Smartphones en slaap

Dit verhaal ken je waarschijnlijk wel. Om 22:00 lig je in bed. Jouw wekker gaat om 06:00. Op het moment dat jij je phone weg wilt leggen, besluit de groepsapp ineens super actief te zijn – maar dan ook echt actief. Er worden memes gepost, er wordt geroast, sappige verhalen uitgewisseld en zo’n tien verschillende planningen worden gemaakt. Jij doet volop mee, ik bedoel, je wilt het toch niet missen? Een half uur later, nadat iedereen is uitgememe’d en uitgeroast, leg jij jouw telefoon weg. Lekker slapen nu, toch?

Nee, toch niet. Je hebt moeite met slapen. Je ligt al een uur wakker. Lukt het je eindelijk om te slapen, ben je twee uur later al weer wakker. Opnieuw doe je moeite om in slaap te vallen, maar je bent al een uur voordat jouw wekker gaat klaarwakker.

Zuur.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat zien dat jongeren, die op hun telefoon kijken voor het slapengaan, slechter slapen. Het kan gebeuren dat je korter slaapt, moeite hebt met in slaap vallen óf moeite hebt met wakker blijven. Maar, waar heeft dit mee te maken?

Onderzoekers zeggen dat het misschien te maken heeft met het blauwe licht dat het telefoonscherm afgeeft. Onderzoek geeft aan dat het blauwe licht invloed heeft op jouw biologische klok en zo de slaap kan verstoren. Sinds kort is er onderzoek gedaan naar welk effect dat heeft op jongeren.

Heb jij een smartphone? De kans is zeer groot dat jij een “nachtmodus” hebt op jouw telefoon. Dit is zowel voor iPhone als Android telefoons. Doordat het scherm oranje kleurt, wordt het effect op jouw biologische klok minder.

Heb jij slaapproblemen? Het kan te maken hebben met jouw smartphone gebruik. Probeer eens ruim voor het slapengaan jouw telefoon weg te leggen óf zet de nachtmodus aan!

Meer weten? Maak gebruik van de onderstaande link(s):
https://www.rivm.nl/publicaties/schermgebruik-blauw-licht-en-slaap

Stel ons een vraag over 'Smartphones en slaap'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Smartphones en slaap'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!