Hulp in Den Haag

Werk en recht

Het coronavirus heeft voor iedereen grote maatschappelijke gevolgen. Ook heeft het gevolgen voor de economie. Niet iedereen kan meer naar zijn werk bijvoorbeeld. Daarom neemt het kabinet maatregelen in een noodpakket.

De maatregelen op een rij:

 • De regering heeft een pot geld voor werkgevers die in moeilijkheden komen om hun werknemers te betalen als er minder werk gedaan kan worden. Hiermee kunnen zij werknemers gewoon doorbetalen. Een noodfonds voor werkgevers waarmee zij compensatie krijgen voor de loonkosten van werknemers.
 • Deze maatregel heet Noodmaatregel Overbrugging voor werkbehoud (afkorting: NOW). Deze regeling kan heel snel ingezet worden, en geldt voor heel veel bedrijven.
 • De bovenstaande maatregel geldt ook als je een flexibel contract hebt. Bijvoorbeeld als je oproepkracht bent of een 0-urencontract hebt. Veel jongeren hebben zo’n flexibel contract. Denk aan jongeren die werken als bezorger.
 • Uitzendbureaus kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een beroep doen op dat noodfonds.

Je hoeft zelf niets te doen voor een tegemoetkoming. Jouw werkgever moet regelen dat hij een tegemoetkoming krijgt uit dit noodfonds. Dit is de basisinformatie vanuit de rijksoverheid. Loop je toch nog ergens tegen aan, bespreek het dan met je ouders of begeleider. Als je als student door de coronacrisis toch je inkomen kwijt raakt en wilt weten wat je rechten zijn. Als je 25 jaar bent of jonger, neem contact op met de Kinder en Jongerenrechtswinkel 

Bereikbaar via: 06-55 55 14 44 (telefonisch en whatsapp) of mail
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00

Vanaf 26 jaar kun je terecht bij het Juridisch Loket.

Bereikbaar via: 0900- 8020 (0,10 cent p/min)
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9:00 - 12:30 en 13:30 en 17:00. Op vrijdag 9:00 - 13:00 uur

Schulden

Maak je je zorgen over je inkomen en betalingen van vaste lasten en heb je daar vragen over? Maak dan een telefonische afspraak met de Schulddienstverleners. Vergeet je naam en telefoonnummer niet te vermelden in het mailtje.

Het NIBUD heeft een online geldchecker. Hier staan veel handige tips in, zoals de do's and don'ts in deze tijd, hoe je omgaat met online verleidigen en welke inkomensondersteuning er is. 

Misschien kun je al verder met onderstaande info: 

 • Heb je door de corona crisis je baan verloren of lukt het je niet om een baan te vinden, dan kun je bijstand aanvragen
 • Heb je vragen over je studiefinanciering of extra bijlenen tijdens de corona tijd kijk op DUO
 • Ben je zelfstandig ondernemer dan heb je misschien recht op TOZO of TOGS 

Wonen en dakloos

Als je huurt:

 • Je mag tijdens de coronacrisis niet meteen uit huis worden gezet bij een huurachterstand. Bij een vast huurcontract moet de rechter toestemming geven voor uitzetting.
 • Kun je je huur niet betalen door de coronacrisis? Dan zullen de meeste verhuurders geen incassokosten rekenen
 • Er komt een spoedwet voor tijdelijke huurcontracten tijdens de coronacrisis. Deze spoedwet zorgt ervoor dat de verhuurder kan verlengen zonder dat je automatisch een vast huurcontract krijgt. Je kan dan een nieuw tijdelijk contract afspreken.

Als je 25 jaar bent of jonger, neem contact op met de Kinder en Jongerenrechtswinkel voor meer informatie over je rechten tijdens deze crisis.

Bereikbaar via: 06-55 55 14 44 (telefonisch en whatsapp) of mail
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00

Vanaf 26 jaar kun je terecht bij het Juridisch Loket.

Bereikbaar via: 0900- 8020 (0,10 cent p/min)
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9:00 - 12:30 en 13:30 en 17:00. Op vrijdag 9:00 - 13:00 uur

Energie en water

Kan je je energie of water niet betalen door de coronacrisis? Dan word je energie of water tijdens deze crisis niet afgesloten. Dat hebben netbeheerders en drinkwaterbedrijven besloten.

Daklozenopvang

De gemeente heeft samen met de Kessler Stichting, het Leger des Heils en het Rode Kruis 2 extra opvanglocaties voor daklozen geopend om het risico op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Beide locaties bieden 24 uurs opvang. De opvang is in beperkte groepen. Daarom is er een hotel ingericht als opvangplek. Wie nu al gezondheidsklachten heeft wordt apart opgevangen. Wie net dakloos is geworden en nog geen contact heeft gehad met het Daklozenloket, kan zich bij dit loket melden.

