Politie & justitie

Ben je wel eens bij de politie geweest? Bijvoorbeeld om aangifte te doen of omdat je iets strafbaars hebt gedaan? Het is goed om te weten hoe dit in zijn werk gaat.

Aangifte doen

Is jou wel eens iets overkomen dat tegen de wet is, dan kun je aangifte doen bij de politie. Bijvoorbeeld als je fiets is gestolen, iemand jou geweld heeft aangedaan of er op internet misbruik is gemaakt van je identiteit. Aangifte doe je op het politiebureau, online of de politie komt naar je toe als je ze belt, bijvoorbeeld als je het huis niet uitkan omdat er ingebroken is. Soms is het niet mogelijk om direct aangifte te doen. Dat is niet erg, maar probeer altijd zo snel mogelijk aangifte te doen. Op basis van de aangifte stelt de politie een proces-verbaal op. Ook gaan ze het voorval onderzoeken. Wil je informatie krijgen als er ontwikkelingen zijn? Geef dit dan aan.

Strafbaar feit gepleegd

Als verdachte van een strafbaar feit, kan de politie je meenemen naar het politiebureau voor verhoor. Is er meer onderzoek nodig? Dan kunnen ze je uiterlijk 110 dagen in voorarrest houden. Je kunt ook een strafblad krijgen. Officieel heet dit een uittreksel justitiële documentatie. Hierin staat of je ooit bent verdacht van een strafbaar feit en of je bent vrijgesproken of veroordeeld. Een strafblad kan gevolgen hebben voor later. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgen die je nodig hebt om te mogen werken bij sommige werkgevers. Lees meer over de VOG

Als je nog geen 18 bent, schakelt de politie de Raad voor de Kinderbescherming in. De raad doet onderzoek en adviseert de rechter of de officier van justitie over een eventuele straf. Ook vertelt de raad hen hoe het met je gaat. De kinderrechter bepaalt uiteindelijk welke straf je krijgt en of de straf op je strafblad komt.

Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Dan kan de politie je doorsturen naar Bureau HALT. Bureau HALT kan je een alternatieve straf geven in plaats van een gevangenisstraf. Je moet dan bijvoorbeeld de aangerichte schade herstellen of (deels) vergoeden.

Stel ons een vraag over 'Politie & justitie'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

 • Organisaties

  Politie
  Heb je hulp nodig van de politie? Voor levensbedreigende situaties bel je 112! Is er geen spoed bel dan: 0900-8844. Kijk op de site (of Google maps) voor een politiebureau bij jou in de buurt.
  09008844

  Halt Haaglanden
  Halt geeft voorlichting en begeleidt je als je een taakstraf hebt gekregen.
  Jan Pietersz. Coenstraat 7, 2595 WP Den Haag | 088 115 3500

 • Links

  Vraag het de politie
  Geeft antwoord op de meest voorkomende situaties waarbij jongeren in contact komen met de politie.

  Drugskompas
  DrugsKompas is er met name voor jongeren (12 t/m 23 jaar) uit de regio Den Haag en Zoetermeer met uiteenlopende vragen over alcohol en/of andere drugs en gamen. Ook ouders, docenten en intermediairs kunnen met vragen bij ons terecht.

  Meldknop.nl
  Speciaal meldpunt voor jongeren die te maken hebben met nare dingen op internet. Over pesten, (seksueel) misbruik of lastig gevallen worden op internet.

  Leeftijdsladder, jouw rechten op een rij
  In het Kinderrechtenverdrag is vastgelegd waar kinderen recht op hebben. Alles wat in dit verdrag staat, geldt voor alle kinderen van alle leeftijden, dus van 0-18 jaar. Naast deze rechten is in de wet vastgelegd wat kinderen en jongeren mogen of moeten op een bepaalde leeftijd. Zoals vanaf welke leeftijd je mag werken of wanneer je je brommerrijbewijs mag halen. Kijk in de leeftijdsladder wat kinderen mogen – of soms moeten! – doen vanaf een bepaalde leeftijd.

Stel ons een vraag over 'Politie & justitie'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!