Rouw & verlies

Als een dierbaar persoon overlijdt, kun je je intens verdrietig voelen. Heftig verdriet ontstaat bijvoorbeeld ook als je iemand heel lang moet missen of als je vriend(in) stopt met jullie relatie. Soms voel je je niet alleen verdrietig, maar ook boos, bang of schuldig. Het voelt niet fijn, maar het hoort wel bij verlies. Als je een dierbare verliest, is rouwen een normale reactie. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Het is niet verstandig om je verdriet weg te drinken of weg te blowen. Je gaat je dan alleen maar slechter voelen. Hoe dan wel?

Volg je gevoel

Stop je gevoelens niet weg. Wil je huilen? Huil. Wil je schreeuwen? Schreeuw. Maak een schilderij of gedicht, of luister naar muziek. Volg je gevoel. Had je nog iets willen zeggen? Zeg het en praat met jouw dierbare die niet meer bij je is. Bezoek daarvoor een plek die voor jullie speciaal was of ga naar het graf als iemand is overleden.

Zoek afleiding

Ga iets doen wat je leuk vindt. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je je vermaakt en even niet denkt aan jouw dierbare die niet meer bij je is.

Neem de tijd

Heftig verdriet gaat niet snel en niet ineens over. Dit kost tijd en vaak voel je je even wat beter en dan weer wat minder goed. Dat is heel normaal. Ook al vinden anderen dat je er nu wel overheen moet zijn, luister naar jezelf en neem de tijd om jouw verlies op jouw tempo te verwerken.

Praat erover

In je omgeving heb je misschien wel mensen die je vertrouwt of die hetzelfde hebben meegemaakt. Praat met hen over je gevoelens. Een luisterend oor en tips over hoe je met je verdriet kunt omgaan, kunnen dan heel fijn zijn. Soms vinden mensen het moeilijk om te praten met iemand die veel verdriet heeft. Ze weten eigenlijk niet zo goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Ook al zijn je vrienden of vriendinnen er niet altijd voor je, ze bedoelen het echt niet vervelend. Zeg het ze als je ze nodig hebt en vertel ze hoe ze je kunnen helpen. Daarmee help je zowel jezelf als je vrienden/vriendinnen.

Meer informatie en hulp

Omgaan met heftig verdriet is erg lastig. Het is heel normaal om hulp te vragen.

 • Bekijk hier filmpjes die je meer vertellen over doodgaan.
 • Tot en met 18 jaar kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon: (0800-0432). Daar kun je rustig praten met iemand die je niet kent.
 • Maak een afspraak met je huisarts als je vindt dat je erg lang verdrietig blijft. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een (jeugd)psycholoog, een rouwtherapeut of iemand anders die je kan helpen.
 • Meer informatie over het herkennen en verhelpen van psychische problemen? Kijk dan eens op de website van de Zorgwijzer.
 • Neem contact op met het JIP. Wij staan altijd voor je klaar!

Stel ons een vraag over 'Rouw & verlies'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

 • Links

  KINDERTELEFOON
  De Kindertelefoon kun je bellen om met iemand te praten. Je kunt ook chatten met de Kindertelefoon.

 • Links

  KINDERTELEFOON
  De Kindertelefoon kun je bellen om met iemand te praten. Je kunt ook chatten met de Kindertelefoon.

 • Links

  KINDERTELEFOON
  De Kindertelefoon kun je bellen om met iemand te praten. Je kunt ook chatten met de Kindertelefoon.

Stel ons een vraag over 'Rouw & verlies'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!