vlag
vlag

Nieuws

10 June 2024 | JIP Den Haag

HET OOIEVAARSFESTIVAL WAS EEN ZONNIG SUCCES!

Op zondag 9 juni waren Danielle en Radha namens JIP Den Haag, SchuldZero en Love Your Mind aanwezig bij het Ooievaarsfestival in het Zuiderpark.

Wat was het gaaf om samen met de vrijwilligers van SchuldZero en Love Your Mind de stand te bemannen en in gesprek te gaan met jongeren en ouders over hun mentale gezondheid (LYM), een zomerbaantje zoeken en hoe je met je verdiende geld om kunt gaan (SchuldZero). Ook nu weer bleek uit de korte gesprekjes dat veel jongeren last hebben van eenzaamheid, veel piekeren en zorgen hebben over geld.

Daarnaast vonden we het leuk om Sorayda Berkhout en Mariëlle Vavier gesproken te hebben over onze dienstverlening.

03 June 2024 | JIP Delft

Het Gezondheidsfestival geeft een nieuwe blik op gezond leven!

Gisteren waren Quinta en Sanne namens JIP Delft aanwezig bij het Gezondheidsfestival in Poptahof. Wat fijn om gezamenlijk met vele samenwerkingspartners in Delft jongeren, hun ouders en broertjes/zusjes te informeren over gezondheid in de breedste zin van het woord.

We kijken terug op een gezellige dag met mooie gesprekken met en over jongeren over o.a. mentale gezondheid, vapen, nachtrust, seksualiteit en nog veel meer. Veel dank aan de Burgemeesters en Gemeente Delft voor de organisatie, en natuurlijk aan Wij West, Brijder verslavingszorg, GGD Haaglanden, Sportief Besteed Groep, Pieter van Foreest en UP! Nederland voor hun aanwezigheid en verbinding tijdens het evenement.

03 June 2024 | JIP Algemeen

Symposium 'Mentaal Gezondheid: Samen Doen!' brengt professionals samen voor oplossingen

In Nederland lijkt iedereen altijd ‘druk, druk, druk!’ te zijn. We moeten presteren op ons werk, een sociaal netwerk onderhouden en ondertussen ook nog fit en gezond blijven. Geen wonder dat de mentale gezondheid onder spanning staat!

Maar hoe gaan we samen aan de slag om de mentale gezondheid te verbeteren? Om antwoord te krijgen op deze vraag was JIP Haaglanden aanwezig bij het symposium ‘Mentaal Gezondheid: Samen Doen!’ De bijeenkomst georganiseerd door AWPG Lumens was een groot succes en bracht professionals samen om via workshops na te denken over oplossingen.

Gelukkig zijn er al veel inspanningen en initiatieven om mentale problemen aan te pakken. Door samen te werken kunnen we een positieve verandering teweegbrengen in de mentale gezondheid van ons allemaal. Samen staan we sterk!  

03 June 2024 | JIP Den Haag

Haagse Loslippig editie was een groot succes!

Na het grote succes van Loslippig in Delft, bracht organisator Imre dit spraakmakende evenement naar Den Haag. Het evenement was de plek om open over seks te praten. Met een programma vol lezingen, inspirerende workshops, kunst en zelf een dragshow was er aan iedere bezoeker gedacht. JIP Haaglanden was natuurlijk aanwezig op het Loslippig terrein en bood jongeren een nieuwe manier aan om liefde te vinden, namelijk Live Tinder.

Een absoluut hoogtepunt van de avond was de aanwezigheid van niemand minder dan Kim Holland, die jongeren voorzien heeft van waardevolle tips en tricks om hun zelfvertrouwen in bed te vergroten. Haar belangrijkste boodschap? Blijf trouw aan jezelf, ken je grenzen en geniet van je lichaam.

Loslippig was niet alleen een geweldig evenement om te vieren wie we zijn, maar is ook een platform van sociale media tot praatavonden waar we meer kunnen leren over seksualiteit.

29 April 2024 | JIP Den Haag

Een geslaagde netwerkbijeenkomst van SchuldZero!

25 April 2024 | JIP Zoetermeer

Week van het Geld brengt bewustwording onder MBO Rijnland studenten

De keuze tussen een snelle snack in de kantine of het smeren van boterhammen in de ochtend lijkt voor veel studenten aan het MBO Rijnland simpel te zijn. Een goede nachtrust gaat boven het smeren van boterhammen, en geef ze eens ongelijk.

In een tijd waarin jongeren steeds vaker geconfronteerd worden met verleidingen tot impulsaankopen en waar volgens onderzoek van Nibud één op de vijf jongeren te maken heeft met ernstige betaalproblemen, vindt het JIP het van groot belang om dit onderwerp bespreekbaar te maken onder jongeren.

Het JIP was samen met andere organisaties zoals DUO, Humanitas en het uitzendbureau ook dit jaar aanwezig op de geldmarkt van het MBO Rijnland. Leerlingen gingen in gesprek met professionals over hoe ze goed kunnen omgaan met hun geld. Het JIP alleen al sprak met meer dan 60 leerlingen, wat het succes van de markt benadrukte.

Volgend jaar zal het JIP opnieuw aanwezig zijn tijdens de Week van het Geld op het MBO Rijnland, in de hoop nog meer studenten te bereiken en te ondersteunen bij hun financiële vaardigheden

25 April 2024 | JIP Zoetermeer

Het JIP en Bibliotheek Zoetermeer bundelen krachten voor jongeren

Het JIP en de Bibliotheek Zoetermeer hebben de handen ineengeslagen om jongeren beter te ondersteunen bij het omgaan met actuele thema's die een rol spelen in hun leven.

Deze nieuwe samenwerking heeft de jongerenhoek van de bibliotheek nieuw leven ingeblazen, waarbij boeken en andere informatiebronnen worden tentoongesteld over het thema van de maand.  De afgelopen periode hebben de thema’s liefde &seks en geld centraal gestaan.

