Bruto - netto

Daar zit je dan, bij je arbeidsvoorwaardengesprek. Het is een fijn gesprek en alles is mooi duidelijk, vooral het salaris. Genoeg om van te kunnen sparen, je vaste lasten te kunnen betalen én voldoende over te houden voor allerlei leuke dingen.

Een maand gaat voorbij en je bekijkt ijverig je loonstrook. Wat blijkt? Het loon dat was afgesproken komt niet overeen met wat er op je rekening staat. Je ziet twee woorden die je niet herkent: bruto én netto.

Wij zijn allemaal wel eens teleurgesteld door het verschil in brutoloon en nettoloon. Maar, waar komt dat verschil vandaan?

Het is vrij simpel. Over het geld dat je verdient, betaal je loonheffing. Loonheffing bestaat uit twee dingen:

  1. Verzekeringspremies
  2. Inkomensbelasting

Onder verzekeringspremies, verstaan wij een bedrag dat je maandelijks afstaat aan volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Je kent ze misschien ook wel als sociale verzekeringen. Denk hierbij aan de Algemene Oudersdomswet (AOW), de Werkeloosheidswet (WW) en de Ziektewet (ZW).

Inkomstenbelasting, is een geldbedrag dat je afdraagt wanneer je bijvoorbeeld loon via een werkgever ontvangt. Er zijn verschillende soorten inkomen, denk maar aan loon, pension of winst uit je eigen bedrijf. In Nederland kennen wij het draagkrachtprincipe.

Net als hoe sterke schouders meer moeten dragen, moeten de hogere inkomens meer afdragen. Zo is er toch een vorm van gelijkheid tussen lagere inkomens en hogere inkomens. Hoe meer je verdient, hoe meer je betaald.

Je brutoloon, is dus het loon dat je krijgt voordat de loonheffing er vanaf word getrokken. Wanneer de verzekeringspremies en inkomensbelasting van je brutoloon af zijn getrokken, houd jij het nettoloon over.

In andere woorden: salaris – loonheffing = Nettoloon

Het kán voorkomen dat je teveel betaald aan belasting. Dit kun je rond de periode maart terugvragen door middel van de Belastingaangifte app, van de Rijksoverheid. Dit werkt echter alleen als je een DigiD hebt en bij je werkgever een arbeidscontract hebt gehad.

Voorbeeldje

Hoe zit dat precies? En hoe ziet dat er dan uit op je loonstrook? Het JIP heeft een voorbeeldje voor je. Klik  hier  !

 

Stel ons een vraag over 'Bruto - netto'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Bruto - netto'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!