Beste docent/ professional,

Wat leuk dat u onze website bezoekt en bent uitgekomen op de pagina over onze lesbief over het JIP! Hier vindt u alles wat u nodig heeft voor een leuke en leerzame kennismaking met JIP Haaglanden, horend bij onze lesbrief.

Waarom een lesbrief over het JIP?

Informatievaardigheden en kritisch denken zijn belangrijke vaardigheden voor de eenentwintigste eeuw. Het Jongeren Informatie Punt maakt al ruim 25 jaar betrouwbare informatie beschikbaar voor jeugd en jongeren. Was begrijpelijke informatie in het verleden schaars, nu worden jongeren overspoeld met informatie. Via allerlei kanalen, zoals sociale media, nieuws sites en whatsapp-groepen wordt informatie ‘gepusht’. Veel jongeren blijken moeite te hebben met het vinden en onderscheiden van juiste informatie, terwijl zij juist tussen hun 12e en 27e jaar veel belangrijke beslissingen nemen. Op basis van juiste informatie kunnen jongeren zelf keuzes leren maken.

Het JIP helpt hen hierbij. Helpt u ons door onze korte introductieles over het JIP aan uw leerlingen te geven?

Aan de slag!

We hebben de instructie, het opdrachtenblad voor uw leerlingen/jongeren en verschillende video's en materialen verzameld op 1 pagina: 

Naar de lesbrief en materialen

Vervolgens kunt u samen met uw groep leerlingen of jongeren de introvideo van het JIP bekijken. Dit filmpje geeft een indruk van het JIP, wat we doen en wie wij zijn. Hierna kunt u aan de slag met de lesbrief.

Vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van de instructies? Neem dan gerust contact met ons op.

Per e-mail of bel ons nu .

Veel plezier met de kennismaking met JIP!

Aan de slag met Fake Nieuws?

Nep Nieuws inschatten en Informatievaardigheden gaan hand in hand. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen met Centrum 16•22. Waar onze lesbrief gaat over betrouwbare informatie gebruiken heeft Centrum 16•22 een interactieve les voor u bedacht om met Fake Nieuws aan de slag te gaan. U downloadt het hier:

Fake Nieuws lesbrief van Centrum 16•22
Jongeren schakelen moeiteloos tussen Instagram, TikTok en vele andere apps. Helaas blijkt dat ze niet goed zijn in het beoordelen van informatie online. Met deze lesbrief kunt u zelf met uw klas aan de slag om uw leerlingen bewust te maken van Fake Nieuws.

Evaluatie

Hoe is de lesbrief bevallen? Wij zijn natuurlijk erg benieuwd en ontvangen graag feedback!

Geef uw feedback