Jongeren in actie voorbeelden, laat je inspireren!

Je handen jeuken om met €1.500 iets goeds te doen voor jouw stad. Maar wat zijn de mogelijkheden en waar kun je aan denken? Onderstaand wat voorbeelden van mensen die jou voor gingen.

Knutselmiddag

3 tieners hebben een subsidie aangevraagd om een knutselmiddag te organiseren voor kinderen van 5 t/m 8 jaar. Het valt de tieners namelijk op dat veel kinderen vanaf een vrij jonge leeftijd al op de tablet, telefoon of voor de tv zitten. Eigenlijk vinden zij dit niet echt een goede zaak. Daarom wilden zij de jonge kinderen een ouderwetse spelletjesmiddag laten ervaren. Hierbij lag de nadruk op handvaardigheid, buiten spelen en vooral op samen spelen. Op een woensdagmiddag zaten 20 kids te luisteren naar de 2 initiatiefneemsters die uitlegden hoe de middag eruit zou zien. De kinderen hadden een ruime keuze aan activiteiten. Zo was er een trampoline, konden zij touwtrekken, vissen hengelen, blikjes omgooien of relaxed in een hangmat chillen. Ook mocht elk kind een customized T-shirt en een hoofdtooi maken. De organisatoren hadden aan alles gedacht. Zij kozen een locatie waarbij een binnen- en buitenruimte beschikbaar was. De telefoonnummers van de ouders/verzorgers hadden zij ook genoteerd, in geval van nood. Uiteraard was er genoeg te eten en te drinken. Kortom het was een hele geslaagde middag voor de kids en de tieners.

MUNA

Model United Nations Afrink (MUNA) is een driedaagse conferentie dat door scholieren van het Afrink College wordt georganiseerd. Zoetermeerse jongeren en jongeren uit verschillende landen spelen de VN na. Zowel ervaren als onervaren sprekers krijgen de kans om mee te doen. Ze debatteren 3 dagen over echte en urgente wereldproblemen om uiteindelijk tot een oplossing te komen. Op die manier vergaarde zij kennis, ontmoeten zij anderen en bedachten zij samen oplossingen voor grote uitdagingen. Daarnaast was er ook tijd voor fun stuff. Zo werden de buitenlandse scholieren meegenomen op excursie naar bijvoorbeeld het Binnenhof in Den Haag en eindigde de conferentie met een mooi feest.

Zigana

Een musical, opgezet door een stel creatieve jongeren, genaamd Zigana. De ene jongere heeft passie voor regisseren, de ander voor het ontwikkelen van choreografie, een derde voor zangbegeleiding, een vierde voor organiseren en een vijfde voor artistieke vorming. Het verhaal is als volgt; een jonge vampier loopt een dorp binnen en wordt meteen herkend als het soort die verantwoordelijk is voor al het kwaad. Iets wat met uiterlijk en afkomst ook in onze maatschappij gebeurt. Het doel was dan ook; het publiek hun ogen te openen voor maatschappelijke problemen.

Doe het zelf festival

Voor tieners (tussen de 10 en 16 jaar oud) werd het ‘doe het zelf festival’ georganiseerd. Dit festival stond helemaal in het teken van de ‘doe het zelf cultuur’ onder jongeren. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder; taarten versieren, leren werken met 3D pennen, maak je eigen schoonheidsproducten, een dans workshop en stop-motion filmpjes maken.

Moed

De makers van Moed de musical hebben een nieuw project bedacht, namelijk ‘Bare’. Een musical over twee homoseksuele jongens die worstelen met hun geaardheid op een katholieke kostschool. Met weer een nieuwe cast en heel nieuwe uitdagingen maken zij er een eerlijke en soms confronterende voorstelling van.

Voetbalvierdaagse

Dit jaar werd voor het eerst de Zoetermeerse Voetbalvierdaagse georganiseerd. Om het voetbalprogrogramma van wat muzikale gezelligheid te voorzien heeft Charina Diedeman, van Kings and Queens, een bijdrage van het Jongeren in actie! Jongerenbudget aangevraagd. Charina en haar crew regelden het podium, geluidsapparatuur en de programmering. De gemeente vindt het immers belangrijk dat zo veel mogelijk jong talent de kans krijgt om het muziekpodium te betreden. Zeker als sport, muziek en jongeren met elkaar worden verbonden.

Sportdag

Leon Mooren is voorzitter van jongerenvereniging WESP en wilde voor jongeren in Zoetermeer een sportdag organiseren. Hij kende al een groep jongeren die daar wel voor te porren was. Om het lekker laagdrempelig te houden, zodat ook jongeren uit andere buurten en wijken meededen wilde hij geen eigen bijdrage vragen. Omdat de zaalhuur te betalen vroeg hij een klein budget aan bij Jongeren in actie! wat natuurlijk gehonoreerd werd. Een gezellige sportdag was het resultaat.

Instructiefilmpje Snowboarden

Snowboarden is fun en met dit instructiefilmpje kan niks je weerhouden om op een board te gaan staan! Samen met een bekende snowboarder heeft een drietal jongeren een film gemaakt om jongeren enthousiast te maken voor het snowboarden. Zoetermeer is natuurlijk dé stad bij uitstek om het snowboarden onder de knie te krijgen, want we hebben ons eigen SnowWorld waar je het hele jaar door verse sneeuw onder je plank hebt.

Stel ons een vraag over 'Jongeren in actie voorbeelden''

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

 • Downloads

  DE FLYER
  Jongeren in actie in het kort. Handig om te delen met vrienden!

  AANVRAAGFORMULIER
  Vul dit formulier zo goed mogelijk in, des te sneller wordt je aanvraag in behandeling genomen.

  EINDVERSLAG
  Uiterlijk 8 weken na je activiteit stuur je dit (korte) eindverslag in.

  STAPPENPLAN EVENEMENT
  Met dit stappenplan denk je aan alles wat er bij een evenement komt kijken.

Stel ons een vraag over 'Jongeren in actie voorbeelden, laat je inspireren!'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!