Studiefinanciering en OV aanvragen

Studiefinanciering kun je aanvragen als je een voltijdsopleiding wilt volgen aan een mbo, hbo of universiteit. Ga met je DigiD naar duo.nl.
Studeren kost geld. Of je nu op het voortgezet onderwijs zit of al aan je vervolgopleiding bent begonnen. Je moet ieder jaar lesgeld (mbo) of collegegeld (hbo en wo) betalen en je boeken zijn verre van gratis. Woon je op kamers dan komt er nog veel meer bij kijken en is een bijbaantje geen overbodige luxe. Afhankelijk van welke studie je doet, kun je in sommige gevallen studiefinanciering of een tegemoetkoming in je studiekosten krijgen.

Tegemoetkoming scholieren

Ben je boven de 18 jaar en zit je nog op het voortgezet onderwijs of de Vavo? Dan heb je misschien recht op een ‘tegemoetkoming scholieren’ met een basistoelage en aanvullende toelage. Dit is een gift en hoef je niet terug te betalen. Aanvragen doe je met jouw DigiD op www.duo.nl.

Studiefinanciering mbo

Als je een voltijd mbo studie volgt. dan kun je studiefinanciering aanvragen. Dit kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • de basisbeurs
  • de aanvullende beurs
  • een studentenreisproduct
  • lening

Als je wil weten wat dit inhoudt en hoeveel studiefinanciering je kunt aanvragen in jouw situatie, kijk dan op www.duo.nl of download onze handige gids over geldzaken 'Goed met Geld Krant'

Studiefinanciering hbo of wo

Voor een hbo of wo studie zijn regels rondom studiefinanciering per schooljaar 2015-216 veranderd. Studiefinanciering voor het hbo en wo opleidingen, bestaat alleen nog in de vorm van een lening (waarvan een deel een gift kan worden) die je van de overheid (DUO) kunt ontvangen om een deel van jouw studie mee te betalen. Dit kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • lening
  • de aanvullende beurs
  • een studentenreisproduct
  • collegegeldkrediet

Als je wil weten wat dit inhoudt en hoeveel studiefinanciering je kunt aanvragen in jouw situatie, kijk dan op www.duo.nl of download onze handige gids over geldzaken 'Goed met Geld Krant'. Zit je in een hele bijzondere situatie omdat je bijvoorbeeld een jonge studerende moeder bent, dan kun je ook bij het JIP terecht voor informatie en advies over jouw financiële situatie.

Stel ons een vraag over 'Studiefinanciering en OV aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Studiefinanciering en OV aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!