Smartphones

Met een smartphone heb je makkelijk contact met je vrienden en vriendinnen. Via sociale media als WhatsApp of Facebook kunnen jullie alles met elkaar delen, op elk moment van de dag.

Altijd bereikbaar?

Een smartphone betekent voor veel mensen dat ze altijd bereikbaar zijn. Sommige mensen willen dat juist ook, maar bedenk goed of dat voor jou wel echt geldt. Misschien is het op bepaalde momenten beter om je telefoon even weg te leggen.

Smartphones’ nachts uit

Zet je smartphones’ nachts uit. Je wordt dan niet wakker gemaakt en bent 's ochtends fitter. Je krijgt ook niet de gewoonte om even snel te kijken als je ’s nachts wakker wordt. En de straling die het apparaat afgeeft, komt zo niet bij je.

Afgeleid door je telefoon

Als je merkt dat je telefoon je erg afleidt, kunnen regels handig zijn. Uit onderzoek blijkt dat je geen twee dingen tegelijk kunt doen. Afleiding door sociale media zorgt ervoor dat je:

  • meer fouten maakt;
  • langer over je werk doet;
  • eerder moe wordt.

Huiswerk maken

Bedenk voor jezelf dat je eerst je huiswerk afmaakt en dan een tijdje op je smartphone mag. En heel soms is het gewoon wel eens lekker om niet bereikbaar te zijn. Geloof je het niet? Waag de stap en probeer het eens.

Tip: huiswerk maken met klasgenoten

Steeds meer scholieren spreken af om samen huiswerk te maken, bijvoorbeeld op school, in de bibliotheek of bij iemand thuis. Zo kun je elkaar in de gaten houden, elkaar overhoren en ‘in real-life’ elkaars gezelschap en opmerkingen meemaken, in plaats van een blauw duimpje geven op Facebook terwijl je toch al naast elkaar zit.

Regels thuis

Ook al ben je het niet altijd met ze eens, ouders hebben het beste met je voor en sommige stellen voor smartphone gebruik dan ook regels op, zoals:

  • Geen smartphone tijdens het eten, want dat is ongezellig.
  • Geen smartphone mee naar bed, want je hebt voldoende slaap nodig.
  • Geen smartphone tijdens het maken van huiswerk, want je moet je kunnen concentreren.

Regels op school

De meeste scholen hebben regels voor het gebruik van smartphones’ in de klas. Daar moeten ze alle scholieren over informeren. Mag een leraar zomaar je smartphones afpakken? Nee. Als jouw school geen duidelijke regels heeft, mag de leraar dat niet doen. Docenten mogen alleen tijdens schooluren je smartphone afpakken. Dus aan het eind van de schooldag moet je hem weer kunnen ophalen.

Stel ons een vraag over 'Smartphones’ '

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Smartphones'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!