Bereikbaarheid en openingstijden:
Zorg en opvang:
070-353 72 91, maandag t/m vrijdag 13.00 -17.00 uur
Bijstandsuitkering voor daklozen:
070-353 75 00, maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur
Inloopspreekuur: Binkhorstlaan 119-1, maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 13.00 uur

Zorgen

Informatie over het coronavirus en de richtlijnen vanuit de overheid overspoelen je. Zoveel info dat je soms niet meer weet wat je nou wel of niet moet geloven. Vraag jij je af hoe het nou allemaal precies zit? Maak je je zorgen? Wil je er over praten of heb je andere vragen? Neem contact op met het JIT

Bereikbaar via: 070-3364710, chat of mail
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur

Seks en soa-test

Sense spreekuren op het JIP en bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSG) zijn tijdelijk komen te vervallen. Heb je onveilige seks gehad en wil je voor de zekerheid een soa test doen dan kun je terecht bij je eigen huisarts. Let op: hier zijn kosten aan verbonden en gaat af van je eigen risico. Of doe een thuistest

Bij klachtennoodsituaties en hulpvragen kun je in overleg terecht bij de spreekuren van het Centrum voor Seksuele Gezondheid:

 • Prep spreekuur (bij verhoogd risico op hiv)
 • Klachtenspreekuur ((ernstige) klachten na onbeschermde seks)
 • Zeden (seks tegen je zin)
 • Anticonceptie
 • Hulpvragen over seks

Bereikbaar via: 070-353 66 88
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur

Voor andere vragen over seks kun je chatten of op woensdagmiddag bellen met Sense

Bereikbaar via: chat op maandag en woensdag van 11:30 tot 21:00 uur en dinsdag, donderdag en vrijdag van 11:30 tot 17:30 uur of telefonisch 070-353 66 88, alleen op woendagmiddag

Zwanger of jonge ouders

Ben je zwanger of heb je al een kindje en heb je hier vragen over tijdens de crisis. Neem contact op met het Loket voor Jonge Moeders (ook voor vaders)

Bereikbaarheid via: 06-19 14 02 71 (whatsapp) of mail
Openingstijden: elke dag

Drank, drugs en gamen

Voor vragen tijdens de thuisisolatie over drank, drugs & gamen kun je terecht bij het Drugskompas.

Bereikbaar via: 06-12 47 06 08 (telefonisch en whatsapp) of mail
Openingstijden: elke dag

Elke woensdag en vrijdag om 15:00 uur live uitzending op insta

Maak kennis met JIP!

 • Websites

  Drugskompas
  DrugsKompas is er met name voor jongeren (12 t/m 23 jaar) uit de regio Den Haag en Zoetermeer met uiteenlopende vragen over alcohol en/of andere drugs en gamen. Ook ouders, docenten en intermediairs kunnen met vragen bij ons terecht.


  Sense, voor als je vragen over seks
  Sense is dé betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

 • Downloads

  Op Straat
  Dit is onze folder met de belangrijkste informatie voor als je op straat staat.

   

 • Hulp in Den Haag

  Kinder- en Jongerenrechtswinkel
  Gratis rechtshulp voor jongeren tot en met 24 jaar. Wil je weten wat jouw rechten zijn? Wil je hulp bij het schrijven van een bezwaar? De KJRW helpt je er mee.
  06-55551444

  Schulddienstverleners
  De schulddienstverleners organiseren het Goed met Geld spreekuur bij het JIP. Je kunt hulp krijgen met het op orde brengen van de administratie, een overzicht maken van je schulden en met het aanvragen van betalingsregelingen. Bel het JIP voor een afspraak.
  Amsterdamse Veerkade 17-A, Den Haag | 070-2053500

  Daklozenloket Den Haag
  Sta je op straat en heb je nergens meer om te slapen? Meld je dan bij het Daklozenloket voor hulp en ondersteuning. Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur.
  Binkhorstlaan 119-1, Den Haag | 070-3537291

  Het Jeugd Interventie Team
  Het JIT helpt je met het vinden van werk, een plek om te wonen, het regelen van je schulden en eigenlijk alles waar je zelf niet uitkomt. Bel voor een afspraak of loop binnen op 1 van hun locaties. (bekijk de site voor de adressen).
  070 - 3028005

  Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden
  Het CSG verzorgt Sense spreekuren bij het JIP, maar zij hebben ook een eigen locatie in Den Haag. Hier kun je terecht voor een vertrouwelijk gesprek over je lijf, seks, anticonceptie en voor een soatest of zwangerschapstest. Een Sense afspraak of soatest is gratis, vertrouwelijk en voor jongeren t/m 24 jaar. Bel ze tussen 8.30 en 12.00 uur of plan een afspraak in via hun website.
  Westeinde 128, Den Haag | 070-3536688

  Loket voor Jonge Moeders
  Het Loket voor Jonge Moeders is er ook voor jonge vaders. Je kunt er terecht als je vragen hebt over hoe jij je ouderschap kan combineren met werk of school. Maar ook als je wilt weten hoe je rond kan komen of als je problemen hebt met het vinden van een huis. Het spreekuur van het Loket voor Jonge Moeders wordt gehouden bij het JIP. Bel of mail met het JIP voor een afspraak.
  Amsterdamse Veerkade 17-A, Den Haag | 070-2053500

   

Stel ons een vraag over 'Hulp in Den Haag'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!