Door deze thema's uit te lichten in de jongerenhoek, willen het JIP en de Bibliotheek Zoetermeer jongeren aanmoedigen om zich te verdiepen in deze onderwerpen. Dit biedt hen niet alleen de mogelijkheid om meer kennis op te doen, maar ook om de weg naar informatie, advies of ondersteuning gemakkelijker te vinden.

De samenwerking tussen het JIP en de Bibliotheek Zoetermeer belooft  een waardevolle bron van kennis en ondersteuning te worden voor Zoetermeerse jongeren. Met thema's die regelmatig worden vernieuwd, blijft het JIP en de Bibliotheek  Zoetermeer inspelen op de behoeften en interesses van de jongeren, en dragen ze bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

25 April 2024 | JIP Zoetermeer

Geslaagd beroepenfeest: Jongeren ontdekken hun toekomst in Zoetermeer!

Op donderdag 14 maart kwam Zoetermeer tot leven tijdens het langverwachte Beroepenfeest van Zoetermeer On Stage. Het JIP was erbij, samen met zo'n 200 andere professionals, om ruim 900 vmbo-leerlingen uit Zoetermeer kennis te laten maken met diverse beroepen.

Na het succesvolle Beroepenfeest als onderdeel van Zoetermeer On Stage, werd ook de daaropvolgende Doe Dag een groot succes. Het JIP in Zoetermeer verwelkomde maar liefst negen enthousiaste leerlingen voor een ochtend vol interactie en ontdekking.

Tijdens deze boeiende ochtend maakten de jongeren niet alleen kennis met het beroep van jongerenadviseur, maar gingen ze ook zelf aan de slag. Een hoogtepunt van de dag was het spel waarbij leerlingen moesten raden of producten een A-merk of B-merk waren. Deze activiteit stimuleerde de jongeren om verschillen op te merken tussen diverse producten en bracht het inzicht dat B-merken niet perse ondergeschikt zijn aan A-merken, maar wel vaak voordeliger.  Een ander interessant aspect van de Doe Dag was de mogelijkheid voor leerlingen om elkaar te interviewen over het thema geld.

Het JIP kijkt met trots terug op deze geslaagde Doe Dag en benadrukt de grote meerwaarde van dergelijke interactieve evenementen voor jongeren. Door op deze manier kennis te maken met verschillende beroepen worden niet alleen interesses gewekt, maar worden ook vaardigheden ontwikkeld die van onschatbare waarde zijn voor de toekomst van de deelnemende jongeren.

Het JIP kijkt met trots terug op deze geslaagde Doe Dag en onderstreept het belang van interactieve manieren om jongeren kennis te laten maken met verschillende beroepen en vaardigheden.

22 April 2024 | JIP Delft

Jonge Ouders overleg Delft was weer een succes!

Op 22 april vond er weer een inspirerende jonge ouders overleg plaats in Delft! Het tweejaarlijks overleg gericht op jonge (aanstaande) ouders brengt ketenpartners uit het sociaal domein samen, om elkaar op de hoogte te houden van actualiteiten en ontwikkelingen. Dank aan alle professionals voor hun betrokkenheid en inzet. Op naar een nog betere ondersteuning en begeleiding voor deze belangrijke doelgroep!

18 April 2024 | JIP Delft

Praten over seks: Loslippig!

Ongeveer een jaar geleden kwam Imre langs tijdens ons inloopspreekuur in DOK Delft. Ze wilde meer informatie over het thema seksualiteit. Niet voor haarzelf, maar om andere jongeren in Delft op een laagdrempelige manier te informeren en het taboe te doorbreken.

We hebben samen met haar gebrainstormd en haar geïnformeerd over het thema en samenwerkingspartners die haar kunnen helpen.

Inmiddels zijn we een jaar verder. In maart waren we aanwezig bij Loslippig Delft: een avond voor alle Delftse jongeren waarin we open konden praten over fijne seks, anticonceptie, seksuele voorkeuren en nog veel meer. Er hing een fijne sfeer en er was een mooie opkomst! Allemaal georganiseerd door Imre.

Maar er komt nog iets aan… in mei organiseert Imre Loslippig x PIP, een festival over seks voor alle jongeren. We vinden het super gaaf om te zien hoe informatie kan dienen als een mooie motivatie voor jongeren om het taboe met hun leeftijdsgenoten te doorbreken en elkaar te informeren!

18 April 2024 | JIP Delft

Tentoonstelling Open Mind

8 april was JIP Delft aanwezig bij de opening van de expositie 'Open Mind', een tentoonstelling over mentale gezondheid onder jongeren. We vonden het heel inspirerend!

We hopen dat jongeren in Delft die zich somber voelen, eenzaam zijn, lijden aan een depressie of iets anders, zich kunnen herkennen in de expositie en ook durven hulp te zoeken. Via de QR-code op de schermen van de expositie kunnen jongeren een overzicht met organisaties vinden die hulp bieden, waaronder het JIP in Delft.

Tijd voor meer aandacht over dit onderwerp! 

18 April 2024 | JIP Den Haag

Bezoek van Rita Verdonk

Het JIP en SchuldZero hebben afgelopen dinsdag bezoek gehad van Rita Verdonk. We kijken terug op een gezellige ochtend waarin we mochten vertellen over onze laagdrempelige dienstverlening aan jongeren (met geldstress) in regio Haaglanden.

08 April 2024 | JIP Den Haag

DUO inloopspreekuur

Binnenkort is het zover! Vanaf 8 mei komt DUO elke woensdag van 12.00 - 16.00 uur een inloopspreekuur draaien bij het JIP in Den Haag. Hier zijn we natuurlijk onwijs blij mee!

JIP Haaglanden heeft een lang lopende samenwerking met de intermediairs van DUO. Dit komt omdat we op al onze locaties jongeren ontvangen met vragen over studiefinanciering, een betalingsachterstand vanwege het niet stopzetten van het OV reisproduct, het buiten beschouwing laten van een ouder en nog veel meer. 

