Hulp in Delft

Werk en recht

Het coronavirus heeft voor iedereen grote maatschappelijke gevolgen. Ook heeft het gevolgen voor de economie. Niet iedereen kan meer naar zijn werk bijvoorbeeld. Daarom neemt het kabinet maatregelen in een noodpakket.

De maatregelen op een rij:

  • De regering heeft een pot geld voor werkgevers die in moeilijkheden komen om hun werknemers te betalen als er minder werk gedaan kan worden. Hiermee kunnen zij werknemers gewoon doorbetalen. Een noodfonds voor werkgevers waarmee zij compensatie krijgen voor de loonkosten van werknemers.
  • Deze maatregel heet Noodmaatregel Overbrugging voor werkbehoud (afkorting: NOW). Deze regeling kan heel snel ingezet worden, en geldt voor heel veel bedrijven.
  • De bovenstaande maatregel geldt ook als je een flexibel contract hebt. Bijvoorbeeld als je oproepkracht bent of een 0-urencontract hebt. Veel jongeren hebben zo’n flexibel contract. Denk aan jongeren die werken als bezorger.
  • Uitzendbureaus kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een beroep doen op dat noodfonds.

Je hoeft zelf niets te doen voor een tegemoetkoming. Jouw werkgever moet regelen dat hij een tegemoetkoming krijgt uit dit noodfonds. Dit is de basisinformatie vanuit de rijksoverheid. Loop je toch nog ergens tegen aan, bespreek het dan met je ouders of begeleider. Als je als student door de coronacrisis toch je inkomen kwijt raakt en wilt weten wat je rechten zijn. Neem contact op met Wetswinkel Delfland

Op dit moment zijn de inloopspreekuren tijdelijk gesloten. Online is er een contactformulier die je kunt invullen, waarna de Wetswinkel zo spoedig mogelijk contact met je opneemt.

Ben jij tussen de 18 en 27 en heb je problemen of zorgen over werk of opleiding, waar je graag met iemand over wilt praten? Dan kan je terecht bij de Jongerenacademie van Delft Support.

Bereikbaar via: 06-36253586 (telefonisch) of mail
Openingstijden: maandag van 10:00-12:00 en van 16:00 tot 17:00

Schulden

Maak je je zorgen over je inkomen en betalingen van vaste lasten en heb je daar vragen over? Of andere zorgen over geld? Maak dan een afspraak met de De Financiële Winkel van Delft.

Bereikbaar via: 14015 of maak online een afspraak
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:00

Het NIBUD heeft een online geldchecker. Hier staan veel handige tips in, zoals de do's and don'ts in deze tijd, hoe je omgaat met online verleidigen en welke inkomensondersteuning er is. 

Misschien kun je al verder met onderstaande info: 

  • Heb je door de corona crisis je baan verloren of lukt het je niet om een baan te vinden, dan kun je  bijstand aanvragen
  • Heb je vragen over je studiefinanciering of extra bijlenen tijdens de corona tijd kijk op DUO
  • Ben je zelfstandig ondernemer dan heb je misschien recht op TOZO of TOGS 

Wonen en dakloos

Als je huurt:

  • Je mag tijdens de coronacrisis niet meteen uit huis worden gezet bij een huurachterstand. Bij een vast huurcontract moet de rechter toestemming geven voor uitzetting.
  • Kun je je huur niet betalen door de coronacrisis? Dan zullen de meeste verhuurders geen incassokosten rekenen
  • Er komt een spoedwet voor tijdelijke huurcontracten tijdens de coronacrisis. Deze spoedwet zorgt ervoor dat de verhuurder kan verlengen zonder dat je automatisch een vast huurcontract krijgt. Je kan dan een nieuw tijdelijk contract afspreken.

Neem contact op met de Wetswinkel Delfland voor meer informatie over je rechten tijdens deze crisis.

Energie en water

Kan je je energie of water niet betalen door de coronacrisis? Dan word je energie of water tijdens deze crisis niet afgesloten. Dat hebben netbeheerders en drinkwaterbedrijven besloten.

Daklozenopvang

Ben je dakloos geworden en kan je nergens meer terecht? Meld je dan bij het daklozenspreekuur van de gemeente Delft. 

Bereikbaarheid via: online contactformulier 
Het daklozenspreekuur is tijdelijk niet telefonisch bereikbaar.

Voor dringende hulpvragen neemt u contact op met het  Dienstencentrum Perspektief, Surinamestraat 1 telefoonnummer: 015 - 2841000.

Seks en soa-test

Heb je vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil je een soa- of zwangerschapstest doen? Heb je een morning-afterpil nodig of zoek je anoniem een recept voor de pil? Normaal gesproken maak je dan online een afspraak voor het sense-spreekuur bij het JIP, voorlopig worden de afspraken telefonisch ingepland. Het spreekuur is voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Het is gratis en vertrouwelijk.

Bel voor een afspraak
Het SENSE Spreekuur gaat vanaf 28 juli weer van start. De verpleegkundigen van het SENSE zijn weer beschikbaar voor een consult en eventueel een SOA-test. Wil jij een afspraak maken voor het spreekuur? Bel dan naar 070 205 35 00. Als je uit Delft komt, mag je voorlopig terecht in Den Haag.

De afspraken vinden voorlopig plaats op een dinsdag, tussen 13:00 en 16:00, op het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Jouw afspraak vindt dus niet op het JIP plaats!

Zwanger of jonge ouders

Ben je zwanger en heb je informatie en advies nodig over wat je moet regelen als je een kindje krijgt? Neem dan contact op met JIP Delft.

Bereikbaar via: 070-2053500  of mail info@jipdelft.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13:00 uur tot 17:00 uur

Siriz biedt keuzegesprekken aan bij onbedoelde zwangerschap, ook kan je bij Siriz terecht voor vragen andere vragen met betrekking tot de zwangerschap. Bijvoorbeeld hoe red je het zonder partner, met school of financieel.

Bereikbaar via: 0800-440 00 03 of chat https://www.siriz.nl/
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur.

Met de geboorte van je kindje verandert er veel in je leven en krijgt je er een verantwoordelijke taak bij: de opvoeding. Daar kunt je soms best wat steun bij gebruiken. Stevig Ouderschap biedt deze steun. Neem dan contact op met je eigen consultatiebureau voor meer informatie. Zij kunnen je meer vertellen over Stevig Ouderschap.

Drank, drugs en gamen

Voor vragen tijdens de thuisisolatie over drank, drugs & gamen kun je terecht bij het Drugskompas.

Bereikbaar via: 06-12 47 06 08 (telefonisch en whatsapp) of mail
Openingstijden: elke dag

Elke woensdag en vrijdag om 15:00 uur live uitzending op insta

Stress, angst & eenzaamheid

Doelpreventie Delfland biedt mogelijkheden om gratis online trainingen te volgen gericht op diverse onderwerpen met als doel het voorkomen van psychische problemen. Meer informatie kan je vinden op de website van GGZ Delfland.

Bereikbaar via: 015-2607447 of mail 

Stel ons een vraag over 'Hulp in Delft'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!