Rechten & plichten

Als je minderjarig bent, mag je nog geen abonnement afsluiten, een contract tekenen of een bankrekening openen. Dat mag je pas als je 18 bent. Tot die tijd heb je daar je ouders of verzorgers voor nodig. Maar niet voor alles! Ook minderjarigen hebben rechten en mogen zelfstandig bepaalde dingen doen. Kijk maar eens op de ladder van de Ombudsman.

De rechten van kinderen staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag. De Verenigde Naties hebben dit verdrag in 1989 opgesteld. Nederland heeft het Kinderrechtenverdrag samen met bijna alle landen van de wereld, ondertekend. De belangrijkste rechten voor kinderen in Nederland zijn:

 • recht op inspraak,
 • recht op onderwijs,
 • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld,
 • recht op bescherming tegen discriminatie,
 • recht op een eigen geloof,
 • recht op identiteit,
 • recht op gezondheidszorg,
 • recht op informatie,
 • recht op privacy,
 • recht op voeding en huisvesting,
 • recht op opgroeien bij de ouders en
 • recht op een advocaat en kinderrechter.

Een leuk weetje is dat het JIP is opgericht op basis van het recht op informatie. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar informatie over je rechten? Ga dan naar een juridisch spreekuur in jouw stad. 

De Jeugdombudsman

De Jeugdombudsman helpt kinderen en jongeren tot (ongeveer) 27 jaar in Den Haag of Leidschemdam-Voorburg voor hun rechten op te komen. Loop je bijvoorbeeld vast bij de gemeente, heb je problemen in de jeugdhulp of kun je niet naar school? Dan kan je bij de jeugdombudsman terecht. Zij helpt je bij vragen of zoekt naar een oplossing waar jij iets aan hebt.

Spreekuur Den Haag (Bel of bekijk de website of een afspraak nodig is)
Woensdag 13:00 - 15:00 uur

Spreekuur Leidschemdam-Voorburg (Bel of bekijk de website of een afspraak nodig is)
Elke tweede dinsdag van de maand 13:00 - 15:00 uur in Sweansteijn

Meer informatie over De Jeugdombudsman? Lees dan de brochure

Stel ons een vraag over 'Rechten & plichten'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 

Maak kennis met JIP!

 • Organisaties

  Kinder- en Jongerenrechtswinkel
  Gratis rechtshulp voor jongeren tot en met 24 jaar uit Den Haag en Zoetermeer. Wil je weten wat jouw rechten zijn? Wil je hulp bij het schrijven van een bezwaar? De KJRW helpt je er mee.
  06-55551444

  Wetswinkel Delfland
  De Wetswinkel Delfland geeft gratis advies bij juridische vragen. Bijvoorbeeld over jouw rechten als je ouders gaan scheiden, maar ook als je een huurcontract wilt laten controleren of als je hulp wilt met een bezwaarschrift schrijven.
  Van Bleyswijckstraat 91, 2613 RR Delft

  Jeugdombudsman
  Tussen het kastje en de muur staat de jeugdombudsman. Ben jij ontevreden over de klachtafhandeling van ‘de overheid’, meld het dan bij de Jeugdombudsman
  St. Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag | 070-752 82 00

 • Websites

  Vraag het de politie
  Geeft antwoord op de meest voorkomende situaties waarbij jongeren in contact komen met de politie.

  Kindertelefoon
  De Kindertelefoon kun je bellen om met iemand te praten. Je kunt ook chatten met de Kindertelefoon.

  Leeftijdsladder, jouw rechten op een rij
  In het Kinderrechtenverdrag is vastgelegd waar kinderen recht op hebben. Alles wat in dit verdrag staat, geldt voor alle kinderen van alle leeftijden, dus van 0-18 jaar. Naast deze rechten is in de wet vastgelegd wat kinderen en jongeren mogen of moeten op een bepaalde leeftijd. Zoals vanaf welke leeftijd je mag werken of wanneer je je brommerrijbewijs mag halen. Kijk in de leeftijdsladder wat kinderen mogen – of soms moeten! – doen vanaf een bepaalde leeftijd.

 • Handige downloads

Stel ons een vraag over 'Rechten & plichten'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!