Eenzaamheid

Misschien herken je het wel: je hebt een fijn sociaal leven en een sterk netwerk waar je op terug kunt vallen. Genoeg mensen waarmee je leuke dingen kunt doen en je hebt altijd het gevoel dat je er bij hoort en gewaardeerd bent.
En toch kun jij je eenzaam voelen.


Eigenlijk is het niet gek. Je kunt namelijk veel vrienden hebben, maar je alsnog eenzaam voelen als niemand van die vrienden begrijpt wie je bent. Misschien wordt je door veel mensen gewaardeerd, maar durf je bij hen niet je werkelijke zelf te zijn. Het kan zijn omdat jij zelf moeite hebt met contact leggen, je niet thuis voelt in je omgeving of omdat je geen fijn beeld van jezelf hebt. Misschien weet je helemaal niet hoe het komt en is het gevoel er gewoon.
Eenzaamheid is geen raar verschijnsel en niets om je voor te schamen. Het is normaal om begrepen en geaccepteerd te willen voelen. Ruim 40 tot 70 procent van de jongeren tussen de 12 en de 15 voelt zich soms eenzaam. Ook dat is heel normaal – iedereen voelt zich wel eens eenzaam! Bij 3 tot 10 procent van de jongere is dit langdurig. Dan is het wél een probleem.


Vooral in de coronacrisis is eenzaamheid lastig om mee te dealen. Jongeren onder de 25 voelen zich door de coronacrisis nog meer eenzaam dan voorheen. Social media en videobellen met mensen die dichtbij je staan kan een uitkomst bieden, maar we verlangen allemaal naar contact zoals het voor de crisis was.


Heb je al geprobeerd om een van je vrienden in vertrouwen te nemen en te vertellen hoe jij je echt voelt? Spannend is het zeker, maar het kan lijden tot een diepere vriendschap en misschien heb je iemand die met je mee leeft. De kans is er dat jij je daardoor minder eenzaam voelt. In coronatijden raden wij je aan om – met respect voor de maatregelen – af te spreken waar het gepast is. Op anderhalve meter afstand is het toch mogelijk om een fijn en diepgaand gesprek te hebben. 


Door de hobbies die je hebt kom je ook in contact met mensen. Sporten of gamen bijvoorbeeld. Het fijne aan online is misschien dat het makkelijker is om contact te leggen en het veiliger voelt. Hoe dan ook, wij raden je aan om erover te praten en erover te blijven praten. Is jouw gevoel van eenzaamheid langdurig? Kijk dan eens op de sites van Join Us en Eenzame Jongeren. Daar kun jij je verhaal kwijt, kun je tips vinden en contacten leggen!
 

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Eenzaamheid'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!