We zijn blij dat we deze samenwerking mogen uitbreiden met het inloopspreekuur. Ben jij een jongere en wil je hulp bij jouw DUO vraag? Kom langs bij het inloopspreekuur op de Paviljoensgracht 33 in Den Haag. 

Ben je een professional en heb je een casus m.b.t. DUO? Dan kan je de jongere doorverwijzen naar dit spreekuur of samen met een jongere langskomen. 

25 March 2024 | JIP Algemeen

Afscheid en welkom nieuwe collega's

De afgelopen maanden heeft het JIP afscheid genomen van onze collega Chiavelli van Lobbrecht en onze stagiaires Robbie, Vivian en Canan. Chiavelli is een nieuwe uitdaging aangegaan bij gemeente Dordrecht. Daarnaast willen we onze stagiaires feliciteren met het behalen van hun stage en wensen wij hen heel veel plezier in het sociaal domein!  

Na afscheid komt ook een welkom! Graag stellen wij onze nieuwe collega’s aan u voor: Melanie Schnezler versterkt sinds begin 2024 het team in Den Haag. Ze is vol enthousiasme aan de slag gegaan! Daarnaast verwelkomen we Nienke Overgaauw en Vivian Fritzsche bij het JIP. Je kunt hen tegenkomen op alle locaties van het JIP. Zij zijn van alle markten thuis!

Wij heten onze nieuwe collega’s van harte welkom!

23 February 2024 | JIP Delft

Sense inloopspreekuur op TU Delft

HBO- en WO-studenten zijn van 21 maart t/m 26 juni 2024 elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur welkom op het Sense Studentenspreekuur in Delft. Dit is een inloopspreekuur; een afspraak maken is dus niet nodig. Adres: ESA-gebouw (TU Delft), Jaffalaan 9, 2628 BX Delft

12 February 2024 | JIP Algemeen

Love Your Mind samenwerking

MindMaatjes staan klaar voor jullie jongeren

Het project Love Your Mind is onlangs met succes gelanceerd. Het is een project door en voor jongeren over mentale gezondheid. Het primaire doel is om jongeren die op een wachtlijst staan voor jeugdzorg steun te geven. Zodat de wachttijd dragelijker wordt en we misschien kunnen voorkomen dat zwaardere zorg nodig is. We hebben een team van 25 jongeren die speciaal getraind zijn als MindMaatje. Zij kunnen andere jongeren ondersteunen door ze informatie, advies en voorlichting te geven, maar ook (h)erkenning is een wezenlijk onderdeel van onze werkwijze. Love Your Mind is in eerste instantie bedoeld voor iedere jongere die wel of niet op een wachtlijst staat bij een behandelaar in de leeftijd tot 23 jaar.   

Oproep

Heeft u bij uw organisatie jongeren tussen 14-23 jaar die op een wachtlijst staan voor een vorm van hulp (in regio Haaglanden)? Zijn er jongeren op die wachtlijst die in de tussentijd behoefte hebben aan ondersteuning door een maatje , zodat ze niet verder wegzakken? Deze jongeren kunnen zich bij ons aanmelden. Dan zorgen wij voor een match met een MindMaatje.

Werkwijze

Iedere aangemelde jongere krijgt ondersteuning op maat. Jongeren kunnen hun verhaal delen met hun Mindmaatje. Ze kunnen met elkaar bellen, appen of samen iets leuks te doen. Bijvoorbeeld naar een ervaringscafé te gaan, samen wat te drinken of door mee te gaan met een weekenduitje of een stukje te wandelen. Het primaire doel van Love Your Mind is het wachten te verzachten en jongeren een perspectief te bieden. In bijlage vindt u de flyer voor jongeren. Wilt u een stapel papieren flyers laat het ons weten.

Informatie en aanmelden

  • Jongeren kunnen zich aanmelden bij Geeta Sewradj: 088-7878890 of  info@loveyourmind.nl
  • Meer over Love Your Mind vindt u op loveyourmind.nl en bijgevoegde flyer stakeholders.
  • Love Your Mind is ook te vinden op Tiktok en Instagram (loveyourmind_denhaag)
  • Heeft u vragen over het project Love Your Mind of wilt u een presentatie bij uw organisatie? Neem dan contact op met Isolde Verburgt, projectleider 06-14647507 of i.verburgt@xtra.nl.

Met vriendelijke groet, namens de jongeren/MindMaatjes en samenwerkingspartners,

Geeta Sewradj en Isolde Verburgt

Love Your Mind is een gezamenlijk initiatief. Er wordt nauw samengewerkt met partners als Stichting JESS/JIP, ExpEx - Experienced ExpertsBureau LWPCCentrum 16•22YouzGGZ DelflandJeugdbescherming west en Schakenbosch. Het project is voor de regio Haaglanden en heeft een looptijd van drie jaar. Love Your Mind is mede mogelijk gemaakt door BREN, Stichting BoschuysenOranje Fonds en Fonds 1818.

20 December 2023 | JIP Delft

Lichtjesavond in Delft

Dinsdag 12 december was er weer een lichtjesavond in het centrum van Delft. Een jaarlijks evenement met als doel om iedereen in de donkere dagen van december extra te laten genieten van de sfeer en saamhorigheid. De hele stad stond vol met gezelligheid van lichtjes, versieringen en marktkraampjes!

Voor ons is dit altijd een mooie gelegenheid om inwoners in Delft, waaronder in het speciaal jongeren, kennis te laten maken met het JIP. Daarom hadden we een speciale JIP kraam: hier konden jongeren kennis maken met het JIP, goodies ontvangen en spellen doen om prijzen te winnen. Daarnaast hadden we ook een opdracht aan de volwassenen met wie we in gesprek kwamen: Schrijf een wens of leuk bericht voor jongeren in Delft! 

Een mooie wens van een volwassene: ''Ik wens alle jongeren in Nederland droge voeten als de zeespiegel toch gaat stijgen. Ofwel: een leefbaar klimaat.''

