Zwart werken

Je kent het wel. Een vriend van je ouders óf de ouders van een vriendin van je hebben een bedrijfje. Jij bent op zoek naar een bijbaantje en krijgt de mogelijkheid om bij dat bedrijfje te werken. Er worden wat mondelinge afspraken gemaakt over wanneer je werkt, hoeveel je werkt, hoeveel je gaat verdienen en wat voor werk je gaat doen. Er staat niets op papier, maar dat maakt niet uit. Jij doet jouw ding en je krijgt ervoor betaald. Lekkâh, toch?

Het is mega aantrekkelijk, dat zwart werken. Hopla, direct cash uitbetaald krijgen en geen Ome Overheid die nog eens belasting inhoudt op jouw zuurverdiende geld. Je krijgt gewoon jouw geld handje contantje, klaar om over de toonbank te smijten. Dat kan toch onmogelijk nadelen hebben? Wel dus.

Zwartwerken betekent dat je géén cent aan belasting of sociale premies betaalt over je loon. Lekker! Tegelijkertijd betekent het wél het volgende:

  • Geen recht op vakantiegeld
  • Bij ziekte word je niet doorbetaald
  • Geen recht op een uitkering
  • Zwartwerken is verboden.
  • Als de belastingdienst erachter komt, riskeer je een flinke boete.
  • Je kunt zwart werk niet op je CV zetten, omdat je nooit echt in dienst bent geweest.

Zwart werken is riskant voor jou, maar je kunt ook je werkgever er mee in de problemen brengen. Heb je er overigens ook al aan gedacht, dat je niet verzekerd bent, als je zwart werkt? Je hebt namelijk geen werknemersverzekering en dat kan levensgevaarlijk zijn, afhankelijk van waar je werkt!

Daarbij komt ook nog eens, dat jouw werkgever je zonder pardon kan ontslaan, omdat er geen contract is waarin een opzegtermijn is vermeld.

Als je goed nadenkt, zie je dat er veel risico’s verbonden zijn aan zwart werken. Dat allemaal, om maar geen belasting te hoeven betalen. Het beste is vooralsnog om wél wit te werken en een arbeidscontract te hebben. Zo ben je verzekerd en voorkom je problemen met de Belastingdienst. De belasting die je teveel hebt betaald, kun je namelijk terugvragen – ook wanneer je slechts een bijbaantje hebt!

Meer weten hierover? Kijk eens op de volgende sites:
www.fnvjong.nl
​​​​​​​www.nibud.nl
​​​​​​​www.youngandunited.nl​​​​​​​

Stel ons een vraag over 'Zwart werken'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Stel ons een vraag over 'Zwart werken'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!