Begeleid wonen

Thuis wonen gaat echt niet meer of je wilt op jezelf, maar kan daar nog wel wat hulp bij gebruiken... dan is begeleid wonen misschien wel de oplossing voor jou. Er zijn verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld zelfstandig in een appartementje of studio wonen, maar er zijn ook woongroepen waar je met begeleiders en andere jongeren samen leeft. Wanneer je begeleid woont krijg je een coach die jou helpt met allerlei dingen. Bijvoorbeeld hoe je het huishouden doet of je geldzaken regelt. Je maakt samen een plan met de dingen die jij wilt leren en waar jij hulp bij nodig hebt. Uiteindelijk is het doel dat je het zelf kan. De manier van ondersteuning verschilt per persoon. Denk bijvoorbeeld aan groepsgesprekken of individuele begeleiding. Wat het beste werkt, is afhankelijk van jouw situatie. 

Wat leer je tijdens begeleid wonen?

 • Het aanleren van een volwassen en stabiele leefstijl, zoals voeding, huishoudelijke taken en hygiëne
 • Leren plannen
 • Leren omgaan met geld
 • Je eigen vrienden en familie inschakelen zodat zij je een handje kunnen helpen als dat nodig is
 • Het krijgen en behouden van een zinvolle dagbestedingen, zoals school en/of werk.

Niet iedereen komt in aanmerking voor begeleid wonen. Mensen die begeleid wonen hebben meestal hulp nodig op verschillende gebieden in hun leven. 'Meervoudige problematiek', wordt dat ook wel genoemd. Er wordt gekeken naar hoeveel hulp of ondersteuning je nodig hebt. Kun je eigenlijk alles al zelf? Dan is begeleid wonen niets voor jou. De voorwaarden verschillen per project. Zo kan het bijvoorbeeld een voorwaarde zijn dat je al een zinvolle dagbesteding hebt of dat er je een bepaald minimaal inkomen moet hebben, omdat je zelf voor de kamer moet betalen. Overal moet je je aan de begeleidingsafspraken en de huisregels moet houden. Doe je dit niet, dan heeft dit consequenties. Heb je geen begeleiding meer nodig dan is het tijd om te vertrekken. Hier krijg je vaak hulp bij. (Wij kunnen je ook alles vertellen over hoe je een eigen kamer of huis vindt in de regio Haaglanden. Lees hier meer.)

Het kan erg gezellig zijn met anderen voorzieningen te moeten delen, dat gebeurt in een studentenhuis vaak ook.Jammer genoeg zijn er bij de meeste projecten voor begeleid wonen wachtlijsten. Het is daarom belangrijk dat je je op tijd aanmeldt. Wij denken graag met je mee en maken een plan voor hoe je de wachtlijst goed doorkomt en wat je in die tussentijd kunt doen.

Stel ons een vraag over 'Begeleid Wonen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 • Organisaties

  JEUGDFORMAAT (12 tot en met 17 jaar)
  Voor ondersteuning bij het leren zelfstandig te wonen | 088-3520000

  MIDDIN
  Meerdere locaties |Middin 070-3721234

Stel ons een vraag over 'Begeleid wonen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!