Zelfmoord - Suicidale gedachten

Iedereen denkt wel eens aan de dood, bijvoorbeeld als er iemand in je omgeving is overleden. Het is logisch dat je dan met de dood bezig bent in gedachten.

Maar soms gebeurt het dat je gedachten krijgt over de dood met betrekking tot jezelf. Je denkt dan bijvoorbeeld; ’’ De wereld is beter af zonder mij, ik kan beter dood zijn’’ of “ Ik wil niet zoveel pijn en verdriet voelen, ik ben liever dood”. Soms gaan je gedachten zover dat je plannen maakt om dit uit te voeren. Dit zijn suicidale gedachten. Niemand wil echt dood, je wil alleen dat de pijn en het verdriet dat je voelt stoppen. Je zegt dus eigenlijk dat je zoals je je voelt niet verder wil. Je voelt je eenzaam en verdrietig .

Ook denk je dat je gek bent en dat je de enige bent die dit soort gevoelens heeft.

Piekeren over zelfdoding komt vaker voor dan je denkt, ook als je jong bent. Je bent niet de enige die deze gevoelens heeft en je bent ook niet gek.

Wat valt eraan te doen?

Jongeren zijn niet snel geneigd om hulp in te schakelen als ze met deze gevoelens lopen, je moet juist wel hulp zoeken.

Blijf niet met deze gevoelens lopen, praat erover, het liefst met een professional.

Door praten word je rustiger in je hoofd en kun je de gedachten aan zelfmoord relativeren. Je zult merken dat anderen je begrijpen, je bent niet alleen, deel je verdriet en je pijn.

Je kunt ook met iemand uit je omgeving praten die je vertrouwd en dan samen naar bijvoorbeeld de huisarts gaan om hulp te vragen. Als je het moeilijk vindt om iemand in vertrouwen te nemen kun je altijd anoniem bellen of chatten met 113 online. Als je deze lijn belt luisteren ze naar je en helpen ze je om een oplossing te zoeken voor je problemen. Ze zijn 24/7 bereikbaar via 0900-0113

En je kunt ook langskomen bij het JIP, we kunnen dan samen kijken hoe we je verder kunnen helpen.

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt?

Lang niet iedereen die aan zelfmoord denkt praat hierover. Toch geven mensen die aan suïcide denken soms signalen af. Deze zijn niet altijd even duidelijk maar moeten wel serieus worden genomen. Signalen die kunnen wijzen op zelfmoordgedachten:

  • Somberheid
  • Heel druk of juist heel stil worden
  • Niet meer goed voor zichzelf zorgen
  • Zich afzonderen

Heb jij het idee dat iemand in je klas, je vriendengroep of familie worstelt met dit soort gedachten? Dan kun je helpen door een gesprek aan te gaan. Je kunt beginnen met te zeggen; ’ Ik zie dat het niet goed gaat met je, ik maak me zorgen om je‘. Stel gerust de vraag of iemand weleens aan zelfmoord denkt. Veroordeel niks en luister goed naar wat hij of zij zegt. Het is belangrijk dat je luistert en de ander lekker laat praten. Als tijdens zo ’n gesprek blijkt dat je zorgen terecht zijn, ga dan samen hulp zoeken. Dit kan via de huisarts of bel 0900-0113 online. Ook kunnen jullie altijd samen langs komen bij het JIP.

Stel ons een vraag over 'zelfmoord'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Zelfmoord - Suicidale gedachten'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!