Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over de voorwaarden van Jongeren in actie? Stuur een e-mail naar info@jipzoetermeer.nl of maak een afspraak.

Meest gesteld vragen

Wat als ik minder geld heb uitgegeven dan dat ik heb gekregen?
Als je geld over hebt, moet je dit weer terugbetalen aan de gemeente Zoetermeer. Stort nooit zomaar geld; als het na de eindevaluatie blijkt dat je geld moet terugbetalen, ontvang je een factuur waarop vermeldt staat hoe je dit kunt doen.

Ben ik verzekerd als vrijwilliger bij activiteiten en evenementen?
Ja, de gemeente Zoetermeer heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Daarom zijn alle vrijwilligers automatisch verzekerd tijdens hun vrijwilligerswerk. Op het moment van schade wordt er gekeken of er sprake was van vrijwilligerswerk. Op deze pagina van de gemeente Zoetermeer lees je alle info over deze verzekering. Er staan ook tips, handige links & wat je moet doen bij schade.

Wat als ik geen bonnetjes of betalingsbewijzen heb na afloop?
Binnen acht weken na afloop van jouw activiteit of evenement verwacht het JIP een eindverslag te ontvangen. In dit verslag verantwoord je ook jouw uitgaven.

Het is niet verplicht om bonnen en facturen mee te sturen met dit verslag, maar je moet deze wel minimaal een jaar bewaren. De gemeente kan jou namelijk binnen een jaar op financiële controle vragen. Heb je deze bewijzen dan niet en kun je de gemaakte kosten ook niet op een andere manier aantonen, dan loop je het risico om de subsidie terug te moeten betalen. Vraag dus altijd om een bon of betalingsbewijs.

Wat als ik meer geld uitgegeven heb dan ik heb aangevraagd?
Wanneer jouw aanvraag voor subsidie wordt goedgekeurd, ontvang je een brief van de Gemeente Zoetermeer waarin staat hoeveel subsidie je krijgt (een beschikking). De hoogte van de subsidie is niet automatisch ook het bedrag dat je hebt aangevraagd. Dit kan soms minder zijn, houd daar rekening mee. Je kunt achteraf geen extra subsidie aanvragen, dit moet je van tevoren ruim begroten in jouw aanvraag. Geef dus nooit geld uit voordat je zeker weet hoeveel je kunt besteden. Doe je dit wel, dan loop je het risico om zelf op te draaien voor de kosten.

Wat als mijn activiteit of evenement niet doorgaat en ik wel al kosten heb gemaakt?
Je kunt het subsidiebedrag pas besteden wanneer je een brief van de gemeente Zoetermeer hebt ontvangen waarin staat hoeveel subsidie je krijgt (een beschikking). Geef dus nooit geld uit voordat je zeker weet dat jouw plan wordt goedgekeurd. Doe je dit wel, dan loop je het risico om zelf op te draaien voor de kosten. Voordat je besluit om jouw plan af te blazen is het dan ook verstandig om eens goed naar alle mogelijke alternatieven te kijken. Vraag hier advies over aan het JIP.

Het kan ook voorkomen dat je al wel een beschikking hebt gekregen maar dat je activiteit of evenement om andere redenen niet door gaat. Wanneer je dan al wel kosten hebt gemaakt, moet je aantonen dat deze kosten echt nodig waren. Je mag de subsidie dan gebruiken om de kosten te betalen. Neem in elk geval zo snel mogelijk contact op met het JIP.

Kan ik ondersteuning krijgen bij de aanvraag en het maken van een projectplan?
Ja, dat kan. Ondersteuning bij het invullen van jouw aanvraag kun je krijgen bij het JIP. Bel voor een afspraak met het JIP 070-2053500

Heb ik een vergunning nodig voor het verspreiden van flyers?
Nee, in Zoetermeer heb je geen vergunning nodig voor het uitdelen van informatiefolders. Je kunt wel verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele rommel.

Wat gebeurt er als ik geen vergunning heb?
Als je niet de benodigde vergunningen hebt voor de uitvoering, zal de politie bij een controle jouw activiteit of evenement per direct staken en je riskeert een boete. De politie en de brandweer ontvangen bij toegewezen vergunningen altijd een kopie van de gemeente; zij zijn dus altijd op de hoogte.

Ik wil een straatfeest voor 50 buurtbewoners organiseren, heb ik een vergunning nodig?
Nee, een melding naar de gemeente is voldoende onder de voorwaarde dat het feest niet langer dan 1 dag duurt, er niet meer dan 100 bezoekers tegelijk aanwezig zijn, er geen livemuziek is en er geen commerciële activiteiten plaatsvinden. En melding kun je digitaal doorgeven via de gemeentelijke website. Lees de voorwaarden.

Kan ik geld aanvragen voor gratis eten & drinken op mijn activiteit of evenement?
Nee, je kunt geen geld aanvragen voor het gratis aanbieden van eten en/of drinken tijdens je activiteit of evenement. Voor maaltijden tijdens project overleggen of drankjes/hapjes voor vrijwilligers kun je wel geld aanvragen tot een maximum van € 100,-. Je mag wel hapjes en drankjes inkopen en verkopen met subsidie van Jongeren in actie. Geef dit aan op je begroting bij ‘uitgave’ en ‘inkomsten’.

Heb ik een vergunning nodig en hoe vraag ik die aan?
Je kunt al veel vergunningen aanvragen via de website van gemeente Zoetermeer. Hier vind je formulieren die je kunt downloaden, invullen en versturen. Als de vergunning die je zoekt er niet tussen staat of voor meer informatie, neem je contact op met gemeente Zoetermeer: afdeling VVHn via telefoonnummer 14079.

Kan mijn aanvraag voor een evenementenvergunning geweigerd worden door de gemeente?
Ja, dat kan wanneer jouw evenement in strijd is met het belang van de volgende zaken:

 1. de openbare orde;
 2. het voorkomen of beperken van overlast;
 3. de verkeersveiligheid of de veiligheid van personen of goederen;
 4. de zedelijkheid of gezondheid.

De regels die de gemeente hierbij volgt kun je nalezen in het APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Stel ons een vraag over 'Meest gestelde vragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

 • Downloads

  DE FLYER
  Jongeren in actie in het kort. Handig om te delen met vrienden!

  AANVRAAGFORMULIER
  Vul dit formulier zo goed mogelijk in, des te sneller wordt je aanvraag in behandeling genomen.

  EINDVERSLAG
  Uiterlijk 8 weken na je activiteit stuur je dit (korte) eindverslag in.

  STAPPENPLAN EVENEMENT
  Met dit stappenplan denk je aan alles wat er bij een evenement komt kijken.

Stel ons een vraag over 'Meest gestelde vragen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!