Toeslagen en verzekeringen
Moet jij binnenkort een zorgverzekering afsluiten? Wil jij weten of je recht hebt op huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag of vind je het lastig om in te schatten welke verzekeringen je allemaal moet regelen?
Volwassen worden is natuurlijk super tof, alleen je krijgt er ook een aantal verantwoordelijkheden bij. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en je krijgt te maken met verschillende toeslagen waar je recht op kunt hebben. Het is daarom ook niet gek als je het lastig vind om dit zelf te regelen. Wij helpen je graag!
Wil jij meer weten over toeslagen en verzekeringen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over geld. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Welke toeslagen zijn er eigenlijk?
Goede vraag! Een toeslag is een soort tegemoetkoming van de overheid waarmee jij belangrijke kosten gedeeltelijk kunt betalen. Er zijn 4 soorten toeslagen:
- Zorgtoeslag: een bijdrage van de overheid voor de kosten van een verplichte Nederlandse basiszorgverzekering.
- Huurtoeslag: een bijdrage voor maandelijkse huurkosten.
- Kindgebonden budget: een bijdrage voor de kosten voor eigen kinderen tot 18 jaar (staat los van kinderbijslag).
- Kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang, zodat ouders kunnen blijven werken.
Je kunt een toeslag hier aanvragen. Vragen? Kom gerust langs bij het JIP. We kunnen de aanvraag ook samen doen.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor toeslagen?
Jouw situatie bepaalt of je recht hebt op een toeslag. Dit hangt onder andere af van jouw inkomsten en met wie je woont. De voorwaarden van elke toeslag kan je terugvinden op www.belastingdienst.nl bij het onderwerp "Toeslagen". Twijfel je of je recht hebt op een toeslag, dan kan je altijd een 'proefberekening' maken op de website van de Belastingdienst. Hoeveel je precies krijgt, wordt door de Belastingdienst bepaald bij de toekenning van een toeslag. De toekenning van één of meerdere toeslagen heet een 'beschikking' die altijd wordt uitgegeven door de Belastingdienst bij toewijzing of wijziging van toeslagen.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een toeslag? Of bij het maken van een 'proefberekening'? Maak een afspraak bij het JIP! Wij kunnen je erbij helpen.
Waar moet ik rekening mee houden bij toeslagen?
Als jouw inkomen verandert of de huur die je maandelijks betaalt, moet je dit op tijd doorgeven bij 'mijn toeslagen' op de website van de Belastingdienst. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie die belangrijk is voor belastingaangiftes en toeslagen.
De Belastingdienst bekijkt deze nieuwe informatie en checkt of jij nog recht hebt op je toeslag(en) en berekent je nieuwe toeslagbedrag. Hierdoor voorkom je dat je teveel toeslag ontvangt en dit moet terugbetalen. Heb je hulp nodig bij het doorgeven van een wijziging? Maak bij ons een afspraak.
Ik krijg opeens geen toeslag meer uitbetaald. Hoe kan dat?
Goede vraag! Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je opeens geen toeslag meer uitbetaald krijgt. Hieronder staan enkele voorbeelden op een rij:
- Je hebt geen recht meer op een toeslag: bij een herberekening heeft de Belastingdienst vastgesteld dat je geen recht meer hebt op een toeslag. Is dat het geval, dan zal de Belastingdienst daar altijd een bericht over sturen.
- Je toeslag wordt verrekend met een bedrag wat jij nog aan de Belastingdienst moet betalen.
- Er is beslag gelegd op je Zorgtoeslag door het CJIB vanwege aanmelding bij de 'Wanbetalersregeling' van het CAK vanwege een langdurige schuld bij een zorgverzekeraar.
Wat de reden ook is dat je opeens geen toeslag meer ontvangt: het is altijd terug te vinden door in te loggen bij "Mijn toeslagen" op de website van de Belastingdienst. En kom je er niet uit? Maak gerust een afspraak met ons, zodat we met je kunnen meekijken.
Welke verzekeringen zijn er, en welke zijn verplicht?
Vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een eigen 'basis zorgverzekering' te hebben. Je kunt zelf kiezen welke zorgverzekeringsmaatschappij het beste bij jouw wensen past. Je kunt er ook voor kiezen om 'aanvullend verzekerd' te zijn, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandartskosten. Alleen de basis zorgverzekering is verplicht. Als je geen basis zorgverzekering afsluit krijg je maandelijks een boete. Meer weten over alles dat je moet regelen als je 18 wordt? klik hier
Naast de zorgverzekering zijn er ook andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-, uitvaart- of inboedelverzekering. Deze verzekeringen zijn handig om te hebben, maar zijn niet verplicht. Wil je meer weten over verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten? Neem contact met ons op.
Mijn ervaring
Ik kon mijn rekeningen niet meer betalen. Er waren superveel brieven binnen gekomen van incassobureaus. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Het JIP heeft mij geholpen door alles op een rijtje te zetten en betalingsregelingen af te spreken. Nu heb ik weer overzicht en kan ik mijn schulden afbetalen.
Maikel, 24 jaar