Internetfraude

Hoe vaak heb jij dit wel niet voorbij zien komen, op Instagram, SnapChat of ergens anders?
“Snel geld verdienen, DM me”
“Geldbloem inleg €50,-, zijkant me snel!”

Of misschien heeft iemand jou wel een keer gevraagd of zij van jouw pinpas gebruik mogen maken.

Als je al deze berichten hebt genegeerd of hier lekker voorbij hebt gescrold, ben je goed bezig! Mensen die zulke dingen adverteren op social media, zijn namelijk bezig met een vorm van internetfraude.

Internetfraude is een vorm van oplichting via het internet, waarbij het doel is om geld, informatie óf goederen van slachtoffers te krijgen. Internetfraude lijkt vaak onschuldig, maar toch hartstikke geniepig én gevaarlijk kunnen zijn!

Een fraudeur weet altijd een manier te vinden, om jou mee te laten werken. Bijvoorbeeld met de belofte dat jij er een lekker geldbedrag aan overhoudt – maar misschien aan het einde je bankrekening kwijtraakt! Óf het idee dat je een flinke winst boekt als je meedoet met het spel, terwijl alleen de mensen bovenop het geld verdienen!

Internetfraude heeft een heleboel verschillende vormen.

Zo onderscheiden wij:

 • Bankfraude
 • Koop-en verkoopfraide
 • Phishing
 • Tikkie fraude

Er ook andere vormen, zoals piramidespellen. De geldbloem is er een voorbeeld van.

Laat je niet lokken door de belofte van snel geld! Vaak heeft het veel meer risico’s voor jou, dan voor de ander! Wil jij je beter bewapenen tegen internetfraude? Bekijk dan het filmpje van Schuld Zero, dan weet je hoe jij beter bestand bent tegen internetfraude!

Stel ons een vraag over 'Internetfraude'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 • Handige websites

  Vraag het de politie
  Geeft antwoord op de meest voorkomende situaties waarbij jongeren in contact komen met de politie.

   

  Meldknop.nl
  Speciaal meldpunt voor jongeren die te maken hebben met nare dingen op internet. Over pesten, (seksueel) misbruik of lastig gevallen worden op internet.

   

Stel ons een vraag over 'Internetfraude'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!