Social media
Maak jij veel gebruik van social media? Ben jij benieuwd wat de voordelen en nadelen van social media zijn of gebeuren er weleens dingen online die jij niet leuk vindt?
Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig social media. Het is bijna niet meer weg te denken! Dat is natuurlijk ook logisch, want social media is heel handig om contact te leggen, vrienden te maken, plezier te hebben of te gebruiken voor school of werk. Helaas zijn er ook veel gevaarlijke of ongezonde kanten van social media… ben jij je hier bewust van?
Wil jij meer weten over social media of is er iets online gebeurd? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over digitaal & online. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Wat zijn de gevaren van social media?
Social media is heel handig en heeft veel voordelen, maar helaas zijn er ook veel gevaren. Wij hebben een paar voorbeelden voor jou op een rijtje gezet:
- Social media kan verslavend zijn.
- Je kunt online gepest worden, dit heet cyberpesten.
- Er is veel fraude op internet en social media.
- Jouw persoonlijke gegevens of (naakt)foto’s kunnen uitlekken.
- Je kunt schulden krijgen van online aankopen.
- Er wordt veel nepnieuws, roddels en andere onwaarheden verspreidt.
Ik voel mij vaak onzeker, op welke manier heeft social media daar invloed op?
Wat goed dat je deze vraag durft te stellen! Op social media kun je alles plaatsen wat je wil, op ieder moment van de dag. Je kunt ervoor kiezen om échte beelden te posten, of ze te bewerken. Veel mensen kiezen ervoor om hun beelden te bewerken. Ze bewerken hun foto’s, gebruiken filters of laten beelden zien van een leven dat niet hun echte leven is.
Elke dag zie je op social media dus perfecte plaatjes van perfecte levens. Ons hoofd kan soms moeilijk onderscheiden welke beelden echt of bewerkt zijn. Hierdoor gaan wij ons eigen leven en uiterlijk vergelijken met online beelden die niet echt zijn. Als je jezelf teveel met zulke beelden vergelijkt, kan je onzeker worden. Dit is helemaal niet gek, maar kan wel zorgen voor weinig zelfvertrouwen. Tip van JIP: herinner jezelf er vaak aan dat niet alles op social media echt is!
Ik zit elke dag uren op mijn telefoon, ben ik verslaafd?
Het is natuurlijk lastig om in te schatten of je echt ‘verslaafd’ bent. Je kunt jezelf wel de volgende vraag stellen: kan ik een dag of zelfs een week zonder telefoon? Je kunt het natuurlijk ook een dagje uitproberen!
Als je merkt dat je stiekem toch je telefoon pakt of verlangt naar je telefoon, kan dit betekenen dat je heel afhankelijk van je telefoon bent geworden. Soms ben je zo afhankelijk dat het inderdaad een verslaving is geworden. Een verslaving kan geen probleem zijn, maar soms heeft het wel vervelende gevolgen. Maak jij je zorgen om jouw social media gebruik of merk jij dat jij je anders gedraagt naar anderen toe door (overmatig) telefoongebruik? Bespreek dit met iemand die jij vertrouwt of neem contact op met het JIP.
Hoe blijf ik veilig op social media?
Social media kan soms best onveilig zijn. Gelukkig zijn er ook manieren waarop jij jezelf kunt beschermen tegen vervelende gebeurtenissen online.
- Check de voorwaarden van een app voordat je jouw persoonlijke gegevens invult.
- Ben je minderjarig? Bespreek jouw social media gebruik met je ouders en maak samen afspraken.
- Voeg geen mensen toe aan je vriendenlijst die je niet kent en zet je accounts op privé.
- Vergelijk jezelf niet met de beelden die je online ziet. Je bent goed zoals je bent!
- Koop geen spullen online die je niet nodig hebt.
- Check je app instellingen. Je kunt bijvoorbeeld vaak je (push)meldingen en locatie uitzetten.
Er is iets vervelends gebeurd online, wat moet ik doen?
Misschien heb jij je best gedaan om veilig gebruik te maken van social media, maar is er toch iets vervelends gebeurd. Dat is niet oké. Is er bij jou iets gebeurd online? Trek altijd aan de bel. Je bent niet de enige die dit overkomt en er zijn altijd mensen die jou willen helpen. Praat met een volwassene die jij vertrouwt, ken je niemand? Dan ben je natuurlijk altijd welkom bij het JIP.
Let ook op anderen! Niet iedereen kent de gevaren van social media en kan goed voor zichzelf opkomen. Kom voor diegene op en vraag of diegene jouw hulp nodig heeft. Samen kunnen jullie hulp vragen bij een volwassene of naar het JIP komen.
Mijn ervaring
Iemand heeft mijn foto gebruikt en die op een nepaccount op Insta gezet. Ik vond het heel vervelend dat dit was gebeurd. In een voorlichting hoorde ik dat het JIP kon helpen. Ik ben langsgegaan en JIP heeft samen met mij bewijsmateriaal verzameld en uitgelegd hoe ik aangifte kon doen.
Alisa, 13 jaar