Eigen bedrijf beginnen
Droom jij van een eigen bedrijf? Wil jij weten waar je aan moet denken als je een eigen bedrijf opstart?
Wat leuk, je wilt je eigen bedrijf opstarten. Bedenk eerst goed wat er allemaal bij een eigen bedrijf komt kijken. Een bedrijf beginnen doe je namelijk niet zomaar!
Wil jij meer weten over het starten van een eigen bedrijf? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over werk. Geen vraag is te gek.
Vraag en antwoord
Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?
In een ondernemingsplan beschrijf je jouw ideeën voor je nieuwe bedrijf. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor jezelf! Ook kun je het plan gebruiken om eventuele financiering rond te krijgen.
In een ondernemingsplan vat je je plannen samen op maximaal twee A4'tjes. Deze vier onderdelen mogen hierbij niet ontbreken:
- Jij als ondernemer: Begin je ondernemingsplan met informatie over jezelf. Wie ben je en waarom wil je een bedrijf beginnen? Houd het kort en gebruik begrijpelijke taal.
- Je bedrijf: Dit deel gaat over je bedrijfsidee en de manier waarop je met je idee aan de slag gaat. Wat zijn je doelstellingen? Leg uit wat je gaat doen hoe je dit aanpakt.
- Marketingplan: In je marketingplan beschrijf je hoe je je product of dienst onder de aandacht brengt bij toekomstige klanten.
- Financieel plan: Het financieel plan helpt je onderzoeken of je bedrijfsidee financieel haalbaar is en gaat over de geldzaken van je bedrijf. Hoeveel geld heb je nodig om te starten, hoe kom je aan geld, wat zijn de verwachte opbrengsten en kosten over een bepaalde periode en heb je op elk moment genoeg geld om je rekeningen te betalen?
Het is mooi als je je zaak kunt beginnen met eigen kapitaal of met een lening van familie of vrienden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals allerlei particuliere fondsen en overheidssubsidies.
Wanneer je een eigen bedrijf begint schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Hier krijg je hulp en advies bij de voorbereiding van je bedrijf.
Welke rechtsvorm heeft mijn bedrijf?
Als startende ondernemer kies je een rechtsvorm. Deze rechtsvorm bepaalt onder andere je belastingverplichtingen en de aansprakelijkheid voor schulden van je bedrijf. Als je in je eentje een bedrijf opstart ben je ZZP’er. Een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) wordt ook freelancer genoemd. Freelancen betekent dat je opdrachten uitvoert voor je klanten/opdrachtgevers. Je moet dan zelf opdrachtgevers vinden. Je bent als het ware je eigen bedrijf, maar zonder personeel en zonder rechtsvorm. Informeer bij de Belastingdienst hoe het zit met belastingen en sociale premies.
Ga je als freelancer of zzp’er aan de slag? Dan word je meestal ingeschreven als eenmanszaak.
Er zijn natuurlijk nog meer rechtsvormen, bijvoorbeeld als je samen met iemand anders een bedrijf start. Wil jij meer weten over rechtsvormen bij een eigen bedrijf? Bij het JIP kun je terecht met al jouw vragen over werk!
Ondernemen en studeren combineren: hoe doe ik dat?
Wil jij ondernemen en tegelijkertijd studeren? Wij geven jou een aantal tips!
- Verdeel je tijd goed en focus: Laat je niet afleiden en zorg dat je de tijd die je hebt nuttig gebruikt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedere week een planning te maken.
- Check mogelijke regelingen van je opleiding: Check de website van je opleiding of informeer bij je studiebegeleider welke mogelijkheden er voor ondernemers zijn bij jouw opleiding.
- Onderzoek de mogelijkheden voor financiering: Om je bedrijf te laten groeien, heb je geld nodig. Je kunt hierbij denken aan investeerders of subsidies waar je mogelijk voor in aanmerking kunt komen.
- Gebruik je netwerk: Jouw netwerk kan waardevol zijn bij het vinden van investeerders of nieuwe klanten. Maak naast social media platformen ook gebruik van bij platformen voor (student)ondernemers en Startup hotspots door je hierbij aan te sluiten.
- Doe mee aan wedstrijden: Er zijn verschillende wedstrijden voor startups. Door mee te doen aan zulke wedstrijden kom je in aanraking met andere ondernemers die je kunt vragen om tips en vergroot je je naamsbekendheid.
Mijn ervaring
Ik hoorde dat je bij het JIP langs kon gaan als je op zoek was naar een bijbaan. Het JIP heeft mij geholpen om een CV en motivatiebrief te schrijven en daardoor heb ik snel een leuk baantje gevonden in de horeca.
Filmon, 17 jaar