Woonruimte vinden
Ben jij op zoek naar een woonruimte? Wil jij weten hoe je dat het beste kunt aanpakken of ben je al lang aan het zoeken?
Het is tijd voor een plekje voor jezelf. Misschien omdat je gaat studeren of omdat je niet meer bij je ouders wilt wonen. Helaas is het tegenwoordig lastig om een woonruimte te vinden, dit komt door de krapte op de woningmarkt. Toch is het niet onmogelijk, met wat geduld en tips kom je er wel!
Wil jij meer weten over het vinden van woonruimte? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over wonen en dakloosheid. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Past een kamer of een woning beter bij mij?
Als je studeert is een kamer misschien wel iets voor jou. Veel studenten huren een kamer tijdens hun studententijd. Als je een kamer huurt deel je de douche, keuken, wc en voordeur met andere huisgenootjes. In Den Haag, Delft en Leiden verhuurt de niet-commerciële organisatie DUWO studentenkamers.
Een woning heb je helemaal voor jezelf. Je deelt dus geen voordeur of andere voorzieningen. Vanaf 18 jaar kan je een woning huren. Woonnet-Haaglanden verhuurt betaalbare woningen in regio Haaglanden. De gemiddelde wachttijd is wel 7 jaar, dus het is handig om je in te schrijven zodra je 18 jaar bent. Een inschrijving bij Woonnet-Haaglanden kost €12,50 per jaar.
Ik ben nog geen 18 maar ik wil wel op kamers, mag dat?
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je zelf geen huurcontract tekenen. Willen je ouders het huurcontract niet voor je tekenen, dan zijn er andere oplossingen om uit huis te gaan. Je kunt bijvoorbeeld met iemand die 18 jaar of ouder is in één woning gaan wonen.
Hoe schrijf ik me in voor een woning?
Als je in Regio Haaglanden woont kun je van je 18e jezelf inschrijven op www.woonnet-haaglanden.nl/ voor een sociale huurwoning. De kosten zijn 12,50 per jaar. Betaal je dit niet dan vervalt je inschrijving en dus ook je inschrijfjaren en moet je weer opnieuw beginnen. Hoe langer je ingeschreven staat hoe meer kans je maakt op een woning. Het is dus handig om je al vanaf je 18e in te schrijven. De gemiddelde wachttijd is nu tussen de 5 en 7 jaar.
Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor andere woonvormen, zoals antikraak, woonruimte voor studenten of een particuliere huurwoning. Meer info over deze woonvormen? Neem contact met ons op. Wij leggen de mogelijkheden graag aan je uit.
Kom ik in aanmerking voor een urgentieverklaring?
Als je dringend een woonruimte nodig hebt, krijg je in sommige gevallen een urgentieverklaring. Hiermee kan je voorrang krijgen op een woning. Je kunt een urgentieverklaring aanvragen als je zeer ernstige (sociale) problemen hebt, die direct samenhangen met jouw huidige woonsituatie. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring? Vul dan de vragenlijst in op de website van jouw gemeente.
Als je aan de strenge voorwaarden voldoet kan je een urgentieverklaring aanvragen. De kosten zijn per gemeente verschillend. Daarom is het handig om contact op te nemen met de sociale woningbouwvereniging in jouw woonplaats, zij kunnen jou alle info geven die je nodig hebt.
Ik sta op straat en ik weet niet waar ik kan slapen?
Wat vervelend dat je op straat bent gekomen. Of je nu uit huis bent gezet of zelf bent vertrokken, het levert veel stress op. Hopelijk heb je jouw belangrijke spullen wel meegenomen, zoals je ID, OV-chipkaart, bankpas, geld, school- of werkspullen, medicijnen (inhalator, pil) en schone kleding. Zijn je spullen afgepakt? Kijk of iemand in je familie kan bemiddelen of neem contact op met jouw wijkagent. Jij hebt recht op je eigen ID-bewijs (je moet die ook bij je dragen als je op straat bent). Bel 0900-8844 om jouw wijkagent te bereiken.
Zijn je problemen zo groot dat je dakloos bent en geen slaapplek meer hebt? Neem dan contact op met het JIP. Wij kunnen samen op zoek naar een plekje voor de komende nachten. Wil je hier meer over weten? Klik hier voor meer info als je op straat bent gekomen.
Mijn ervaring
Thuis ging het niet zo goed, daarom wilde ik op mezelf wonen. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen met zoeken. Het JIP heeft mij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Ook hebben zij mij verteld dat het tegenwoordig lastig is om aan woonruimte te komen en dat er lange wachttijden zijn. Met de tips en tricks die ik heb gekregen van het JIP en een beetje geluk, heb ik na een poosje een leuke studentkamer gevonden. Wanneer vrienden of studiegenoten ergens niet zelf uitkomen dan stuur ik ze altijd door naar het JIP.
Rowien, 21 jaar