Hulp in Zoetermeer

Werk en recht

Het coronavirus heeft voor iedereen grote maatschappelijke gevolgen. Ook heeft het gevolgen voor de economie. Niet iedereen kan meer naar zijn werk bijvoorbeeld. Daarom neemt het kabinet maatregelen in een noodpakket.

De maatregelen op een rij:

 • De regering heeft een pot geld voor werkgevers die in moeilijkheden komen om hun werknemers te betalen als er minder werk gedaan kan worden. Hiermee kunnen zij werknemers gewoon doorbetalen. Een noodfonds voor werkgevers waarmee zij compensatie krijgen voor de loonkosten van werknemers.
 • Deze maatregel heet Noodmaatregel Overbrugging voor werkbehoud (afkorting: NOW). Deze regeling kan heel snel ingezet worden, en geldt voor heel veel bedrijven.
 • De bovenstaande maatregel geldt ook als je een flexibel contract hebt. Bijvoorbeeld als je oproepkracht bent of een 0-urencontract hebt. Veel jongeren hebben zo’n flexibel contract. Bijvoorbeeld als je werkt als bezorger. Als oproepkracht heb je recht op het gemiddelde aantal uren dat je de afgelopen drie maanden hebt gewerkt. Dit wordt ook wel het ‘rechtsvermoeden arbeidsomvang’ genoemd. Werkte je in de praktijk meer uren dan in je contact staat vermeld, dan kun je ook voor die uren beroep doen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang. Als er geen werk is, moet je worden doorbetaald met het gemiddeld aantal uren dat je in de voorgaande maanden hebt gewerkt.
 • Uitzendbureaus kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een beroep doen op dat noodfonds.
 • Ben jij als flexwerker meer dan de helft van jouw inkomen kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis en heb je geen recht op een uitkering? Bekijk dan de Tijdelijke Overbruggingsmaatregel voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Meer info vind je op de speciale TOFA pagina van het UWV.

Je hoeft zelf niets te doen voor een tegemoetkoming. Jouw werkgever moet regelen dat hij een tegemoetkoming krijgt uit dit noodfonds. Helaas merken we dat niet elke werkgever dit doet. Raak jij door de coronacrisis toch je inkomen kwijt en wil je weten wat rechten zijn?

Als je 25 jaar bent of jonger kun je contact opnemen met de Kinder en Jongerenrechtswinkel. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9:00 – 17:00 uur via:  06 - 5555 1444 (telefonisch en whatsapp) of mail 
Vanaf 26 jaar kun je terecht bij het Juridisch Loket. Bereikbaar van maandag t/m donderdag 9:00 - 12:30 en 13:30 en 17:00. Op vrijdag 9:00 - 13:00 uur via: 0900- 8020  (0,10 cent p/min)

Geld en schulden

Maak je je zorgen over je inkomen en betalingen van vaste lasten en heb je daar vragen over. Stuur ons een berichtje via Whatsapp dan denken we met je mee!

Je kunt ook bellen met de gemeente, Het loket WZI (Werk, zorg en inkomen). Iedere werkdag te bereiken van 9:00 tot 17:00 uur via:14 079 . In nood kun je ook een afspraak maken tussen 9:00 en 13:00 uur.

Het NIBUD heeft een online geldchecker. Hier staan veel handige tips in, zoals de do's and don'ts in deze tijd, hoe je omgaat met online verleidigen en welke inkomensondersteuning er is. 

Misschien kun je al verder met onderstaande info: 

 • Heb je door de corona crisis je baan verloren of lukt het je niet om een baan te vinden, dan kun je bijstand aanvragen
 • Heb je vragen over je studiefinanciering of extra bijlenen tijdens de corona tijd kijk op DUO
 • Ben je zelfstandig ondernemer dan heb je misschien recht op TOZO of TOGS 
 • Als je minimaal de helft van jouw inkomen bent kwijtgeraakt als flexwerker - dus mensen met een 0-uren contract of die op uitzendbasis werken, kun je gebruik maken van de TOFA 

Wonen en dakloos

Huur jij?

 • Je mag tijdens de coronacrisis niet meteen uit huis worden gezet bij een huurachterstand. Bij een vast huurcontract moet de rechter toestemming geven voor uitzetting.
 • Kun je je huur niet betalen door de coronacrisis? Dan zullen de meeste verhuurders geen incassokosten rekenen
 • Er komt een spoedwet voor tijdelijke huurcontracten tijdens de coronacrisis. Deze spoedwet zorgt ervoor dat de verhuurder kan verlengen zonder dat je automatisch een vast huurcontract krijgt. Je kan dan een nieuw tijdelijk contract afspreken.

Als je 25 jaar bent of jonger kun je contact opnemen met de Kinder en Jongerenrechtswinkel. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9:00 – 17:00 uur via: 06 - 5555 1444 (telefonisch en whatsapp) of mail
Vanaf 26 jaar kun je terecht bij het Juridisch Loket. Bereikbaar van maandag t/m donderdag 9:00 - 12:30 en 13:30 en 17:00. Op vrijdag 9:00 - 13:00 uur via: 0900- 8020 (0,10 cent p/min)

Energie en water

Kan je je energie of water niet betalen door de coronacrisis? Dan word je energie of water tijdens deze crisis niet afgesloten. Dat hebben netbeheerders en drinkwaterbedrijven besloten. Krijg je hier toch brieven over? Neem contact met ons op dan denken we met je mee over een oplossing. 

