Vanaf welke leeftijd kan ik zelf naar de huisarts?

Vanaf 16 jaar geen goedkeuring van ouders nodig.

Als je denkt dat er iets met je aan de hand is of je wilt informatie hebben over een medisch onderwerp, maak dan een afspraak met je huisarts. Misschien vind je het fijn als één van je ouders met je meegaat, maar misschien wil je in sommige situaties liever alleen met je huisarts praten. De mogelijkheden zijn afhankelijk van je leeftijd.

Vanaf 16

Als je 16 jaar of ouder bent, kun je naar de huisarts zonder dat je daarvoor toestemming van je ouders nodig hebt. Je mag dan zelfstandig handelen bij de huisarts. De huisarts mag zonder jouw toestemming geen informatie doorspelen naar je ouders en je ouders hebben geen inzage in je medische dossier.

12 tot 16

Ben je 12 jaar of ouder, maar jonger dan 16? Dan nemen jouw ouders en jij samen de beslissingen en weegt jouw stem zwaarder dan die van je ouders. Ga je alleen naar de huisarts en wil je niet dat je ouders dit horen van de huisarts, dan kun je dit bij binnenkomst met je huisarts overleggen. De huisarts bepaalt of hij je ouders informeert.

Jonger dan 12

Als je jonger dan 12 jaar bent, val je onder de verantwoordelijkheid van je ouders, ook bij de huisarts. Zij moeten toestemming geven voor een behandeling. Doen ze dit niet en loopt jouw gezondheid ernstig gevaar, dan kan de rechter toestemming geven. Verder moet de huisarts jou in begrijpelijke taal uitleggen wat er met je aan de hand is.

Wat doet de huisarts

De huisarts onderzoekt je en vertelt wat er met je aan de hand is; hij stelt een diagnose. Vaak krijg je meteen advies en soms krijg je een recept mee voor medicijnen. De huisarts kan je ook doorsturen, zodat een arts met veel kennis over jouw klacht je verder kan onderzoeken. De huisarts geeft je daarvoor dan een verwijsbrief mee.

Stel ons een vraag over 'Vanaf welke leeftijd kan ik zelf naar de huisarts?'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Vanaf welke leeftijd kan ik zelf naar de huisarts?'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!