Kinderen en geld

Laten we er maar eerlijk over zijn; een kind kost geld, veel geld. Gelukkig helpt de overheid een handje en zijn er verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. We zetten ze even voor je op een rij. En wil je hier meer over weten of wil je hulp met het aanvragen ervan? Maak een afspraak bij ons spreekuur voor jonge ouders.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is bedoeld voor kosten die je voor jouw kindje maakt, zoals eten, drinken, kleding en huiskosten. Als ouder ontvang jij dit tot het 18e jaar van jouw (thuiswonend) kind. De bedragen zijn vastgelegd per leeftijdscategorie en is niet inkomensafhankelijk. De bijslag ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).  Als je als ouders onterecht kinderbijslag ontvangt omdat dit geld niet voor het levensonderhoud van het kind gebruikt wordt, dan kan de kinderbijslag stopgezet worden. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp en de regels op www.svb.nl.

Andere regelingen

Voor ouders zijn er ook drie andere kindregelingen van de Belastingdienst; kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de combinatiekorting. Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag van de Belastingdienst die je naast de kinderbijslag kunt ontvangen. De kinderopvangtoeslag is ook een inkomensafhankelijke toeslag maar hier betaal je  een deel van de kinderopvang mee. De combinatiekorting is een korting die werkende ouders kunnen krijgen wanneer zij inkomstenbelasting moeten betalen. Dit vraag je altijd na afloop van het jaar aan. Alle regelingen en voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid: Kindregelingen.

Studeren als alleenstaande ouder

Je bent alleenstaande ouder en je volgt al een opleiding of je bent het van plan. Dit kost geld; je betaalt voor je opleiding, boeken, maar misschien ook voor kinderopvang. Gelukkig zijn er verschillende regelingen die je helpen bij het betalen van dit soort kosten. Naast de regelingen die we al genoemd hebben kun je ook in aanmerking komen voor studiefinanciering en de éénoudertoeslag van DUO. Sommige gemeentes en scholen kunnen je extra financiële steun geven. Op de website www.studiemetkind.nl vind je alle regelingen op een rij.

Slim geld uitgeven

Natuurlijk is het goed om gebruik te maken van de regelingen waar je recht op hebt. Maar daarnaast kun je ook kijken naar je uitygavenpatroon. Geef jij je geld slim uit? Lees ook onze geldtips even door.

Stel ons een vraag over 'Kinderen en geld'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Kinderen en geld'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!