Zelfmoordgedachtes of jezelf pijn doen
Denk jij weleens aan zelfmoord? Kras, snijd of brand jij jezelf weleens of heb je de neiging om dit te doen?
Heftige gevoelens kunnen ervoor zorgen dat jij jezelf pijn gaat doen of nadenkt over zelfmoord. Piekeren over zelfmoord en jezelf pijn doen komt vaker voor dan je misschien denkt. Zou het niet fijn zijn als je deze gedachtes niet meer hebt? Zoek hiervoor hulp, je staat er namelijk niet alleen voor!
Wil jij in gesprek over jezelf pijn doen of zelfmoordgedachte? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over goed in je vel zitten. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Waarom kras, snijd of brand ik mezelf?
Wat goed van je dat je er informatie over opzoekt. Het kan lastig zijn om te stoppen met jezelf pijn doen. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat er mensen zijn die jou kunnen helpen.
Jezelf pijn doen wordt automutileren genoemd. Dit kun je doen door jezelf te krassen, snijden, branden of je hoofd tegen een muur te slaan. Als je automutileert heb je even de controle over je leven terug en vergeet je jouw zorgen en problemen. Dat gevoel van opluchting duurt maar kort en maakt snel plaats voor een dieper dal.
Kras, snijd of brand jij jezelf?
Doe jij jezelf op een andere manier pijn of heb jij de neiging om dit bij jezelf te doen? Zoek hulp! Je kunt contact met ons opnemen om met iemand een vertrouwelijk gesprek te voeren. Jouw huisarts kan jou doorverwijzen naar professionals die jou kunnen helpen om beter in je vel te zitten en te stoppen met automutileren.
Soms denk ik aan de dood, zijn dit zelfmoordgedachtes?
Iedereen denkt weleens aan de dood, bijvoorbeeld als er iemand in je omgeving is overleden. Het is logisch dat je dan met de dood bezig bent in je gedachten. Dit zijn ook geen zelfmoordgedachtes.
Soms ben je bezig met de dood met betrekking tot jezelf. Je denkt dan bijvoorbeeld ‘’De wereld is beter af zonder mij, ik kan beter dood zijn.’’ of ‘’Ik wil niet zoveel pijn en verdriet voelen, ik ben liever dood.’’. Misschien blijft het bij deze gedachtes. Soms kan je ook in je hoofd plannen gaan maken om deze gedachtes uit te voeren. Dit zijn gedachtes over zelfmoord en worden vaak suïcidale gedachtes genoemd.
Twijfel je wat jouw gedachtes voorstellen of wil je met iemand praten? Je kunt 113 – zelfmoordpreventie opbellen. Dit zijn mensen die jouw verhaal aanhoren en met jou mee kunnen denken als je denkt aan de dood of suïcidale gedachtes hebt.
Ik wil een einde aan mijn leven maken, wat nu?
Misschien voel jij je al lange tijd somber en verdrietig. Je denkt na over zelfmoord en hebt hier in je hoofd al plannen voor gemaakt. Je wilt niet echt dood, je wilt vooral je pijn en verdriet stoppen. Je voelt je eenzaam, somber en verdrietig. Je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor!
Blijf niet alleen met deze gedachtes en gevoelens lopen. Praat erover, het liefst met een professional. Door te praten word je rustiger in je hoofd en kun je de suïcidale gedachtes relativeren. Jouw huisarts kan jou doorverwijzen naar passende hulp bij suïcidale gedachtes. Als je het lastig vindt om alleen naar de huisarts te gaan kan je natuurlijk iemand uit je omgeving meenemen die je vertrouwt.
Vind je het lastig om iemand te vertrouwen?
Bel of chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie. Als je deze lijn belt luisteren ze naar je en helpen ze je om een oplossing te zoeken voor je problemen. Ze zijn 24/7 bereikbaar via 113 of 0900-0113.
Ik maak mij zorgen om iemand in mijn omgeving, wat kan ik doen?
Misschien vermoed jij dat iemand in jouw omgeving zichzelf pijn doet of suïcidale gedachtes heeft. Lang niet iedereen praat hierover, toch geven ze soms wel signalen waardoor jij dit kunt herkennen:
- Komt vermoeid over en ziet er onverzorgd uit.
- Ruikt naar alcohol.
- Kijkt je niet aan, maar kijkt naar de grond of weg van je.
- Kijkt verdrietig of huilt.
- Komt ongeïnteresseerd over of reageert nauwelijks op je.
- Iemand is heel vrolijk en uitgelaten.
Als jij merkt dat iemand in jouw omgeving zichzelf pijn doet, is het belangrijk dat je er voor diegene bent. Bied steun, begrip en een luisterend oor, zonder te oordelen of boos te worden. Het is erg fijn als diegene jou in vertrouwen neemt en erover durft te praten. Check of diegene openstaat voor hulp. Jullie kunnen samen langskomen bij het JIP, zodat we jullie kunnen uitleggen welke hulp er allemaal mogelijk is. Deze problemen gaan niet vanzelf over.
Merk jij dat iemand in jouw omgeving heel somber is, heel druk of juist heel stil wordt, niet meer goed voor zichzelf zorgt en zich afzondert van anderen?
Het zou kunnen dat diegene worstelt met suïcidale gedachtes. Je kunt diegene helpen door in gesprek te gaan en jouw zorgen te vertellen. Stel daarna gerust de vraag of diegene aan zelfmoord denkt. Veroordeel niks en luister goed naar wat hij of zij zegt. Het is belangrijk dat je luistert en de ander lekker laat praten. Zijn jouw zorgen terecht? Ga samen hulp zoeken. Dit kan via de huisarts of door contact op te nemen met 113 zelfmoordpreventie. Je kunt hen bellen op 113 of 0900-0113. Je kunt ook samen langskomen bij het JIP.
Mijn ervaring
Ik heb op school een voorlichting gehad van het JIP. Door de voorlichting wist ik dat ik terecht kon bij het JIP met al mijn vragen. Ik heb een lastige thuissituatie, er is veel ruzie en er zijn veel regels thuis. Doordat ik bij het JIP ben langsgeweest kon ik mijn verhaal vertellen en hebben zij mij doorverwezen naar iemand die mij verder kon helpen.
Jordy, 19 jaar