Zwanger, en nu?
Ben jij zwanger of denk jij dat je zwanger bent? Twijfel je of je het kind wilt houden of ben je bang om het te vertellen aan je ouders of familie?
Wanneer je zwanger bent, verandert er een heleboel in je leven. Je zult allereerst een belangrijke beslissing moeten nemen: wil je het kindje houden of ga je voor abortus of adoptie? Als je de keuze hebt genomen om de zwangerschap voort te zetten om het kindje te behouden, dan zijn er veel dingen die je moet regelen en die er zullen veranderen, zoals een afspraak maken bij de verloskundige, spullen aanschaffen en nadenken over voogdij, erkenning en gezag.
Wil jij meer weten over zwangerschap en keuzegesprekken? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over jonge ouders. Geen vraag is te gek!
Vraag en antwoord
Hoe weet ik (zeker) of ik zwanger ben ?
Misschien voel jij je de laatste tijd vaak misselijk, ben je nog niet ongesteld geworden of heb je onveilige seks gehad. Dit kunnen redenen zijn om even te checken of je misschien zwanger bent.
Je kunt een zwangerschapstest kopen bij een drogist of apotheek. Je voert de test uit en als er ‘zwanger' op staat betekent het dat je zwanger bent. Bij sommige zwangerschapstesten kun je ook zien hoeveel weken je zwanger bent. maar je kunt ook een afspraak plannen bij ons Sense spreekuur. Klik hier als je meer wilt weten over ons Sense spreekuur.
Positieve zwangerschapstest, wat nu?
Als je zwangerschapstest positief is, kan dat veel emoties oproepen: schrik, verwarring, onzekerheid, en misschien ook vragen. Wat je ook voelt of denkt, je hoeft hier niet alleen doorheen. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende stappen en keuzes zijn die je kunt overwegen.
Bij het JIP staan we klaar om je te helpen en te ondersteunen. Samen kunnen we praten over wat jouw opties zijn, zoals welke keuzes je hebt, waar je terecht kunt voor verdere hulp en ondersteuning, en welke stappen je nu kunt nemen. Alles wat je met ons bespreekt, is vertrouwelijk. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen bij het vinden van de informatie die je nodig hebt, zonder oordeel.
Als je zwanger bent, is het handig om een idee te hebben van je vermoedelijke bevallingsdatum. Deze datum geeft je een schatting van wanneer je baby waarschijnlijk geboren zal worden, meestal rond de 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je verloskundige of arts kan je helpen om de datum nauwkeuriger te berekenen. Houd in gedachten dat dit een richtlijn is; je baby kan ook eerder of later geboren worden.
Heb je een positieve zwangerschapstest en wil je graag met iemand praten? Neem contact met ons op of kom langs. Samen kijken we wat voor jou de beste volgende stap is.
Ik twijfel of ik het kindje wil houden, wat nu?
Als je onverwacht zwanger bent geraakt kan het best lastig zijn om te beslissen of je het kindje wel of niet wilt houden. Neem even de tijd om hier goed over na te denken, want het is een grote beslissing die sowieso veel invloed gaat hebben op jouw leven.
Wil je graag met iemand praten over je keuze? Dan kun je een gratis keuzegesprek aanvragen om hier met iemand over te praten. In zo'n gesprek wordt je geholpen om goed uit te zoeken of jij al klaar bent om goed voor een kindje te zorgen. Je kunt zo'n gesprek aanvragen bij FIOM of Siriz. Vind je het spannend om meteen naar het FIOM of Siriz te gaan? Dan kan je ook eerst contact opnemen met het JIP. Wij denken graag met je mee.
Ik houd het kindje, wat kan ik van de zwangerschap verwachten?
Een zwangerschap is per persoon verschillend. De één heeft heel veel last van misselijkheid, lage bloeddruk en duizeligheid, en de ander heeft bijna nergens last van.
Een zwangerschap duurt 39 weken. In deze periode ga je meerdere keren langs een verloskundige(n) voor een aantal controles. Zij kijkt hoe het met jou en de baby's gezondheid gaat en kunnen jou eventueel doorverwijzen als er iets nodig is. Je kunt al jouw vragen aan de verloskundige stellen.
Wil je meer weten over praktische zaken die je moet regelen als je een kindje verwacht? Kom dan in Delft en Zoetermeer langs bij het Jonge Ouders spreekuur, of in Den Haag bij het Loket voor Jonge Moeders.
Mijn familie weet nog niet dat ik zwanger ben, hoe ga ik daarmee om?
Het kan best wel spannend zijn om je ouders, broers, zussen of andere familieleden te vertellen dat je zwanger bent, helemaal als je twijfelt of ze het er wel mee eens zijn. Het is aan jou wanneer jij aan je ouders vertelt dat je zwanger bent, en op welke manier je dat wilt doen. Misschien kan je de familieleden voorbereiden door te zeggen dat je het heel spannend vindt om hen iets belangrijks te vertellen, en dat je hoopt op een fijne reactie. Misschien heb jij een reden om het nog niet te vertellen. Je bent bang dat je ouders jou dwingen om het kindje weg te laten halen of omdat ze jou kunnen verstoten. Ben jij zwanger en voel jij je niet veilig? Neem contact met ons op. Wij denken met jou mee hoe we jou met deze situatie kunnen helpen.
Ik heb een kinderwens, wat moet ik doen?
Misschien wil jij heel graag op jonge leeftijd kinderen. Je bent 24 jaar of jonger en zou graag zwanger willen worden. Als je jonger bent dan 24 wordt je beschouwd als jonge moeder.
Jong vader of moeder worden heeft voordelen en nadelen. Je hebt natuurlijk meer energie, zit in dezelfde generatie als je kindje en kunt misschien ooit jouw kleinkinderen op jongere leeftijd ontmoeten. Maar een kindje kost ook veel geld, aandacht en liefde. Het is lastig om werk, studeren en opvoeden met elkaar te combineren.
Wil jij graag een kindje op jonge leeftijd? Bespreek het goed met mensen die jij vertrouwt of kom eens langs bij ons Jonge Ouders spreekuur. Wij kunnen dan alle voor- en nadelen met jou bespreken en jouw vragen beantwoorden.
Mijn ervaring
Ik heb ontdekt dat ik zwanger ben. Het kindje wilde ik heel graag houden maar ik wist niet zo goed hoe ik het met mijn huis, geld en studie het allemaal moet regelen. Ik hoorde van mijn verloskundige dat ik naar het JIP kon, zij hebben mij in een paar gesprekken geholpen om alles te regelen voordat mijn kindje kwam.
Rochelle, 19 jaar