Rechten voor jongeren met een (bij)baan

In de wet staan plichten, maar ook de rechten voor jongeren met een bijbaan. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Nuluren

Heb jij een bijbaantje op basis van een nulurencontract? Dan ben je niet de enige, want de meeste jongeren hebben zo'n contract. Fijn voor de werkgever en voor jou, omdat je ook andere verplichtingen hebt zoals school. Als de werkgever je vraagt om te komen werken, krijg je minstens drie uur betaald, ook als je minder dan drie uur werkt.

Minimum jeugdloon

Vanaf 15 jaar geldt het wettelijke minimum jeugdloon, ook met een nulurencontract. Het minimale uurloon dat je verdient kan ieder half jaar veranderen. Je vindt de minimumlonen hier. Ben jij nog 14? Overleg dan met jouw werkgever of je een contract kan ondertekenen van een 15-jarige, zodat jij ook recht hebt op een minimumloon! Naast je uurloon heb je ook te maken met bijvoorbeeld een proeftijd, vakantiegeld, vakantiedagen en het loonstrookje. Dit is allemaal vastgelegd in een contract dat jij ondertekent.

Proeftijd

In jouw proeftijd bekijken jij en je werkgever of het werk bevalt. In deze periode kan je werkgever je direct ontslaan. Ook jij kunt per direct ontslag nemen. Een proeftijd mag alleen als je een contract hebt van meer dan zes maanden. De proeftijd voor contracten van zes maanden tot twee jaar is maximaal één maand.

Contractverlenging

Je mag twee jaar werken onder een nulurencontract. Daarna moet de werkgever je in vaste dienst nemen. In deze twee jaar mag de werkgever drie keer je nulurencontract verlengen. Dit kan bijvoorbeeld een jaarcontract zijn en twee keer een contract van een half jaar. Kan de werkgever je na twee jaar niet in vaste dienst nemen, dan moet hij je laten gaan. Wees hierop voorbereid! Als je een half jaar uit dienst bent, mag je weer opnieuw twee jaar met een tijdelijk contract aan de slag.

Aanzegtermijn

Heb je een contract van zes maanden of meer, dan is je werkgever verplicht om een maand voordat je contract afloopt, schriftelijk aan te geven of hij je contract verlengt. Noteer de afloopdatum van je contract minus een maand in je agenda. Zo weet je altijd wanneer je werkgever jou uiterlijk moet informeren. Houdt jouw werkgever zich niet aan deze datum, dan moet hij jou een boete betalen. De hoogte van de boete is naar rato, dus drie weken te laat is drie weken salaris, tot maximaal een maandsalaris. Je moet wel zelf binnen twee maanden na afloop van je contract aanzeggen.

Oneens met je werkgever

Soms ben je het ergens niet mee eens. Je krijgt ruzie met je baas. Probeer er dan eerst over te praten met je werkgever. Vraag ook eens aan vrienden of aan je ouders hoe zij het probleem zouden aanpakken. Kom je er samen niet uit? Er zijn er verschillende mogelijkheden om een conflict op te

lossen. De vakbond, sociaal raadslieden of het [Juridisch jongerenspreekuur] kunnen je adviseren over de beste oplossing. Soms is de sfeer zo erg verpest dat je beter weg kunt gaan. Link naar webpagina Recht-Juridisch jongerenspreekuur op deze site

Discriminatie en seksuele intimidatie

Discriminatie en seksuele intimidatie zijn verboden. Heb je hiermee te maken (gehad) op het werk? Voor discriminatie kun je terecht bij de Commissie Gelijke Behandeling. Voor seksuele intimidatie kun je aangifte doen bij de politie.

Sociale media en je werk

Mag je nou wel of geen berichten over het bedrijf waar je werkt posten op sociale media? Als je een negatief bericht over het bedrijf waar je werkt post, is de kans groot dat je werkgever je ontslaat. Zo'n bericht is schadelijk voor het imago van het bedrijf. Informeer op je werk over de gedragsnormen sociale media. Sociale media kunnen ook positieve gevolgen hebben voor het bedrijf.

Zwartwerken

Veel jongeren denken dat het gunstig is om zwart te werken, omdat je geen belasting betaalt over het loon dat je veelal cash ontvangt. Maar dat klopt niet. Zwartwerken is verboden. Je loopt dus een groot risico. Komt de Belastingdienst erachter, dan krijg je een hoge geldboete die jij moet betalen. Ook krijg je geen vakantiegeld en komt er als je ziek bent, niets binnen. Stel dat je een ongeluk krijgt op je werk. Daar ben je dan niet voor verzekerd en dat kan je duur komen te staan. Zwartwerken is dus echt geen goed idee!

Combinatiekorting

Hebben jullie een kindje? Dan krijgen jullie als je werkt een combinatiekorting. De combinatiekorting vul je in bij de inkomstenbelasting na afloop van het jaar. Meer informatie erover vind je hier.

Stel ons een vraag

Stel ons een vraag over 'Rechten voor jongeren met een (bij)baan'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Rechten voor jongeren met een (bij)baan'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!