Volwassen worden

De veranderingen die je doormaakt tijdens de pubertijd, zijn alles behalve makkelijk. Je zal vanalles aan je lijf merken en ook je gedachten en gevoelens lijken soms op hol te slaan. Je wordt volwassen en dat kan best verwarrend zijn. Dit hoort er allemaal bij, je bent dus niet de enige die hier last van heeft.

Wat gebeurt er allemaal in je pubertijd?

  • groeispurt: je schiet de lucht in en zal merken dat je steeds langer wordt.
  • haargroei: er groeit op nieuwe plekken haar zoals je oksels of in je kruis. Maar vaak ook op andere plekken.
  • baard in de keel (bij jongens): je stem wordt zwaarder
  • borsten (bij meisjes): je borsten ontwikkelen zich
  • vruchtbaar: zowel jongens als meisjes worden in hun pubertijd vruchtbaar. Jongens merken dat hun geslachtsdelen volgroeid raken en je hebt je eerste zaadlozing. Meisjes merken dat hun vagina volgroeid raakt en je bent voor het eerst ongesteld.
  • emoties: het lijkt soms wel een emotionele achtbaan. Je kan heel onzeker zijn over wat anderen van je vinden en over wat je kunt. Tegelijkertijd kun je voelen alsof je de hele wereld aan kan. Ruzie met vrienden of je ouders is niks vreemds… maar als je rustig blijft en dingen netjes uitpraat dan komt het wel goed.

Die pubertijd kun je niet tegenhouden, maar het helpt soms wel om er met iemand over te praten. Vrienden of je ouders bijvoorbeeld. En als dat geen optie is, dan is er altijd nog iemand iemand op school zoals je mentor of de schoolmaatschappelijkwerker. Appen met JIP kan natuurlijk ook! WhatsApp: 06 - 15 888 955

Stel ons een vraag over 'Volwassen worden'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons

Stel ons een vraag over 'Volwassen worden'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!