Sta je op straat?

Ben je dak- of thuisloos? Of bent je bang dat dit binnenkort gebeurt? Dan kun je bellen met een medewerker van het Daklozenpunt Zoetermeer voor een gesprek. Bereikbaar via: 14 079.

Als je in aanmerking komt voor de daklozenopvang dan kan het Daklozenpunt Zoetermeer je registeren en doorverwijzen naar het daklozenloket in Den Haag. Daar kun je terecht voor daklozenopvang. De opvang is in beperkte groepen. Er is ook een hotel ingericht als opvangplek. Wie nu al gezondheidsklachten heeft wordt apart opgevangen. Wie net dakloos is geworden en nog geen contact heeft gehad met het Daklozenloket, kan zich bij loket melden.

Bereikbaarheid:

 • Zorg en opvang: 070-353 72 91, maandag t/m vrijdag tussen 13:00 en 17:00 uur
 • Bijstandsuitkering voor daklozen: 070-353 75 00, maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur
 • Inloopspreekuur: Binkhorstlaan 119-1, maandag t/m vrijdag tussen 9:30 en 13:00 uur

Stress, angst en eenzaamheid

Heb je last van depressieve gevoelens, angsten of voel je erg eenzaam, chat dan met een maatschappelijk werker van Kwadraad. Iedere werkdag te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur.

Heb je spanningen in je relatie die hoog oplopen bel dan de relatielijn en praat met een van de relatiecoaches. Het telefonisch spreekuur is gratis. Op maandag, dinsdag en donderdag tussen 13.00 en 17:00 uur via: 088 900 400

Ben je tussen de 12 en 23 jaar dan kun je ook bij de jongerenwerkers van Buurtwerk terecht. Je kunt ze bellen voor een telefonische afspraak. Iedere werkdag bereikbaar tussen 15:00 en 17:00 uur via: 06-30633140

Heb je te maken met huiselijk geweld neem dan contact op met Perspektief, heb je direct hulp nodig bel dan 070 – 3925774. Heb je andere vragen bel dan op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur naar  015 - 284 10 00.

Verkeer je in gevaar? Neem geen risico en bel 112!

Studeren

Maatregelen voor studenten:

 • Ben jij tussen 1 september 2020 en 31 januari 2021 klaar met jouw studie? Dan kun je geld terugkrijgen. Dit geldt alleen als jouw studie vertraagd is, door de coronacrisis. De bedragen zijn als volgt:
  • BBL: €150,-
  • BOL: €300,-
  • HBO/WO: €535
 • Loopt jouw basisbeurs af in juli, augustus of september? Dan kun je eenmalig financiele steun krijgen van tussen de 800 en 2000 euro. Kijk hiervoor op rijksoverheid.nl

Vragen over seks en/of een soatest doen 

Heb je vragen over seksualiteit, vrijen of voorbehoedsmiddelen? Wil je een soa- of zwangerschapstest doen? Heb je een morning-afterpil nodig of zoek je anoniem een recept voor de pil? Normaal gesproken maak je dan online een afspraak voor het sense-spreekuur bij het JIP, voorlopig worden de afspraken telefonisch ingepland. Het spreekuur is voor jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Het is gratis en vertrouwelijk.

Bel voor een afspraak
Het SENSE Spreekuur gaat vanaf 10 augustus weer van start. De verpleegkundigen van het SENSE zijn weer beschikbaar voor een consult en eventueel een SOA-test. Wil jij een afspraak maken voor het spreekuur? Bel dan naar 070 205 35 00

De afspraken vinden gewoon weer op maandag plaats, tussen 13.30 en 15.30 uur in het Forum.

Zwanger en jonge ouders

Ben je zwanger of heb je al een kindje en heb je hier vragen over tijdens de crisis. Neem contact op met het spreekuur voor jonge moeders van het JIP. Bel voor een telefonische afspraak naar 070 – 2053500 of stuur een berichtje via WhatsApp

Heb je vragen over de opvoeding, neem dan contact met het Meerpunt via 079-331 03 25 Bereikbaar op maandag tussen 12:30 en 17:30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur. Tijdelijk ’s avonds op werkdagen van 20:00 tot 21:00 uur.

Heb je te maken met bijvoorbeeld huiselijk geweld, financiële problemen of wil je zelfstandig wonen bel dan met Perspektief via:070 – 3925774

Drank, drugs & gamen

Voor vragen tijdens de thuisisolatie over drank, drugs & gamen kun je terecht bij het Drugskompas. Elke dag bereikbaar via: 06-12470608 (telefonisch en whatsapp) of mail

Corona-hulp

Wil je in deze tijd graag iets voor een ander betekenen dan kun je je in Zoetermeer als vrijwilliger aanmelden op www.zoetermeervoorelkaar.nl Op deze website kun je corona-hulp bieden of om hulp vragen als je dit nodig hebt.

Stel ons een vraag over 'Hulp in Zoetermeer'

Is dit geen antwoord op jouw vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Hulp in Zoetermeer'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!