Voorkomen van pesten (voor professionals)

Pesten is op alle scholen een serieus en veelvoorkomend probleem van alle tijden. Pesten kent als gevolg dat leerlingen zich niet meer veilig voelen op school. Pestprotocollen en pestprogramma’s zijn er op gericht om deze problematiek aan te pakken. Daarnaast zijn preventieve interventies van belang om het pesten te kunnen voorkomen. Werken aan positieve groepsvorming is een preventieve aanpak. Wanneer de verschillende fasen binnen een groepsproces worden gestimuleerd in hun verloop, zal een groep uiteindelijk vorm krijgen en is de kans kleiner dat er pestgedrag ontstaat. Bij deze aanpak is het van belang om verschillende partijen, zoals docenten, erbij te betrekken.

‘Voorkomen van Pesten’ is een training van 1,5uur en is voor docenten van het voortgezet onderwijs.

Na deze training:

  • Heb je handvatten gekregen voor een optimale begeleiding van het groepsproces in de klas;
  • Heb je kennis over de verschillende fasen binnen een groepsproces;
  • Weet je welke partijen betrokken zijn bij een pestsituatie;
  • Weet je wat een groep nodig heeft om zich tot een ‘autonome’ groep te ontwikkelen en hoe jij als docent de groep kan ondersteunen in het groepsproces;
  • Kan je oefeningen ontwerpen die aansluiten bij de groepsfasen van de leerlingen en die gemakkelijk inzetbaar zijn in de klas.

Stel ons een vraag over 'de Toolkit'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Voorkomen van pesten (voor professionals)'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!