Zorg voor een ander

Zorg jij voor iemand uit jouw familie of vriendenkring wie langdurig ziek is of last heeft van psychische problemen zoals een depressie? Dan ben je mantelzorger. Als mantelzorger heb je het niet gemakkelijk. Je besteedt er veel tijd aan en de emoties zijn vaak heftig, omdat je zorgt voor iemand van wie je houdt. Om dit vol te houden moet je af en toe echt even aan jezelf denken, ook al zorg je met nog zoveel liefde en plezier voor je familielid of vriend(in).

Wat kan je doen?

 • Praat er met iemand over
  Het kan soms best moeilijk zijn om aan iemand te vertellen dat jij voor een dierbare zorgt. Misschien dat jij je schaamt of niet zo goed weet hoe je zo’n gesprek kan beginnen. Toch is het goed om er met iemand over te praten die je vertrouwt. Je zult merken dat het je oplucht!
 • Bespreek het op school of op werk
  Praat erover met een leraar op school of je werkgever. Zij kunnen dan beter begrijpen als jij een keer te laat of erg afgeleid bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Wanneer je zorgt voor een ander is het erg belangrijk dat je goed op jezelf let. Het voelt misschien heel egoïstisch om te zeggen dat jij tijd voor jezelf wilt, maar dat is het echt niet! Je hebt deze tijd juist hard nodig om het vol te houden. Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie zoals Mantelzorg NL of bezoek een WMO-loket van de gemeente.
 • Blijf leuke dingen doen
  Soms kan de zorg voor een ander je hele leven overnemen, je gaat niet zomaar meer even lekker sporten of met vrienden afspreken. Zorg ervoor dat je dit toch blijft doen, zo heb je afleiding en kan je even met je gedachtes ergens anders zijn.
 • Zoek informatie
  Wanneer je niet goed snapt wat er precies aan de hand is met de persoon waar jij voor zorgt, kan dit vervelend voor je zijn. Stel je vragen aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

Wij staan voor je klaar!

Twijfel je of je mantelzorger bent of wil je gewoon eens over je zorgtaken praten? Neem dan contact op met het JIP. We denken graag met je mee en helpen je om tijd voor jezelf te vinden.

Stel ons een vraag over 'Zorg voor een ander'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Zorg voor een ander'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!