Administratie en omgaan met geld
Wil jij leren omgaan met je geld? Vind jij het lastig om een goed overzicht te houden in je financiën of weet jij niet hoe je alle post en mails kunt ordenen?
Yes, het is het einde van de maand, er komt weer geld binnen! Je kunt er je huur mee betalen, festivals bezoeken, kleding kopen of sparen. Goed omgaan met je geld kan best ingewikkeld zijn, vaak gaat het geld er net zo snel uit als dat het er in kwam. Vind jij het lastig om goed om te gaan met je geld? Vraag advies of zoek hulp. Je bent zeker niet de enige!
Wil jij meer weten over administratie en goed omgaan met je geld? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over geld. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Waarom heb ik een administratie nodig?
Goede vraag! Een administratie hebben, zorgt ervoor dat je overzicht hebt op alle post die je van instanties krijgt. En dat je overzicht kan houden op 'wat moet ik nog betalen' en 'wat heb ik al betaald'. Op die manier kan je financiële verassingen vaak voorkomen.
Hoe maak ik een administratie voor mezelf?
Je kunt een administratie maken door brieven te ordenen in een map met tabbladen, of digitaal via bijvoorbeeld een Google drive of Excel bestand waarin je jouw digitale post bewaart. Het is belangrijk dat je post overzichtelijk opbergt per thema of instantie: bijvoorbeeld school, werk, belastingen, verzekeringen, woning en nog veel meer… Vind jij het lastig om zelf jouw post te ordenen? Dat begrijpen wij hartstikke goed. Je kunt altijd langskomen bij het JIP voor hulp bij jouw geldzaken.
Waar kan ik belangrijke post terugvinden?
- Digitale inbox: check je mail of een 'digitale inbox' van de instantie. De overheid stuurt bijvoorbeeld steeds vaker post digitaal op www.mijnoverheid.nl. Wist je dat je op Mijn Overheid zelf kunt aanvinken van welke instanties jij post in je digitale inbox wilt ontvangen?
- Inloggen met je DigiD: je kunt jouw DigiD gebruiken om in te loggen op websites van de overheid en de Belastingdienst.
- De brievenbus: misschien ligt jouw brief wel op jou te wachten in jouw brievenbus.
Heb je de brief toch niet gevonden? No worries! Je kunt altijd naar de instantie bellen om te vragen of ze de brief nog een keer opsturen of om te vragen welk bedrag er overgemaakt moet worden en op welke rekening. Vind je het spannend om alleen te bellen? Kom dan langs bij het JIP. Wij kunnen samen met jou bellen!
Hoe kan ik handig omgaan met mijn geld?
- Houd bij waar jij je geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld met een soort (geld) dagboekje of financieel overzicht, digitaal of op papier.
- Bedenk hoeveel je per maand wilt uitgeven aan boodschappen of uitgaan. Is je budget op? Ga dan niet naar de bioscoop, maar kijk jouw favoriete film op Netflix.
- Kies voor goedkopere (huis)merken en tweedehands spullen.
- Kies voor aanbiedingen in folders of via apps. Je kunt ook korting krijgen met een CJP-pas of een kortingspas in jouw gemeente (als je bijvoorbeeld een uitkering hebt).
- Vraag aan je vrienden waar zij op besparen.
Ik ben het overzicht op mijn geld kwijt, wat moet ik doen?
Je kunt het overzicht weer terugkrijgen door de volgende dingen op een rij te zetten:
- Inkomsten: wat komt er aan geld binnen?
- Vaste lasten: denk daarbij aan huur, gas/water/licht, zorgverzekering en andere vaste maandelijkse uitgaven.
- Betalingsachterstanden: heb je rekeningen nog niet betaald of sta je rood op je rekening? Dan is het handig om daar een regeling voor te treffen.
Kom je er zelf niet uit? Dat kan gebeuren! Omgaan met geld of jouw financiën overzichtelijk maken is niet altijd makkelijk. Wij kunnen jou helpen bij onze ‘Goed met Geld’ spreekuren. Onze jongerenadviseurs helpen jou inzicht te krijgen in jouw financiën en te helpen bij schulden. Wil je een afspraak? Klik op 'afspraak maken' of neem contact op via 070-205 3500. Meer info over schulden? Kijk op deze pagina!
Mijn ervaring
Ik kon mijn rekeningen niet meer betalen. Er waren superveel brieven binnen gekomen van incassobureaus. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Het JIP heeft mij geholpen door alles op een rijtje te zetten en betalingsregelingen af te spreken. Nu heb ik weer overzicht en kan ik mijn schulden afbetalen.
Maikel, 24 jaar