Het was een groot succes! We hebben meer dan 1500 jongeren kennis kunnen laten maken met het JIP! Wij willen daarom iedereen bedanken die gezellig langs is gekomen bij ons kraampje tijdens de lichtjesavond.

07 December 2023 |

JIP TOGETHER - OPROEP JONGERENPANEL

Hey! Heb jij weleens het gevoel gehad dat jouw stem gehoord moet worden? 

Nou dan hebben wij iets voor je - JIP Together!

Bij het JIP geloven we sterk in de kracht van de stemmen van jongeren. Daarom hebben we het jongerenpanel 'JIP Together' in het leven geroepen. Dit is dé place to be als jij je ideeën, kritische blik en zorgen wilt delen. Dus waar wacht je op? Als jij wilt dat jouw stem meetelt en invloed heeft op de groei van het JIP, dan is JIP Together iets voor jou. Laten we samen de wereld een stukje beter maken! 

Ben je gepassioneerd, nieuwsgierig en klaar om je stem te laten horen? Ben je in de leeftijd van 12 t/m 26 jaar en woon je in Delft, Zoetermeer of Den Haag? Sluit je dan aan bij JIP Together. Samen kunnen we de wereld een betere plek maken voor alle jongeren. Ontdek, deel, inspireer, en laat jouw stem meetellen. Wil je meer weten kijken dan op onze website bij JIP Together. 

Meld je aan via het formulier (https://ap.lc/LUJgO). Je kunt ons ook mailen naar info@jiphaaglanden.nl of stuur een appje naar ons whatsappnummer: 0651026496

30 November 2023 | JIP Algemeen

Training omgaan met agressie

Afgelopen maandag hebben alle jongerenadviseurs van JIP Den Haag, Delft en Zoetermeer deelgenomen aan een training over omgaan met agressie.

De dag was gevuld met waardevolle kennis en praktische tools om effectief om te gaan met situaties waarin jongeren instrumentele agressie of frustratie uiten tijdens onze gesprekken.

Met deze nieuw verworven kennis hopen wij nog beter te kunnen aansluiten op de behoeften van de jongeren en een veilige omgeving te creëren waarin we jongeren uit Den Haag, Delft en Zoetermeer kunnen ondersteunen. 

13 November 2023 | JIP Algemeen

Love Your Mind!

Love Your Mind (LYM)  is een project gericht op de mentale gezondheid van jongeren. Het is ontwikkeld door en voor jongeren met als doel jongeren te steunen in moeilijke tijden. Dit doet LYM d.m.v. informatie, advies, voorlichting, (h)erkenning en ontspanning.

Het project zet zich op het trainen van MindMaatjes, het creëren van een online omgeving om te chatten en whatsappen, fysieke inloopspreekuren, ervaringscafés, themabijeenkomsten en weekenduitjes. Deze activiteiten vormen de basis voor Love Your Mind.

De belangrijkste doelgroep van het Love Your Mind-project zijn jongeren die op de wachtlijst staan voor Jeugdzorg. Daarnaast vindt Love Your Mind ook aansluiting bij jongeren tot en met 22 jaar, die niet op een wachtlijst voor jeugdzorg staan. Hierdoor is Love Your Mind voor elke jongere die een steuntje in de rug kan gebruiken

Het project wordt uitgerold in Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Midden Delfland, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg.

Het JIP/JESS is penvoerder en projectleider. Er wordt nauw samengewerkt met o.a. ExpEx , bureau LWPC, Centrum 16•22, Youz, GGD Delfland en Schakenbosch. Ook werken we samen met de Haagse Hogeschool voor de werving van MindMaatjes. Love Your Mind wordt wetenschappelijk begeleid en op diverse manieren gemonitord en geëvalueerd.

Meer informatie is te vinden op www.loveyourmind.nl

18 October 2023 | JIP Den Haag

JIP Den Haag = verhuisd!

JIP Den Haag is verhuist! Vanaf 17 oktober 2023 kunnen jongeren tussen de 12 en 26 langs bij de nieuwe locatie: Paviljoensgracht 33, 2512 BL DEN HAAG

Dit is slechts 5 minuten verwijderd van het oude adres, Amsterdamse Veerkade 17A. 

Aan de Paviljoensgracht delen wij een pand met o.a. het JIT, het Loket voor Jonge Moeders en  het FIOM. Wij zijn dan ook enorm blij dat we met belangrijke samenwerkingspartners onder één dak zitten, zodat wij elkaar makkelijk kunnen vinden en nog warmer kunnen doorverwijzen.

16 October 2023 | JIP Zoetermeer

Terugblik Symposium Jongeren en Seksualiteit

Op donderdag 21 september was het zover, het Symposium Jongeren en Seksualiteit in Zoetermeer. Onze jongerenadviseur in opleiding Canan blikt terug op de informatieve middag:

‘’Op donderdag 21 september heeft het JIP in samenwerking met de GGD, JGZ, GRO-up buurtwerk en het COC een symposium georganiseerd voor professionals. Hier kwamen alle professionals uit Zoetermeer samen die met jongeren werken om het te hebben over seksualiteit online, gender- en seksuele diversiteit en cultuur sensitief werken met jongeren.  Op deze dag werd iedereen warm verwelkomd met koffie, thee, verse broodjes en fruit. De dag bestond uit een introductie , 3 workshops, een borrel en een afsluiting.

Tijdens de eerste workshop werd de focus gelegd op: Seksualiteit en online media. In de tweede workshop werd informatie gegeven over cultureel sensitief werken met jongeren op het gebied van seksualiteit, waarbij deelnemers nadachten over lastige vragen met betrekking tot relaties en seksualiteit. Als laatste werd er een workshop gegeven over gender en seksuele diversiteit, hier werd er aandacht gegeven op verschillende  sekse, gender en seksuele oriëntatie.  In deze workshop kwam naar voren hoe je als professional deze ‘taboe’ onderwerpen met jongeren kan bespreken.

