Seks tegen je zin

Heb je seks gehad terwijl je dat niet wilde of wist? Bijvoorbeeld nadat iemand iets in je drankje heeft gedaan of je gedwongen heeft tot seks (aanranding, verkrachting). Dat is erg heftig! Misschien voel je je boos, machteloos, vies, schuldig of schaam je je en schieten er allerlei vragen door je hoofd. Kon ik het voorkomen? Heb ik een soa opgelopen? Ben ik zwanger? Moet ik aangifte doen? Is het mijn eigen schuld? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je moeder, een vriendin, je tante, de huisarts, een docent, een vertrouwenspersoon of de schoolmaatschappelijk werker. Ook is het belangrijk dat je -hoe lastig misschien ook- zo snel mogelijk contact opneemt met een instantie. Je gezondheid kan gevaar lopen!

Contact opnemen met een instantie

Centrum Seksuele Gezondheid: 070-3536688. Je kunt er met spoed terecht voor:

  • Een soa-test: je hoort wat het beste moment is voor de test en hoe dit verder gaat,
  • Een zwangerschapstest en de  morning-afterpil
  • Een PEP-behandeling om de kans op HIV te verminderen,
  • Een gesprek om te kijken of je hulp nodig hebt om hiermee om te gaan.

JIP: bel of loop even binnen om een afspraak te maken. Als je ons in het kort vertelt wat er gebeurd is, plannen we tijd voor je in en/of wijzen we je de weg naar het Centrum Seksuele Gezondheid. Ook kun je met spoed terecht op het vertrouwelijke Sense-spreekuur bij het JIP. Gaat het niet om jou, maar maak je je zorgen om een vriend(in) die seksueel misbruikt is? Ook dan helpen we je graag verder.

Spoedeisende hulp of politie: hier kun je 's avonds, 's nachts en in het weekend terecht.

Politie: doe altijd aangifte, ook al ken je de dader of is hij of zij familie. Wat de dader deed is fout en strafbaar. Alleen als jij aangifte doet kan de politie de dader straffen.

Voorkomen

De kans op seksueel misbruik kun je proberen te verkleinen. Ken je iemand nog maar net? Ga dan nooit met hem of haar mee, laat je niet thuisbrengen en spreek niet thuis af als er niemand thuis is. Helemaal voorkomen kun je het niet. Je kunt altijd iemand tegenkomen die verkeerde bedoelingen heeft. Dat staat helaas niet op het voorhoofd geschreven. Gaat hij of zij door terwijl je duidelijk maakt dat je daar niet van gediend bent? Valt hij of zij je aan? Bescherm jezelf en bied weerstand door de ander weg te duwen, te vluchten, te schreeuwen, te schoppen, te slaan en te vechten. En onthoud dat het jouw schuld niet is als het toch gebeurt! Ook niet als het jou niet is gelukt om stop te zeggen of de persoon van je af te duwen. Het is heel normaal om in dit soort situaties te bevriezen. 

Loverboys

Gaat er bij jou een belletje rinkelen als een jongen extreem dure cadeaus voor je koopt? Loverboys versieren je met gladde praatjes en dure cadeaus. Vraag je gerust af hoe hij aan het geld komt. Loverboys kom je overal tegen: op straat, op internet en op een feestje. Ze zijn erg lief en geven je veel aandacht en complimentjes. Als je toehapt moet je van hem het contact met je vrienden en familie verbreken. Voel jij nattigheid als hij iedereen in je omgeving afkeurt? Of ben je verliefd en luister je naar hem? Hij maakt je afhankelijk van hem om je daarna met geweld en chantage te dwingen om in de prostitutie te werken. Jij moet dan seks hebben met mannen die hiervoor betalen. Het geld gaat naar de loverboy. Hij kan je bijvoorbeeld chanteren met naaktfoto's van jou of met een filmpje waarin je verkracht wordt.

Heeft hij je nog niet helemaal ingepalmd? Praat er dan over met je vrienden, huisarts, schoolmaatschappelijk werker of kom naar het JIP. Doe niets waar je je niet prettig bij voelt. Ben jij al wel actief in de prostitutie? Verzamel dan alle moed bij elkaar en vertrek. Vertel iemand wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld een buitenstaander, hulpverlener, familie of maatschappelijk werker. Als je vlucht of wegloopt, neem dan in ieder geval je paspoort of identiteitskaart, je bankpasje, kleding, geld en je zorgverzekeringpasje mee. 

Stel ons een vraag over 'Seks tegen je zin'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Seks tegen je zin'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!