Op zoek naar woonruimte

Je bent opzoek naar een eigen plek. Misschien omdat je gaat studeren in een andere stad of omdat het gewoon tijd is om op eigen benen te staan. 

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat het voor starters helemaal niet makkelijk is om een eigen huis te vinden. Daarom is het goed om alle opties te bekijken. We zetten ze hieronder kort op een rij voor je. 

Download onze Goed Wonen krant voor uitgebreidere informatie. En neem dan meteen de Goed met Geld krant door, zodat je ook alvast een plan kan maken voor hoe je jouw eigen plek gaat betalen.

Kamer 

Veel jongeren en studenten beginnen op een kamer. Bij een (studenten)kamer deel je de douche, keuken, toilet en voordeur met andere bewoners. Je vindt een kamer bij een hospita of in een studentenflat. De niet-commerciële organisatie DUWO verhuurt studentenkamers in Den Haag, Delft en Leiden. Al vanaf 16 jaar kun jij je inschrijven en inschrijfduur opbouwen. Dit kost € 37,- per acht jaar. Meer informatie vind je hier.   

Woning 

In een woning deel je geen voorzieningen en voordeur met anderen. Je hebt de woning voor jezelf. Vanaf 18 jaar kun je een woning huren. Woonnet-Haaglanden verhuurt betaalbare woningen in Den Haag, Delft en Zoetermeer. De gemiddelde wachttijd is vier jaar. Het is dus handig om je in te schrijven zodra je 18 bent. Dit kost € 12,50 per jaar. Meer informatie vind je hier.

Nog geen 18 

Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je zelf geen huurcontract tekenen. Willen je ouders het huurcontract niet voor je tekenen, dan zijn er andere oplossingen om uit huis te gaan. Je kunt bijvoorbeeld met iemand die 18 jaar of ouder is in één woning gaan wonen.  

Met een kindje 

Op de meeste studentenkamers mag je niet met een kindje wonen. Jonge ouders die woonruimte zoeken kunnen advies inwinnen bij ons spreekuur voor jonge ouders

Urgentieverklaring 

Als je dringend (andere) woonruimte nodig hebt, krijg je in sommige gevallen een urgentieverklaring. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang op een woning. Een urgentieverklaring kun je alleen aanvragen als je zeer ernstige (sociale) problemen hebt die direct samenhangen met je huidige woonsituatie. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een urgentieverklaring? Vul dan de vragenlijst van de gemeente in: Delft | Den Haag | Zoetermeer.

Als je aan de strenge voorwaarden voldoet en ingeschreven staat bij Woonnet-Haaglanden, dan kun je daar een urgentieverklaring aanvragen. De kosten hiervoor zijn in Den Haag ongeveer € 75,-, in Delft ongeveer € 60,- en in Zoetermeer ongeveer € 50,-. Neem voor meer informatie over een urgentieverklaring contact op met de woningbouwvereniging in jouw woonplaats. 

Zijn je problemen zo groot dat je dakloos bent en geen slaapplek meer hebt, neem dan direct contact op met het JIP. Samen gaan we op zoek naar een plekje voor de komende nachten. Lees hier meer over hulp aan dakloze jongeren. 

Stel ons een vraag over 'Op zoek naar woonruimte'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Heb je een vraag? Laat het ons weten. Geen vraag is ons te gek. We hebben al heel wat jongeren geholpen. Ben jij de volgende? Je bent van harte welkom! Vul je gegevens in en stel ons je vraag. Je hoort snel van ons.

 

Stel ons een vraag over 'Op zoek naar woonruimte'

Bij het JIP helpen we je graag verder. Vul je gegevens in en stel je vraag. De info die jij ons stuurt gebruiken we alleen om jou advies en informatie te mailen. We geven jouw informatie niet door aan anderen. Je hoort snel van ons!