School en stage kiezen

Na de basisschool ga je naar het voortgezet onderwijs. Je gaat dan naar het praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo. De eerste twee of drie jaar bestaan uit een basisvorming. Iedereen krijgt dan dezelfde lessen. Daarna kies je voor een richting of profiel op vmbo-, havo- of vwo-niveau. Denk goed na over het profiel dat je kiest. Dit heeft invloed op je vervolgopleiding en het werk dat je later gaat doen. Al op het voortgezet onderwijs kun je soms stagelopen. Dit is een maatschappelijke stage en dat is best wel een beetje spannend. Je doet dan 30 uur vrijwilligerswerk zoals computerles geven aan senioren, filmpjes maken voor de website van het buurtcentrum of tweedehands rolstoelen opknappen.

Na het voortgezet onderwijs ga je naar het mbo, hbo of universiteit (wo). Bereid je keuze goed voor door open dagen te bezoeken en op internet te kijken wat de opleiding inhoudt en wat je met de opleiding kunt gaan doen. Kies een opleiding die bij je past! 

Overweeg je naar het mbo te gaan? Dan is Bekijk je toekomst nu de website voor jou. Hier vind je een overzicht van alle mbo opleidingen in de regio en de site staat vol met handige tools en tips die je helpen bij de studiekeuze. Wil je naar het hbo of de universiteit, kijk dan op de website van de onderwijsinstellingen zelf. 

Tijdens de opleiding ga je stagelopen. Soms een snuffelstage om te kijken wat het werk in de praktijk inhoudt en vaak ook een beroepsstage. Een beroepsstage duurt een paar maanden tot een jaar. Je leert er allerlei beroepsvaardigheden. Zoek daarom naar een stageplek die past bij jouw opleiding en bij het werk dat je misschien na je opleiding denkt te gaan doen. Een beroepsstage telt vaak zwaar mee in je opleiding en staat goed op je cv. Laat je dus van je beste kant zien op je stageplek!

Niet iedereen gaat fulltime studeren. Soms kun je met een leerwerktraject ook een diploma halen. Lees er hier meer over. 

Stel ons een vraag over 'School en stage kiezen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'School en stage kiezen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!