Meldpunt Uitbuiting

Wat is uitbuiting?

Wanneer iemand wordt uitgebuit betekent dit dat een persoon werk verricht voor een ander. Vaak is dit zwaar werk, gevaarlijk werk of heel naar werk. De verdienste ervan gaan naar de uitbuiter. Uitbuiting doet zich in heel veel vormen voor. Zo zijn er jonge mensen die drugs dealen voor anderen en zijn er jonge vrouwen en mannen die gedwongen in de prostitutie werken. Dit laatste is een vorm van seksuele uitbuiting. Andere vormen van seksuele uitbuiting zijn: sextortion, grooming en loverboys. Naast seksuele uitbuiting kennen we criminele uitbuiting. Je doet dan illegale en criminele dingen voor een ander, omdat je bijvoorbeeld onder druk wordt gezet of wordt bedreigd. 

Wat doet het Meldpunt Uitbuiting? 

Heb je vermoedens van uitbuiting van een minderjarig persoon of ben je zelf slachtoffer van uitbuiting? Dan kun je terecht bij het Meldpunt Uitbuiting. Wanneer je belt met de gratis lijn van het meldpunt, krijg je een gespecialiseerde consulent aan de telefoon, van CoMensha. CoMensha heeft nauw contact met instellingen, zoals zorginstellingen en de politie. Aan de telefoon kun je alle vragen stellen die je hebt en kun je advies krijgen.

Vervolgens maakt de consulent een inschatting: enkel adviseren, een onderzoek starten of meteen de politie inschakelen. Wanneer er een onderzoek wordt gestart, zal dit gedaan worden door zogeheten investigators van Terre des Hommes. Zij weten precies wat ze moeten doen!

Een melding maken kan geheel gratis en anoniem. Voel je daarom vrij om een keer te bellen en advies in te winnen. Wil je meer informatie over het Meldpunt Uitbuiting. Neem dan een kijkje op de website

Een melding maken?

Maak jij je zorgen om iemand en wil je hier advies over? Maak dan een melding bij het Meldpunt Uitbuiting. Je kunt ze gratis bellen op: 0800 - 0034

 

Stel ons een vraag over 'Meldpunt Uitbuiting '

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!