Het symposium eindigde met een inspirerende tekst van Spoken Word artiest; Hasan Gok, gevolgd  door een borrel waar deelnemers hun ervaringen konden uitwisselen. Daarnaast kregen we een leuke goodiebag mee naar huis. Als deelnemer bij het symposium werd ik geïnformeerd en verrijkt door de onderwerpen die tijdens de workshops aanbod kwamen.’’

05 October 2023 |

Trots op de stad Zoetermeer!

Op zaterdag 16 september kwam Zoetermeer tot leven tijdens het Stadsfestival Zoetermeer 2040, een event dat volledig gewijd was aan het verkennen van de toekomst van de stad. Inwoners kregen de kans om deel te nemen aan diverse activiteiten die door de stad werden georganiseerd, waarbij het Jongeren Informatie Punt (JIP) een mooie rol speelde. Bij het JIP konden jongeren niet alleen informatie inwinnen over de organisatie, maar ook deelnemen aan interessante gesprekken over actuele stellingen. Het JIP kijkt met voldoening terug op een dag vol interessante ontmoetingen en opbouwende gesprekken met partners en jongeren.

05 October 2023 | JIP Delft

Duizenden studenten aanwezig op de OWEE-infomarkt!

Op maandag 14 augustus nam het Jongeren Informatie Punt (JIP) actief deel aan de OWEE-infomarkt in Delft. Met onze interactieve kennismakingspellen en boeiende activiteiten trok het JIP veel aandacht van de nieuwe Delftse studenten. In een bruisende omgeving konden jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met het JIP. Een goedbezochte activiteit was Live Tinder. Waarom online daten, als je toekomstige partner op de markt aanwezig is? De activiteit liet het hart van vele jonge studenten sneller kloppen. Maar dat was niet alles; jongeren konden ook hun mening uiten door te reageren op diverse stellingen die waren opgesteld door het JIP. De kennismakingsspellen bleken niet alleen vermakelijk te zijn, maar leidden ook tot boeiende gesprekken tussen de JIP medewerkers en de jongeren. Met een succesvolle deelname aan de OWEE-infomarkt heeft het JIP een positieve indruk achtergelaten bij de nieuwe studenten. In het komende studiejaar wil het JIP een belangrijke rol spelen voor de studenten.  

20 September 2023 | JIP Algemeen

Maak kennis met onze nieuwe jongerenadviseurs in opleiding!

We willen je graag kennis laten maken met onze nieuwe jongerenadviseurs in opleiding: Vivian, Robbie en Canan. Vivian en Robbie kan je tegenkomen bij JIP Den Haag, en Canan zal werkzaam zijn in Zoetermeer en Delft. Ze stellen zich graag aan je voor:

Canan: ''Mijn naam is Canan en ik studeer toegepaste psychologie in Leiden. Als stagiaire bij het JIP wil ik graag mijn ervaring vergroten en een steentje willen bijdragen voor jou. Jongeren spreken mij erg aan omdat ik zelf ook jongere ben geweest en zelf toen soms niet wist wat ik moest doen als ik ergens niet uit kwam. Als jongere kan er van alles op je af komen. Ik vind het daarom belangrijk dat jij terecht kan komen met al jou vragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn over hulp met geldzaken of problemen waar je niet zelf uit kan komen. Ik en mijn andere collega’s bij het JIP, helpen jou graag met alle soorten vragen en problemen waar je tegen aan loopt. Geen vraag is te gek!''

Vivian: ''Ik ben een jongerenadviseur in opleiding bij het JIP. Hier leer ik over hulpvragen die jij, als jongere, zou kunnen hebben en ik leer over de adviezen en informatie die wij jou kunnen geven. Ik vind het erg belangrijk dat jij jouw eigen verhaal kan doen zonder enige vorm van oordelen. Ik herken een aantal van deze hulpvragen vanuit mijn eigen perspectief van toen ik jonger was. Juist omdat ik zelf tegen bepaalde vragen aan ben gelopen kan ik mij voorstellen hoe een dergelijke situatie kan zijn voor jou. Ik vind het juist een kracht als jij om hulp kan vragen, als jij ergens niet uit komt. Geen vraag is te gek voor ons, dus kom vooral met je vragen bij mij en mijn collega’s langs op een van onze locaties.''

Robbie: ''In de huidige maatschappij wordt er steeds meer van jou als jongere verwacht. Dat jij alles maar weet en alles op orde hebt. Dit is alleen niet altijd het geval. In het leven kunnen zo veel onverwachtse dingen gebeuren en dat hoort er allemaal bij. Weet dat je in zo’n situatie bij het JIP terecht kan. Geen enkele vraag is voor ons te gek. Omdat ik zelf nog een studerende jongere ben, begrijp ik goed wat jongeren bezighoudt en waar zij tegenaan kunnen lopen. Hierdoor heb ik het idee dat ik jou goed kan helpen met eventuele vragen. Samen kunnen we kijken op welke manier ik er voor jou kan zijn!''

 We wensen Vivian, Robbie en Canan veel plezier toe in hun stage bij het JIP! 

20 September 2023 | JIP Den Haag

Netwerkbijeenkomst SchuldZero!

Beste relatie/partner van SchuldZero,

Het is weer zo ver! 

We nodigen je graag uit voor de volgende netwerkbijeenkomst van SchuldZero. Een middag vol inspiratie en connectie rondom het thema ‘Jongerencommunicatie’. Binnenkort meer over het programma!

Reserveer alvast in je agenda:

DINSDAG 7 NOVEMBER

TIJD: van 16.00 tot 18.00 uur

LOCATIE: Rabobank Bezuidenhoutseweg

We hopen je 7 november weer live te ontmoeten!

20 July 2023 | JIP Algemeen

Wij zoeken jongeren voor het JIP Jongerenpanel!

Ben jij een jongere tussen de 12 en 26 jaar, en woon jij in Delft, Den Haag of Zoetermeer? Dan zoeken wij jou!

