Zorgtoeslag aanvragen

Vanaf je 18de regel je dit zelf. Jongeren hebben vaak recht op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Hierdoor wordt de zorgverzekering beter te betalen.

Je hebt vast eens gehoord van het eigen risico. De overheid stelt ieder jaar de hoogte van het eigen risico vast. Eigen risico betekent dat je de eerste zorgkosten zelf moet betalen. Als je zorgkosten boven het eigenrisico komen, dan betaalt de verzekering de rest. Voorbeeld: je hebt in 1 jaar voor 500 euro aan medicijnen nodig gehad. Als het eigen risico 375 euro is, betaal jij die dus zelf en betaalt de verzekeraar de 125 euro die overblijft.

De hoogte en regels van het eigen risico veranderen ieder jaar.

Tips:

  1. Vraag zorgtoeslag aan.
  2. Voorkom verrassingen en bel met de verzekeraar als je twijfelt of bepaalde zorg wel in jouw pakket zit.
  3. Zorg voor een spaarpotje zodat je het eigen risico kunt betalen.
  4. Moeite met betalen van je zorgverzekering? Kom in actie en voorkom boetes en schulden. De gemeente heeft een collectieve (aanvullende) verzekering voor mensen met een laag inkomen.
  5. Overstappen? Dan moet je je huidige verzekering opzeggen vóór 31 december en je hebt tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering aan te vragen. Je nieuwe verzekering gaat dan wel in op 1 januari (met terugwerkende kracht), dus die maand moet je ook betalen. Lees meer over overstappen op Meerwetenoverzorg.nl

Stel ons een vraag over 'Zorgtoeslag aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Zorgtoeslag aanvragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!