Zelfafnametest

Voor veel jongeren tussen de 20 en 24 jaar is een test op chlamydia en gonorroe voldoende. Op het toilet kun je eenvoudig bij jezelf de test hiervoor afnemen. De test bestaat uit een urinetest (voor mannen) of een zelfafnametest met behulp van wattenstaafjes (voor vrouwen). Het testmateriaal geef je vervolgens bij ons af.

Kom ik in aanmerking voor een zelfafnametest?

Ja, maar alleen als…

  • je in de regio Haaglanden woont (Den Haag, Zoetermeer, Westland, Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Midden-Delfland);
  • jij, je ouders én je partner(s) in Nederland of West-Europa, VS, Canada of Australië zijn geboren;
  • je geen klachten hebt die kunnen wijzen op een soa;
  • je niet bent gewaarschuwd voor een soa;
  • jij als man geen seks hebt met mannen;
  • je niet betaald krijgt voor seks.

Zijn alle bovenstaande punten op jou van toepassing? Dan heb je twee keuzes:

  1. Je maakt een afspraak en hebt een gesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige kan al jouw vragen over soa en seksualiteit beantwoorden. Daarna neem je op het toilet bij jezelf de testen af.
  2. Je maakt een afspraak en haalt bij de receptie je test op. Op het toilet neem bij jezelf de materialen af.

Via de online afspraakaanvraag kun je een afspraak maken.

Let op! Houd er rekening mee dat we soa zoals chlamydia en gonorroe pas 14 dagen na het seksuele contact kunnen testen. Als je een afspraak maakt vanwege een zekerheidscontrole is het verstandig om de test minstens 14 dagen na het seksuele contact te doen.

Testuitslag

De uitslag van de test is in beide gevallen binnen 10 dagen bekend. Alleen jij kan deze uitslag inzien op een beveiligde internetpagina. Als je een soa hebt, kom je weer naar het Centrum Seksuele Gezondheid voor behandeling.

Kom je niet in aanmerking?

Ben je wel tussen de 20 en 24 jaar maar is bovenstaande niet op jou van toepassing? Dan kom je ook in aanmerking voor een soa-test, maar dan bieden we je een consult aan bij de verpleegkundige. Maak een afspraak bij het Centrum Seksuele Gezondheid

Let op! Een zelftest is NIET hetzelfde als een doe-het-zelftest. Bij een doe-het-zelftest (te koop bij de drogist of via internet) lees je zelf de uitslag af. Doe-het-zelftesten zijn NIET BETROUWBAAR.

Stel ons een vraag over 'zelfafnametest'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Zelfafnametest'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!