Het JIP jongerenpanel is een groep jongeren die hun mening geeft over allerlei zaken van het JIP. Bijvoorbeeld over onze website, flyers, social media en voorlichtingen. Door jouw mening te geven kunnen wij onze kwaliteit verbeteren. Het jongerenpanel wordt een paar keer per jaar benaderd om mee te doen, je bent niks verplicht en mag zelf kiezen of je meedoet!

Dit doe je uiteraard niet voor niks. Er staat een vergoeding tegenover en je kunt het als vrijwilligerswerk vermelden op jouw CV. Mooi meegenomen toch?

Aanmelden? Mail naar info@jiphaaglanden.nl of stuur een appje naar 06-15888955. Dan nemen wij contact met jou op!

#jongerenpanel #jongeren #mening #JIP

22 June 2023 | JIP Zoetermeer

SAVE THE DATE: Ben jij 21 september ook aanwezig bij het Symposium Jongeren en Seksualiteit?

Als professional kan het soms lastig zijn om met jongeren, ouders en collega’s het gesprek aan te gaan over seksualiteit.  Dit kan bijvoorbeeld komen door gevoelens van ongemak of een gebrek aan kennis. Vanuit de werkgroep Relatie en Seksualiteit organiseren we op 21 september een symposium, met als doel jongeren en professionals voor te lichten over een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling.

Belangrijke details:

  • Locatie: CKC Zoetermeer, Leidsewallen 80, 2722 PC Zoetermeer.
  • Datum: donderdag 21 september. Inloop vanaf 12:00 uur met lunch, het programma start om 13:00 uur. Na afloop is er om 16:00 uur een borrel/netwerkmoment.
  • Doelgroep: zorgverleners, hulpverleners en welzijnswerkers die met jongeren werken, netwerkpartners en geïnteresseerden (alleen voor mensen die werkzaam zijn in Zoetermeer).

Wil je meer informatie ontvangen over het Symposium? Stuur dan een mail naar info@jipzoetermeer.nl

Wij kijken ernaar uit om je op 21 september te ontmoeten!

Groet,

Werkgroep Relatie en Seksualiteit (JGH, COC Haaglanden, Gro- up Buurtwerk, GGD Haaglanden en JIP)

19 June 2023 | JIP Delft

JIP Haaglanden op Gezondheidsfestival Delft!

Op 17 en 18 juni vond het Gezondheidsfestival Delft plaats en JIP Haaglanden was erbij! Het festival stond in het teken van onze gezondheid. Maar wat is gezond? Tijdens het festival werden bezoekers via een leuke en interactieve manier bewust van hun eigen gezondheid. Bij de JIP-kraam konden jongeren op een speelse wijze kennismaken met de organisatie, waarvoor ze bij ons terecht kunnen en zelfs kans maken op een cadeaubon t.w.v. 25 euro naar keuze. Het was een geslaagd event! 

15 June 2023 | JIP Algemeen

Welkom nieuwe collega’s!

Wat zijn wij als JIP Haaglanden verheugd om mee te delen dat ons team is versterkt met extra mankracht. Sinds mei is Ulbria Puls gestart als jongerenadviseur bij JIP Den Haag. Haar werkervaring van de afgelopen 20 jaar stelt haar in staat om jongeren weer grip op hun leven te krijgen:,, Door een simpele mind shift kan ik je inlaten zien hoe jij problemen loslaat en mogelijkheden creëert’’. Naast Ulbria is recent ook Kim Asraf aan de slag gegaan bij JIP Den Haag in de functie als jongerenadviseur. Kim krijgt veel energie als haar werkzaamheden een bijdrage leveren aan het doel van de jongeren. Dan is ze bij het JIP op het juiste adres.

Welkom Ulbria en Kim bij het JIP! Jullie zijn een enorme aanwinst voor de organisatie.   

01 June 2023 | JIP Algemeen

De JIP Lente Tour was een groot succes!

Heb je ons afgelopen week zien touren met het gele volkswagenbusje? Vorige week heeft JIP Haaglanden voor het eerst de JIP Lente Tour georganiseerd. Het JIP is dankbaar voor de goede samenwerking met haar partners, vandaar dat we ze in het zonnetje hebben gezet. Aangekondigd, maar soms ook niet hebben we partners verrast met een plantje. Want alleen samen planten we de toekomst!

Op scholen hebben we goodies uitgedeeld aan scholieren en kregen jongeren de mogelijkheid om vragen te stellen over alles wat hen bezighoudt. Tot slot hebben we drie dagen met ons gele volkswagenbusje Den Haag, Zoetermeer en Delft bezocht. Jongeren konden leuke prijzen winnen, zoals festival- en theatertickets, een bed of een SOA-test. Zonder jullie hulp was het niet gelukt om leuke prijsjes weg te geven aan jongeren. Na het grote succes van vorige week is het JIP van plan om de JIP Tour volgend jaar nog een keer te organiseren. Wil je een bijdrage leveren aan de JIP Tour van 2024? Neem dan contact met ons op.  

Jongen (18 jaar): Ik vind het zo goed dat jullie dit doen! Als ik thuis ben ga ik gelijk mijn zusje vertellen over het JIP’’.

11 May 2023 | JIP Den Haag

We Hague bestaat 10 jaar!

Medewerker JIP: ‘superfijn om samen met partners het sociaal domein van Den Haag te promoten!’

Op 5 mei vierden we niet alleen dat we in vrijheid leven, maar ook dat het We Hague project 10 jaar bestaat. JIP Den Haag was goed vertegenwoordigd op het Malieveld en deelde haar stand met de Rechtswinkel, Den Haag meldt Discriminatie en Culture Clash 4U. Tussen de optredens door bij de  Sena Stage heeft JIP als onderdeel van We Hague jongeren in het zonnetje gezet. Jongeren ontvingen mooie oranje goodiebag en konden informatie inwinnen over wat het JIP voor hen kan betekenen. Last but not least kwam onze directrice nog special langs om JIP Den Haag te empoweren.

Het was een geslaagd verjaardagsfeest! 

