg nicotine zitten, dat staat gelijk aan 40 sigaretten, in illegale vapes zit een veel grotere hoeveelheid nicotine. Een illegale vape staat gelijk aan zo een 200 tot 400 sigaretten, dat zijn zo een 20 pakjes sigaretten.
Hoewel beide gevolgen hebben voor jouw gezondheid, zit er wel verschil tussen roken en vapen.
- Roken; Sigaretten bevatten teer of koolmonoxide en meer dan 70 kankerverwekkende stoffen. Sigaretten hebben gevolgen voor jouw gezondheid en veroorzaken longkanker, hartziekten en andere ernstige aandoeningen.
- Vapen is in vergelijking minder schadelijk dan roken, maar zeker niet onschuldig. Vooral bij langdurig gebruik kunnen de gezondheidsrisico’s op de langere termijn gevolgen voor jouw gezondheid flink toenemen.
Belangrijk om te onthouden: minder schadelijk betekent niet veilig. Zeker voor jongeren is vapen riskant, juist omdat je al snel verslaafd raakt zonder dat je het doorhebt.
Tips om te stoppen met vapen
Wat goed dat je wilt stoppen met vapen! Stoppen met vapen kan lastig zijn, wij geven je wat tips. Heb je meer hulp nodig met het stoppen van vapen en weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan een afspraak met het JIP en wij helpen je graag verder met het vinden van de juiste hulp.
- Weet waarom je stopt Schrijf voor jezelf op waarom je wilt stoppen. Is het vanwege je gezondheid, je portemonnee of omdat je je vrijer wilt voelen? Een duidelijke motivatie helpt je volhouden.
- Verwijder je vape en alle toebehoren Uit het oog, uit het hart. Gooi je vape, vloeistoffen en opladers weg, zodat je minder in de verleiding komt.
- Zoek afleiding bij moeilijke momenten De drang om te vapen komt vaak op vaste momenten, zoals na school of tijdens stress. Zorg voor afleiding, zoals een wandeling maken, sporten, bellen met een vriend of muziek luisteren.
- Vertel anderen dat je stopt Als je omgeving weet dat je stopt, kunnen ze je steunen. Misschien kun je zelfs samen met iemand anders stoppen.
- Heb geduld met jezelf Stoppen gaat niet altijd in één keer goed. Als je een terugval hebt, probeer dan opnieuw te stoppen en leer van wat er misging.
- Zoek professionele hulp bij het stoppen Lukt het niet om zelf te stoppen, dan kan professionele hulp hierbij helpen. Het JIP helpt je graag met het zoeken naar de hulpmiddelen die bij jou passen. Maak hier je afspraak
Ik heb hulp nodig bij stoppen met vapen
Wat goed dat je wilt stoppen met vapen en dat je daar hulp voor zoekt! Je staat er niet alleen voor. Bij het JIP kun je terecht voor gratis advies en een luisterend oor. Ook als je twijfelt of vragen hebt. Stoppen is moeilijk, maar met de juiste hulp wordt het een stuk makkelijker. Maak hier een afspraak.
Mijn ervaring
Vapen leek onschuldig, maar al snel kon ik niet meer zonder.
Ik werd gestrest zonder mijn vape en had last van mijn ademhaling.
Toen ik op de site van het JIP las dat vapen verslavend is, zocht ik hulp. Ze hielpen me om te minderen en te stoppen.
Jasmine, 14 jaar