Problemen in de klas

Op school of tijdens je studie maak je deel uit van een klas. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt in de klas, zodat je je goed kunt concentreren tijdens de lessen. Soms lukt dat niet goed, waardoor je met weinig plezier naar school gaat.

Problemen in de klas
Niet iedereen in de klas hoeft je vriend te zijn, maar een prettige sfeer helpt mee aan jouw leerprestaties. Als je problemen hebt met klasgenoten of docenten dan heeft dat invloed op hoe goed je kan leren. Praat er altijd over met iemand, zodat je weer met een fijn gevoel naar school kan gaan. Vertel het bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden, docenten, een vertrouwenspersoon op school of vraag het JIP om hulp. Samen kan er naar een oplossing worden gezocht.

Moeite met leren
Bijna niemand is overal even goed in en dat hoeft ook niet. Heb je moeite met leren en heb je daar last van? Zorg dan dat je om hulp vraagt op school bij je mentor of zorgcoördinator. Je kan bijvoorbeeld bijles, huiswerkbegeleiding of studiecoaching krijgen. Soms geven docenten zelf bijles in de school. Buiten school zijn er organisaties die huiswerkbegeleiding aanbieden. Je krijgt dan extra uitleg over bepaalde lesstof en tips om je beter te concentreren en je huiswerk goed te plannen. Huiswerkbegeleiding of bijles is niet altijd gratis. Lukt het niet om de huiswerkbegeleiding te betalen? Vraag in jouw gemeente na wat er mogelijk is.

Organisaties
Den Haag: 

Zoetermeer:

Delft:

Licht Verstandelijke Beperking (LVB)
Het onderwijssysteem in Nederland bestaat uit verschillende ‘soorten’ onderwijs. Zo kan iedereen doen wat bij hem of haar past. Als je een licht verstandelijke beperking (LVB) hebt dan is leren soms extra moeilijk. Daarom is zorg en ondersteuning voor kinderen met LVB tot 18 jaar geregeld vanuit de Jeugdwet (verwijzing:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jeugdhulp/jeugdhulp-bij-gemeenten)

Scholen hebben zorgplicht en moeten elke leerling een zo passend mogelijke vorm van onderwijs aanbieden. Dat is vastgesteld in de Wet Passend Onderwijs (verwijzing: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs).

Voor jongeren boven de 18 jaar met een licht verstandelijke beperking is de Participatiewet (verwijzing: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/participatiewet). Daarin staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle jongeren die onvoldoende arbeidsvermogen hebben om zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien. Je krijgt dan bijvoorbeeld een Wajong uitkering. Wil je alsnog gaan studeren, dan heeft dat invloed op je Wajong uitkering en op het ontvangen van studiefinanciering. Het platform UWV Perspectief (verwijzing:www.perspectief.uwv.nl) geeft informatie over studeren naar je arbeidsongeschiktheid. 

Stel ons een vraag over 'Problemen op school'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 

Stel ons een vraag over 'Problemen in de klas'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!