We Hague is een samenwerkingsverbanden tussen JIP Den Haag, gemeente Den Haag en DenHaag.com. Via WeHague worden alle Haagse jongeren geïnformeerd over activiteiten die in de stad plaatsvinden.

17 April 2023 | JIP Delft

Deelname JIP aan Speaking Minds Delft

In maart heeft JIP Delft deelgenomen aan het project 'Speaking Minds', van gemeente Delft en de Grotius Praktijkschool. Gedurende dit project leren jongeren meer over financiën en hoe je schulden voorkomt, door met organisaties zoals het JIP in gesprek te gaan. We zijn bij de jongeren op school langsgeweest om korte gesprekjes over onze dienstverlening te voeren, en de jongeren zijn ook op werkbezoek bij het JIP geweest. Tijdens dit werkbezoek leerden de jongeren hoe een jongerenadviseur jongeren met schulden helpt. 

Op 3 april was de slotbijeenkomst in het stadhuis van Delft, waarbij jongeren in aanwezigheid van de wethouder en betrokken organisaties als het JIP, een advies mochten uitbrengen om schulden bij jongeren te verminderen: Meer lessen over geldzaken, duidelijkere informatie rondom 18 jaar worden en meer kennis over plekken waar hulp gevonden kan worden waren belangrijke adviezen. Het was leuk dat JIP Delft onderdeel van dit project mocht zijn!

23 March 2023 | JIP Algemeen

Vertrekkende en nieuwe collega's!

De afgelopen maanden heeft het JIP afscheid genomen van een aantal gewaardeerde collega’s. Rianne Kleijn is na 12,5 jaar een nieuwe uitdaging aangegaan als adviseur bij Lijn1 Haaglanden. Ook onze collega Desiree Ramdien was klaar voor een volgende stap, zij is gestart als beleidsmedewerker bij WijkZ. Edward van Vliet zal het JIP ook gaan verlaten. Hij heeft met veel plezier gesprekken gevoerd met jongeren aan de balie en zal een nieuwe weg inslaan. Wij gaan deze collega’s missen en wensen hen veel succes bij hun nieuwe uitdaging!

Na een afscheid komt ook een welkom! Graag stellen wij u onze nieuwe collega’s aan u voor: Daniëlle Dekker versterkt sinds december het team in Den Haag. Ze is enthousiast en zet zich graag in om jongeren kansen te bieden. Ook Chiavelli van Lobbrecht is als jongerenadviseur aan de slag gegaan bij JIP Den Haag. Ze wilt jongeren meegeven dat ze zich nooit hoeven te schamen voor hun situatie, ongeacht de omstandigheden en situaties waarin ze zitten.

Manuela Mboto versterkt het JIP in Delft en Zoetermeer. Zij onderzoekt graag de vraag achter de vraag en wilt vanuit deze vragen voor de jongeren klaarstaan.  

Eline van Dongen is onze interim organisatieadviseur, en zal tijdelijk het JIP in Den Haag, Delft en Zoetermeer ondersteunen in onze werkzaamheden. Zij vind het mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een organisatie met een maatschappelijk doel, namelijk: jongeren informeren, adviseren en ondersteunen.

Wij heten onze nieuwe collega’s van harte welkom!

06 March 2023 | JIP Algemeen

JIP in de Volkskrant!

Al vele jaren biedt het JIP informatie, advies en ondersteuning aan jongeren in regio Haaglanden op alle leefgebieden. Van werk, seksualiteit, geldzaken en huisvesting, tot vragen over vrije tijdsbesteding. Wat mooi om te zien dat onze dienstverlening zijn vruchten afwerpt! 

Op 2 maart 2023 vertelde Abdel Daoudi het volgende in de Volkskrant:

''Zelf ben ik door toeval in de theaterwereld terechtgekomen. Een vriend wilde acteur worden, maar we hadden als tieners geen idee hoe. Het Centrum voor Werk en Inkomen stuurde ons door naar het Jongeren Informatie Punt, waar iemand een amateurtoneelvereniging tipte. Die had nood aan jongens. Zo ben ik ook gaan spelen.''

Het hele artikel lezen? Klik hier


02 March 2023 | JIP Zoetermeer

Samenwerking JIP Zoetermeer met Buurtwerk op MBO Rijnland!

Tijdens de week van de liefde (13 tot en met 17 februari) was het JIP samen met Gro up buurtwerk met een infotafel aanwezig bij het MBO Rijnland. Hier hebben we met studenten gesproken over liefde, veilige seks, soa’s en wat het JIP of buurtwerk voor hen kan betekenen.

02 March 2023 | JIP Delft

JIP Delft op de Haagse Hogeschool

Op 4 februari was het JIP aanwezig bij de open dag van de Haagse Hogeschool in Delft. Tijdens de open dag hebben we aankomende studenten kennis laten maken met het JIP en hun vragen beantwoord! Het was leuk om ter plekke al vragen van studenten te beantwoorden, en wie weet zien we ze weer terug bij het JIP! 

01 March 2023 | JIP Algemeen

Tijd voor de liefdescarrousel!

Februari, de maand van de liefde is geweest en dat betekend dat het tijd was voor... De liefdescarrousel! In Den Haag en Zoetermeer is het JIP met verschillende organisaties langs middelbare scholen geweest om de 3e jaars klassen mee te nemen in de maand van de Liefde. Waar sommige jongeren soms spannend om zich heen aan het kijken waren, zag je ook leerlingen die al veel informatie konden geven over het onderwerp seksualiteit. We hebben de anticonceptiekoffer besproken en zijn met leerlingen in gesprek gegaan over liefde, anticonceptie, grenzen en wensen en nog veel meer! Het was een leuke week waarbij we veel informatie hebben kunnen delen. Het JIP kijkt uit naar volgend jaar!

