Huurtoeslag aanvragen

Als je in een huurwoning woont, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Huurtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst dat je ontvangt om een deel van je huur mee te betalen. Niet iedereen komt in aanmerking.

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder, of als je onder de 18 bent moet je getrouwd zijn.
  • Jij en je eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of hebben een geldige verblijfsvergunning.
  • Iedereen die bij je woont, is op jouw adres ingeschreven bij de gemeente.

De woning moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Je huurt een zelfstandige woning (eigen toegangsdeur, eigen toilet en keuken).
  • De huurlasten zijn niet te hoog of te laag in de voor jou geldende situatie. De huurgrens (bestaande uit kale huurprijs + eventuele servicekosten) voor alleenstaande jongeren van 18 tot 23 jaar is minimaal 231,87 en maximaal 409,92. Vanaf 23 jaar zijn de bedragen: €231,87 en € 710,68.
  • De woning is passend voor jouw situatie. De woning mag bijvoorbeeld niet te ruim of niet te duur zijn. Als de gemeente de woning niet passend voor je vindt, krijg je geen huurtoeslag. Je inkomen mag niet te hoog zijn. Welke grenzen voor je gelden, is afhankelijk van je situatie.

Wil je meer weten over de huurtoeslag en de verschillende situaties, kijk dan op www.toeslagen.nl.

Stel ons een vraag over 'Huurtoeslag aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Huurtoeslag aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!