Online shoppen en achteraf betalen
Koop jij weleens online je kleding? Maak jij gebruik van betaalopties als Klarna of achteraf betalen? Ben jij benieuwd wat de voordelen en nadelen zijn van deze betaalmethodes?
Bijna iedere winkel heeft tegenwoordig een online webshop. Super handig, want je kunt snel en eenvoudig de items bestellen die je wilt hebben. Helaas gaat het weleens fout. Op steeds meer sites kun je kiezen voor achteraf betalen. Je kunt hierdoor iets aanschaffen waar je eigenlijk het geld niet voor hebt. Hierdoor kan je in de schulden raken.
Heb jij vragen over achteraf betalen of online shoppen? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over digitaal & online. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Hoe werkt achteraf betalen?
Wanneer je een online aankoop doet zul je altijd de vraag krijgen: hoe wil je betalen? Je kunt dan kiezen uit verschillende opties, zoals: IDeal, Creditcard of Paypal. Steeds meer websites bieden ook de optie ‘Klarna’ of ‘achteraf betalen’ aan. Bij deze opties kun je een bestelling plaatsen zonder direct te betalen.
Waarom is achteraf betalen gevaarlijker dan een aankoop direct betalen?
Omdat je spullen kunt kopen zonder dat je daar het geld voor hebt. Veel jongeren zoals jij doen dat, omdat ze weten dat hun salaris, zakgeld of studiefinanciering binnenkort op hun rekening gestort wordt. Helaas kan je vergeten dat je ook nog andere betalingen moet doen. Je verliest het overzicht. Voordat je het weet kan je jouw nieuwe aankoop niet betalen. Heb je het dan nog niet gebruikt? Dan kan je het terugsturen. Als je het item al wel hebt gebruikt, kan je het niet terugsturen.
Als je het product niet retourneert maar ook niet hebt betaald, krijg je berichten omdat je de rekening nog niet hebt betaald. Betaal je een langere tijd niet? Dan krijg je aanmaningen en vaak extra kosten. Lees hier meer over incasso’s en schulden. Kortom: geef geen geld uit dat je niet hebt. Check bij ‘achteraf betalen’ altijd eerst of je de aankoop ook echt kunt betalen, en betaal de rekening zo snel mogelijk.
Hoe controleer ik of een webshop betrouwbaar is?
Goede vraag! Helaas zijn niet alle webshops betrouwbaar. Er zijn webshops die een slechte service bieden en webshops die geld innen maar het product niet opsturen.
Je kunt een aantal dingen doen om te checken of een webshop betrouwbaar is:
- Ga op zoek naar reviews. Zijn er veel slechte reviews? Dan is de website vaak niet te vertrouwen.
- Vraag in je omgeving of iemand weleens iets op die webshop heeft gekocht.
- Zoek jouw gewenste item bij een bekende webshop die te vertrouwen is.
- Bij twijfel: niet doen!
Welke tips en tricks hebben jullie voor online shoppen?
- Bedenk vooraf hoe vaak en voor hoeveel geld je mag shoppen.
- Koop je spullen bij betrouwbare webshops.
- Gebruik zo min mogelijk achteraf betalen en betaal direct.
- Check de voorwaarden voordat jij je bestelling plaatst: wat zijn de verzendkosten, retourneerkosten en retourneerregels.
Mijn ervaring
Iemand heeft mijn foto gebruikt en die op een nepaccount op Insta gezet. Ik vond het heel vervelend dat dit was gebeurd. In een voorlichting hoorde ik dat het JIP kon helpen. Ik ben langsgegaan en JIP heeft samen met mij bewijsmateriaal verzameld en uitgelegd hoe ik aangifte kon doen.
Alisa, 13 jaar