Op jezelf wonen

Je hebt woonruimte gevonden. Daar ben je natuurlijk erg blij mee. Een goed begin. Nu krijg je te maken met nog een aantal zaken die erbij horen als je op jezelf gaat wonen. Je gaat kosten krijgen voor gas, water, elektriciteit en verzekeringen. Misschien moet je een borg betalen. Je gaat een huurovereenkomst tekenen en huurtoeslag aanvragen. Je gaat spulletjes kopen om je woonruimte in te richten. Alles over op jezelf wonen vind je in onze speciale Goed Wonen Krant . Je vind hem ook bij ons in de winkel.

Huurtoeslag 

Woon je in een huurwoning? Misschien krijg je huurtoeslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks ontvangt van de Belastingdienst. Met de huurtoeslag betaal je een deel van je huur. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De Belastingdienst kan ieder jaar de voorwaarden aanpassen.  

Een aantal voorwaarden. 

  • Je bent 18 jaar of ouder of -als je onder de 18 bent- getrouwd. 
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning, je eventuele medebewoners ook.  
  • Alle medebewoners zijn op jouw adres ingeschreven bij de gemeente. 
  • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog.  
  • De woning is een zelfstandige woning (eigen toegangsdeur, toilet en keuken). 
  • De huurprijs is niet meer en niet minder dan de bepaalde bedragen.  
  • De woning is passend voor jouw situatie. Niet te ruim en niet te duur. Als de gemeente de woning niet passend voor je vindt, krijg je geen huurtoeslag.  

Bekijk hier alle voorwaarden en bedragen en vraag hier je huurtoeslag aan.

Onderhoud van de woning 

Klein onderhoud, zoals een verstopte gootsteen, regel je zelf. Groot onderhoud, zoals een lekkend dak, regelt de verhuurder.  Je mag verwachten dat de verhuurder de woning goed onderhoudt. Zijn er problemen waar jij en de verhuurder niet uitkomen? Schakel dan de Huurcommissie in.   

Betalingsproblemen 

Kun je door omstandigheden je huur (tijdelijk) niet betalen? Overleg dan zo snel mogelijk met de verhuurder. Grote woningcorporaties denken vaak mee over een oplossing. Probeer altijd zoveel mogelijk van het huurbedrag te betalen. Als de betalingsachterstand te lang duurt, kan de  verhuurder een uitzettingsbevel aanvragen bij de rechter. 

Beëindigen huurcontract 

Zeg jij het huurcontract op? Stuur dan één tot drie maanden voordat de huurperiode afloopt, een aangetekende opzegging naar de verhuurder. Zegt de verhuurder het huurcontract op? Dan moet hij dit drie tot zes maanden voordat de huurperiode afloopt doen, door jou een opzegbrief te sturen. Hij moet hiervoor een wettelijk geldende reden hebben. Pas als jij ermee instemt, is het huurcontract beëindigd. Stem nooit zomaar in en verlaat nooit zomaar de woning. Neem eerst contact op met het Juridisch Loket voor gratis advies over jouw rechten.   

Meer informatie 

Meer informatie over huurwoningen en je rechten en plichten vind je hier. Neem gerust contact op met het JIP voor meer informatie of kom langs op het Juridisch jongerenspreekuur.

Stel ons een vraag over 'Op jezelf wonen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

Maak kennis met JIP!

Stel ons een vraag over 'Op jezelf wonen'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!