Halt en taakstraffen

Wat kan er eigenlijk gebeuren als je iets strafbaars hebt gedaan. Word je gelijk in de gevangenis gegooid of zijn er ook andere straffen? En hoe zit dat als je minderjarig bent?

HALT
Ben je tussen de 12 en 18 jaar en heb je iets strafbaars gedaan? Dan kan de politie je doorsturen naar Bureau HALT. Bureau Halt kan je een vervangende straf geven in plaats van een gevangenisstraf. Een HALT-straf is niet verplicht, maar als je geen HALT-straf wil doen of je voert de straf niet uit dan kom je alsnog in contact komt met justitie en krijg je dus een andere (zwaardere) straf opgelegd.

Welke HALT-straf je krijgt en hoelang deze straf is, is gebaseerde op het strafbare wat je hebt gedaan. Denk bij een straf bijvoorbeeld aan het herstellen of (deels) vergoeden van de aangerichte schade. Een HALT-straf kan maximaal 20 uur duren.

Je komt in aanmerking voor een HALT-straf als het strafbare wat je hebt gedaan geen ernstige gevolgen heeft. Voorbeelden van strafbare feiten waarvoor je in aanmerking komt met een HALT-straf zijn:

  • Misbruik maken van alarmnummers. Bel dus geen 112 of andere alarmnummers als je niet in een noodsituatie zit.
  • Openbaar dronkenschap
  • (Winkel)diefstal en poging tot (winkel)diefstal. Iedereen weet dat winkeldiefstal strafbaar is, maar wist je dat het ook strafbaar is als je van plan bent om iets te stelen en later besluit dat je het toch maar niet gaat stelen
  • Vernieling en graffiti
  • Oplichting. Denk hierbij aan het verwisselen van prijskaartjes waardoor je het product voor een lagere prijs weet te krijgen dan de verkoopprijs

Taakstraffen:
Als je iets strafbaars hebt gedaan kan je ook een taakstraf opgelegd krijgen. Er gelden andere regels voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar dan voor jongeren van 18+. Het Openbaar Ministerie of de rechter kunnen beslissen welke taakstraf je opgelegd krijgt en hoelang deze is.

Als je een straf krijgt omdat je bijvoorbeeld iets uit een winkel hebt gestolen, een bushokje hebt vernield of iemand hebt bedreigd. Dan is de kans groot dat het Openbaar ministerie je straf oplegt. Zij leggen je taakstraf op als je iets strafbaars hebt gedaan dat vaak voorkomt en waar minder dan 6 jaar gevangenisstraf op staat. Als het Openbaar Ministerie je taakstraf oplegt, wordt dit ook wel een strafbeschikking genoemd.

Tussen 12 en 18 jaar
Als je tussen de 12 en 18 jaar bent, gelden er andere regels dan wanneer je 18 jaar of ouder bent. In dit geval kan je taakstraf bestaan uit:

  • Een werkstraf (hierbij moet je werken waar je niet voor betaald wordt, bijvoorbeeld werken in een bejaardentehuis of vuil prikken)
  • Een leerstraf (bijvoorbeeld: een cursus die je laat zien wat de gevolgen van jouw gedrag zijn)
  • Of een combinatie van beiden

Als je een strafbaar feit hebt gepleegd dat vaak voorkomt, kan je de straf dus opgelegd krijgen via een strafbeschikking. Als dit het geval is, mag de taakstraf maximaal 60 uur duren.

Als je straf niet wordt opgelegd via een strafbeschikking kan je straf opgelegd worden door de rechter. In dit geval kan de taakstraf hoger zijn. De taakstraf mag dan maximaal 200 uur duren. Je kan ook meerdere taakstraffen opgelegd krijgen. Als dit het geval is, kunnen alle straffen bij elkaar maximaal 240 uur duren.

18+
Ben je tussen de 18 en 23 jaar? Dan kan de rechter beslissen dat je nog onder de hierboven genoemde regels valt. Je komt alleen niet meer in aanmerking voor een HALT-straf. De rechter kan ook beslissen dat je als volwassene gestraft wordt.

Het zit net even wat anders in elkaar als je als volwassene gestraft wordt. Een taakstraf bestaat in dit geval altijd uit een werkstraf. Dit is het verrichten van werk waar je niet voor betaald wordt. Een taakstraf mag maximaal 240 uur duren.

Als je je taakstraf niet goed uitvoert, wordt er een gevangenisstraf opgelegd. Dit wordt ook wel vervangende hechtenis genoemd. De lengte van de gevangenisstraf kan een aantal dagen, weken of maanden duren. De termijn kan verschillen van minimaal één dag tot maximaal vier maanden.

Stel ons een vraag over 'Halt en taakstraffen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Halt en taakstraffen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!