Studeren kost geld

Het voortgezet onderwijs en je vervolgopleiding kosten geld. Ieder jaar betaal je lesgeld (mbo) of collegegeld (hbo en wo). Aan je boeken hangt ook een aardig prijskaartje. Woon je op kamers? Dan heb je misschien wel een bijbaantje nodig om de kosten te kunnen betalen. Of je van de overheid geld krijgt om je studiekosten te betalen, is afhankelijk van de opleiding.

Tegemoetkoming scholieren

Ben je boven de 18 jaar en zit je nog op het voortgezet onderwijs of de Vavo? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming. De tegemoetkoming scholieren bestaat uit een basistoelage en afhankelijk van het inkomen, een aanvullende toelage. De tegemoetkoming scholieren is een gift en vraag je met je DigiD aan bij DUO.

Studiefinanciering

Doe je een voltijd mbo-opleiding? Dan krijg je studiefinanciering. De studiefinanciering kan bestaan uit een:

  • basisbeurs,
  • aanvullende beurs afhankelijk van het inkomen,
  • studentenreisproduct (ov-kaart),
  • lening.

Studeer je aan een hogeschool (hbo) of universiteit (wo)? Dan kun je van de overheid geld lenen om je studiekosten te betalen. De basisbeurs voor deze studies bestaat niet meer. De studiefinanciering kan bestaan uit een:

  • lening,
  • aanvullende beurs afhankelijk van het inkomen,
  • studentenreisproduct (ov-kaart) en
  • collegegeldkrediet.

Wil je weten hoeveel studiefinanciering je in jouw situatie kunt krijgen en wanneer dit een gift wordt? Kijk dan hier op de site van DUO of open hier onze handige gids ‘Je geld en je toekomst’.

De aanvullende beurs. Heb ik daar recht op? Hoeveel zou ik dan krijgen? En hoe zit dat nou precies? Het DUO heeft een speciale tool ontwikkeld op hun website waar mee jij makkelijker antwoord op je vragen kunt vinden. Je krijgt ook een advies wat je zou kunnen doen in jouw situatie. Je vindt de tool hier !

Meer informatie over de studiefinanciering vind je in dit filmpje van DUO.

Bijzondere situaties

Als alleenstaande studerende ouder kun je naast de studiefinanciering ook een éénoudertoeslag krijgen. Ook geven sommige gemeentes en scholen extra financiële steun aan alleenstaande studerende ouders. De regelingen vind je hier

Ook staat het JIP voor je klaar om je te informeren en adviseren over studeren in een bijzondere situatie.

Stel ons een vraag over 'Studeren kost geld'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Studeren kost geld'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!