Op jezelf wonen
Wil jij weten wat op jezelf wonen kost? Ben jij benieuwd of je in aanmerking komt voor huurtoeslag of wil jij tips over op jezelf wonen?
Yes, je hebt een woonruimte gevonden! Nu zal je veel dingen moeten regelen voor je verhuizing en het op jezelf wonen. Je moet je eigen rekeningen betalen, zoals huur, gas, water, elektriciteit en verzekeringen en borg. En je hebt spullen nodig om je woonruimte in te richten.
Wil jij meer weten over op jezelf wonen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over wonen . Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Heb ik recht op huurtoeslag?
Woon je in een huurwoning? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks ontvangt van de belastingdienst om een deel van je huur mee te betalen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
Wat moet ik doen als ik de huur niet kan betalen?
Wat goed dat je deze vraag stelt. Het kan best wel stressvol zijn als je je huur niet kunt betalen. Zorg dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verhuurder. Grote woningcorporaties denken vaak mee over een oplossing. Probeer altijd zoveel mogelijk van het huurbedrag te betalen. Als de betalingsachterstand te lang duurt, kan de verhuurder een uitzettingsbevel aanvragen.
Kom je er met je verhuurder niet uit? Kom dan langs het JIP. Wij denken graag met je mee en gaan met je kijken wat je kunt doen in jouw situatie.
Hoe zeg ik mijn huurcontract op?
Zeg jij het huurcontract op? Stuur dan één tot drie maanden voordat de huurperiode afloopt een aangetekende opzegging schriftelijk naar de verhuurder. Zegt de verhuurder het huurcontract op? Dan moet hij dit drie tot zes maanden voordat de huurperiode afloopt doen. Hij moet hiervoor een wettelijk geldende reden hebben. Als jij ermee instemt, is het huurcontract beëindigd.
Als je vragen hebt over jouw rechten en plichten kun je contact opnemen met het juridisch loket. Wil je meer informatie over huurwoningen vinden? Plan een afspraak in bij het JIP.
Mijn ervaring
Thuis ging het niet zo goed, daarom wilde ik op mezelf wonen. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen met zoeken. Het JIP heeft mij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Ook hebben zij mij verteld dat het tegenwoordig lastig is om aan woonruimte te komen en dat er lange wachttijden zijn. Met de tips en tricks die ik heb gekregen van het JIP en een beetje geluk, heb ik na een poosje een leuke studentkamer gevonden. Wanneer vrienden of studiegenoten ergens niet zelf uitkomen dan stuur ik ze altijd door naar het JIP.
Rowien, 21 jaar