11 January 2023 | JIP Delft

Zorgpad jonge ouders en zwangere jongeren Delft

We trappen 2023 feestelijk af met de lancering van het zorgpad voor jonge ouders en zwangere jongeren in Delft. Het zorgpad is ontwikkeld voor professionals in Delft die werken met de doelgroep jonge ouders en zwangere jongeren. Door middel van het zorgpad kunnen professionals en organisaties elkaar beter vinden en kunnen jongeren door directe contacten warm overgedragen worden.

Het zorgpad is ontwikkeld vanuit het Jonge Ouders overleg in Delft, waar JIP Delft de kartrekker van is. Drie keer per jaar komen we met meerdere Delftse organisaties (o.a. Delft voor Elkaar, Kansrijke Start, JGZ, Delft Support, The Mall, Humanitas Home-Start, Siriz) bij elkaar om van elkaar te leren, signalen te bespreken en onze samenwerkingsverbanden te versterken. We zijn trots dat we vanuit het overleg een signaal meteen hebben omgezet in een concreet product!

Wilt u het zorgpad ontvangen? Stuur een mail naar info@jiphaaglanden.nl 

07 December 2022 | JIP Zoetermeer

Werkbezoek wethouder van der Meer

Op woensdag 30 november is Marijke van der Meer, wethouder van de portefeuilles Jeugd en Onderwijs en Openbare Ruimte, langs geweest voor een werkbezoek bij JIP Zoetermeer. Tijdens dit bezoek we elkaar beter leren kennen en de wethouder kennis laten maken met de werkzaamheden van het JIP. We hopen op een prettige samenwerking!

07 December 2022 | JIP Zoetermeer

Samenwerking met Middin in Zoetermeer

Het JIP heeft in december samengewerkt met de kanjers van Middin, locatie bibliotheek Zoetermeer. Zij hebben ons geholpen met het in elkaar zetten van onze ‘JIP kerstpakketjes’! De pakketjes zullen in de december maand uitgedeeld worden aan jongeren op diverse plekken in Delft, Den-Haag en Zoetermeer. 

07 December 2022 | JIP Delft

DOK spreekuur

JIP spreekuur bij DOK in 2023!

Sinds het voorjaar van 2022 is JIP Delft begonnen me spreekuren voor jongeren in Delft, in de bibliotheek DOK in het centrum van Delft. Inmiddels kunnen we aankondigen dat we dit ook in heel 2023 kunnen doen, en dat onze spreekuren uitgebreid worden!

Elke maandag en donderdag hebben we inloopspreekuren bij DOK. Hier kunnen jongeren informatie en advies krijgen rondom alle leefgebieden. Jongeren kunnen binnenlopen of een afspraak maken via onze website. 

07 December 2022 | JIP Den Haag

Hulpaanbod Den Haag op de website

Op de website van SchuldZero is het hulpaanbod van Den Haag te vinden https://schuldzero.nl/ons-hulpaanbod/. Jongeren kunnen onder andere op basis van hun stresslevel (Stress Light, Stress Medium, Stress Real) met betrekking tot hun financiën, organisaties selecteren.

Stresslevel
- Tips en tricks of het maken van een financiële planning vallen onder Stress Light;
- Bij Stress Medium krijgen jongeren advies over hun financiën situatie. Bijvoorbeeld als een jongere steeds geld tekort komt aan het einde van de maand;
- Stress Real is bedoeld voor jongeren die geen uitweg meer zien. En hun post niet meer openmaken bijvoorbeeld.

Doel
Het doel is een compleet overzicht bieden van dienst- en hulpverlenende organisaties in Den Haag, die jongeren op weg kunnen helpen met hun financiën. Staat jouw organisatie er nog niet tussen? Neem dan contact met op via info@schuldzero.nl 

07 December 2022 | JIP Algemeen

Nieuwe website

JIP heeft een nieuwe website, wat vind jij?

Misschien is het je al opgevallen: het JIP heeft een nieuwe website! We draaien de rollen graag een keertje om en willen jullie deze keer om informatie en advies vragen.

Omdat we willen weten of de informatie die we verstrekken aansluit bij de vragen en behoefte van professionals hebben we een korte enquête van vier vragen gemaakt om feedback te kunnen ontvangen op onze website. Je kunt jouw feedback geven via deze link: https://forms.gle/SF5uxieCJAQAHMPE8. Alle feedback is welkom!

We horen graag wat jullie er van vinden en alvast bedankt voor jullie hulp! 

20 July 2022 | JIP Den Haag

JIP in Den Haag Mantelzorgpunt voor Haagse jongeren

Het Jongeren Informatie Punt (JIP) in Den Haag is nu ook open als ‘Mantelzorgpunt’ voor (overbelaste) jongeren met zorgtaken. Wethouder Kavita Parbhudayal heeft op 1 juni 2022 het JIP geopend voor jonge mantelzorgers. Vanaf dat moment kunnen jongeren tot 25 jaar die zorgen voor bijvoorbeeld een moeder, opa of broertje terecht bij een van de jongerenadviseurs die alles weten van mantelzorg op jonge leeftijd. En dat is hard nodig!

In Den Haag hebben we veel jonge mantelzorgers. 1 Op de 5 kinderen groeit in Den Haag op met een ziek familielid. Vaak moeten ze voor hun naaste zorgen en rekening houden met zijn of haar behoeften. Voor sommigen is het zorgen zelfs zo zwaar dat zij overbelast raken. Het kan dan gebeuren dat ze dan bijvoorbeeld moeten stoppen met school of een bijbaantje omdat het zorgen te veel wordt. Anderen spreken niet meer af met hun vrienden. Doordat ze zorgen voor een ander, zorgen ze dus minder goed voor zichzelf. En dat heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling op de lange termijn. Zo is het voor deze jongeren heel moeilijk om naar hun eigen behoeften te kijken en te voelen wat zij nou willen. Want daar wordt in hun thuissituatie weinig naar gevraagd. Deze overbelaste jonge mantelzorgers hebben er baat bij als een buitenstaander helpt om het gesprek over ‘wat zij nou willen’ te openen. Vanaf 1 juni kan dat dus bij het JIP.