Opvoedtips, ondersteuning & kinderopvang

Heb je vragen over (de opvoeding van) je kindje of twijfel je of je het wel goed doet? Dat is heel normaal. Je kunt op verschillende manieren informatie en steun krijgen.

Basisregels opvoeden

  • Beloon goed gedrag.
  • Geef grenzen aan en maak de regels duidelijk.
  • Ben consequent en houd je altijd aan afspraken en regels.
  • Zorg voor regelmaat door bijvoorbeeld op dezelfde tijd te eten en hetzelfde ritueel te volgen voor het slapen gaan.
  • Beheers jezelf en blijf kalm, ook als je kind tot het uiterste gaat.

Cursussen en ondersteuning

Bij verschillende organisaties in de regio kun je een opvoedcursus of een andere leuke cursus volgen, bijvoorbeeld babygebarentaal. Ook kun je je aanmelden voor een jonge moedergroep. Je hoort dan ook de verhalen van andere jonge moeders. Voor informatie kun je naar het consultatiebureau of opvoedbureau gaan. Ook kun je ondersteuning krijgen van Stevig Ouderschap, gewoon bij jou thuis. Je kunt dan met ervaren medewerkers in gesprek over bijvoorbeeld jouw rol als ouder, hoe je de opvoeding aan kan pakken en meer. 

Kinderopvang

Als je je kindje naar de kinderopvang brengt, heb je zelf even je handen vrij terwijl professionele mensen zich bezighouden met de verzorging en ontwikkeling van jouw kindje. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kies je voor:

  • kinderdagverblijf (0-4 jaar),
  • peuterspeelzaal (2-4 jaar) of
  • buitenschoolse opvang (4-12 jaar).

Je kunt je kindje ook bij een gastouder brengen. Gastouders passen in hun eigen huis op kinderen.

Het is verstandig om kinderopvang direct te regelen als je zwanger bent. Vaak zijn er wachtlijsten. Bezoek eerst meerdere opvangplekken om een goed beeld te krijgen en je vragen te stellen. Pas als het goed voelt, schrijf je je (ongeboren) kindje in.

De kosten van een kinderdagverblijf lijken hoog, maar een deel ervan betaalt de Belastingdienst voor je als je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je krijgt. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie en kun je met de gegevens van de kinderopvang een proefberekening maken. Soms kom je in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente. Kijk daarvoor op de website van de gemeente waar je woont.

Stel ons een vraag over 'Opvoedtips, ondersteuning & kinderopvang'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Opvoedtips, ondersteuning & kinderopvang'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!