Shoppen

Wie doet het niet? Kopen op internet oftewel online shoppen. Het is gemakkelijk, snel en het kan overal en altijd. Maar hoe houd je het veilig, want achter een mooie website kan zomaar een onbetrouwbaar bedrijf zitten.

  • Geef nooit zomaar je gegevens door. Kijk of de verbinding beveiligd is. In de adresbalk staat dan https -dus met een s- en een slotje.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Als je een abonnement koopt geldt de actieprijs meestal alleen voor de eerste paar maand(en). Weet dus wat je koopt!
  • Bestel niets op een site die je niet vertrouwt. Webwinkels met het logo van Thuiswinkel Waarborg voldoen aan de Europese regels en zijn dus veilig. Ook bij Consuwijzer kun je controleren of een webshop veilig is.
  • De bekende webshops zijn vaak betrouwbaar. Kijk goed of je op de echte site zit en niet op een website of (domein)naam die er erg op lijkt. Boeven maken namelijk misbruik van de goede naam van de bekende webshops.
  • Als de deal te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat er inderdaad iets niet klopt.
  • Controleer bij de betaling het bedrag en of je op de echte website van je bank (iDeal) of Paypal zit.
  • Sluit niet af voordat je een bewijs van betaling hebt. Bewaar dit bewijs goed. Als er iets fout gaat, heb je het betalingsbewijs nodig.
  • Ontvang je je aankoop niet? Kijk dan hier wat je kunt doen.

Ook als je spullen online verkoopt moet je goed opletten.

Nog geen 18?

Voor abonnementen en duurdere aankopen op internet, zoals een laptop, smartphone of scooter, moeten je ouders vooraf toestemming geven. Met de koop sluit je een contract af. Dat mag pas als je 18 bent. Natuurlijk mag je wel iets kopen van je eigen zak- of kleedgeld.

Stel ons een vraag over 'Shoppen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Shoppen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!